Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Σε διαρκή ομηρία τα λαϊκά νοικοκυριά με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

25-10-2014

katasxeseis

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, με την οποία επιβάλλεται διαρκής ομηρία στα λαϊκά στρώματα, για να εξασφαλιστεί η είσπραξη των ανεξόφλητων χαρατσιών. «Παρών» ψήφισε στην κυβερνητική τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η δική του πρόταση είχε μόνο “τεχνικές” διαφορές απ’ αυτήν της συγκυβέρνησης.

Η συγκυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει την προωθούμενη ρύθμιση ως «μεγάλη ανάσα» για το λαό (όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης), ακόμα και ως «επανάσταση» (κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδη), ενώ στην πραγματικότητα η αγωνία τους είναι η είσπραξη των «οφειλών» κι όχι η ανακούφιση του λαού. Κύριος στόχος της ρύθμισης, δεν είναι «να απαλλαγούν τα λαϊκά στρώματα από το βραχνά των χρεών που οι ίδιες κυβερνήσεις δημιούργησαν για πολλές δεκαετίες, αλλά πώς θα εισπάξουν από τον ελληνικό λαό. Το πρόβλημα για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους δεν είναι οι δόσεις, αλλά ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τη μεγάλη ληστεία που οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλλει με τους φόρους, τις εισφορές, τα χαράτσια κ.λπ.

Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση κρατάει σε διαρκή ομηρία τα πλατιά λαϊκά στρώματα, γιατί δεν επέφερε κανένα απολύτως “κούρεμα” αυτών που χρωστάνε στις εφορίες σε ό,τι αφορά τα δυσβάσταχτα χαράτσια. Τους επιβάλλει να τα πληρώσουν όλα, αλλά και τα νέα. Δηλαδή, να αποδεχτούν να θυσιαστούν στην κυριολεξία για να μπορέσει η κυβέρνηση να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους και να εξυπηρετήσει το τεράστιο δυσβάσταχτο χρέος.

Όσον αφορά τα όσα προβλέπονται για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, υπάρχει μία ρύθμιση πακέτο για όλα. Είναι το ίδιο πράγμα το ΙΚΑ με το Ταμείο αυτοαπασχολούμενων; Ο επιχειρηματίας που χρωστάει στο ΙΚΑ σημαίνει ότι έχει παρακρατήσει χρήματα των εργαζομένων, ότι οι εργαζόμενοι έχουν αποδώσει για τα ασφαλιστικά ταμεία τις εισφορές και δεν τις έχει αποδώσει ο επιχειρηματίας. Και είναι το ίδιο ένας μικρός επαγγελματίας που έχει ένα μαγαζί και δεν μπορεί να πληρώσει τη δικιά του, την ατομική του εισφορά στο ασφαλιστικό ταμείο και να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη; Η κυβέρηση με αυτήν τη ρύθμιση τους βάζει όλους στο ίδιο “τσουβάλι”.

Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση καθώς και άλλοι “καλοθελητές” κόπτονται για το πως θα “ξεζουμίσουν” τον λαό, δεκαετίες ολόκληρες δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτούς που χρωστάνε στις εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 1 εκατ. ευρώ, γιατί αυτοί που χρωστάνε τα περισσότερα στο ΙΚΑ είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις. Συγκυβέρνηση και “καλοθελητές” δεν έχουν κανένα στόχο να εισπράξουν τα χρήματα που λεηλατήθηκαν από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και δεν αποδόθηκαν στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και είναι τα χρήματα των ίδιων των εργαζομένων που παράνομα οι “μεγαλοκαρχαρίες” τσέπωσαν».

Όσον αφορά το «έκτακτο τέλος αλληλεγγύης», το οποίο θα έπρεπε να καταργηθεί το 2014, η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει την μείωσή του κατά 30% ως «κάποιο επαναστατικό μέτρο. Άλλωστε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μιλάει για καινούργια έσοδα του 2015 που δε θα υπήρχαν και είναι 1,5 δισ. ευρώ. Αρα λοιπόν θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, μέσω του “έκτακτου τέλους αλληλεγγύης για δύο χρόνια.

Η ρύθμιση που αφορά τα δάνεια του ΟΕΚ και προβλέπει τη χρονική επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων μόνο για όσους οφείλουν μέχρι δόσεις 6 μηνών δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ξεσπιτώσει την συντριπτική πλειοψηφία που χρωστάει 1 με 2 ή και παραπάνω χρόνια, εξαιτίας της κρίσης, της αναδουλειάς, της ανεργίας και της διάλυσης του ΟΕΚ από το 2012. Βγάζει δηλαδή σε πλειστηριασμό τα σπίτια που πήραν με τα δάνεια του ΟΕΚ αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

You must be logged in to post a comment Login