Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Παζάρια για τη διαχείριση και την Ενέργεια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

24-10-2014

Στη σκιά των στοιχείων που δείχνουν επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης συνεχίζεται και σήμερα Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με κύριο αντικείμενο την «οικονομική κατάσταση» και τον ενεργειακό εφοδιασμό των ευρωενωσιακών μεγαλοεπιχειρήσεων.

Τα κράτη-μέλη και κυρίως οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας αναζητούν ένα συμβιβασμό για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα.

Βασικό ζητούμενο για τις κυβερνήσεις είναι να τονωθούν οι επενδύσεις με επιπλέον ζεστό χρήμα και παράλληλα να συνεχιστούν τα άγρια αντεργατικά μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αν και το θέμα της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα δεν θα λήξει σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς απαιτούνται επιπλέον παζάρια, η διαμάχη για το μείγμα διαχείρισης επισκίασε τις δηλώσεις που έκαναν οι αρχηγοί των κρατών-μελών, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι τα μεγαλύτερα ελλείμματα δεν βοηθούν την ανάπτυξη. «Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», είπε. Πρόσθεσε ότι «υπήρχαν περίοδοι στην Ευρώπη που είχαμε μεγάλα ελλείμματα και παρ’ όλα αυτά καθόλου ανάπτυξη, οπότε πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και ελπίζω να βρούμε μια κοινή λύση».

Η Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της πρότασης του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δοθούν 300 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επενδύσεων, ενώ παράλληλα χαιρέτισε τη δέσμευσή του να μην αλλάξει τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αποκλίνει από το στόχο του για δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη. Όπως είπε, «θα σεβαστούμε τους κανόνες με τη μέγιστη ευελιξία και αυτό ισχύει επίσης για το στόχο της ανάπτυξης».

Νέα σκληρά μέτρα με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας

Βασικό θέμα συζήτησης σήμερα θα είναι η «οικονομική κατάσταση στην ΕΕ» και η αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία αξιοποιείται για να αυξηθεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων και να δοθούν επιπλέον προνόμια στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση των κρατών που μετέχουν στη ζώνη του ευρώ.

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, συνεδρίασε την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες η λεγόμενη Τριμερής Κοινωνική Σύνοδος με τη συμμετοχή αξιωματούχων της ΕΕ, εργοδοτικών ενώσεων που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις της ΕΕ και των εργατοπατέρων της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

Θέμα της Τριμερούς ήταν η «Τόνωση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι εξέφρασε την ανησυχία του για την ανεργία των νέων, ενώ παράλληλα επανέλαβε μια σειρά προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, όπως η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και η αύξηση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι εμφανίστηκε ανήσυχος και για το διαφαινόμενο βάθεμα της κρίσης. Όπως είπε, «τις τελευταίες εβδομάδες, τα οικονομικά στοιχεία έχουν επιβεβαιώσει ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι αδύναμη», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να εντείνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η δυναμική της ανάπτυξης».

Επίσης κάλεσε τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις επενδύσεις χωρίς ταυτόχρονα «να υπονομεύσουν τα δημόσια οικονομικά τους».

Η Ενέργεια προς όφελος των επιχειρηματιών ομίλων

Αργά το βράδυ της Πέμπτης οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Καλή είδηση για το κλίμα, την υγεία των πολιτών, τις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα (που θα γίνουν το 2015 στο Παρίσι) για τις βιώσιμες θέσεις εργασίας, την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα», έγραψε στο Twitter ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αποσιωπώντας ότι ακόμα και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί χρυσωρυχείο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Βασικά, κερδισμένοι της υπόθεσης θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που απασχολούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και συνολικότερα τα μονοπώλια της ΕΕ που «καίγονται» για να αποκτήσουν φθηνότερη Ενέργεια.

Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών συμφώνησαν επίσης ότι μέχρι το 2030 θα αυξηθεί η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 27% και θα βελτιωθεί το μέτρο της «ενεργειακής απόδοσης» τουλάχιστον κατά 27%.

Επίσης δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις «διασυνοριακές συνδέσεις» για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή Ενέργειας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

You must be logged in to post a comment Login