Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Κύπρος: Προσπάθεια εξεύρεσης «συνολικής λύσης» προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων

24-10-2014

Είναι γεγονός ότι ο διάπλους του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», στην κυπριακή ΑΟΖ έχει προκαλέσει σωρεία παρεμβάσεων και διαγκωνισμών για την εξεύρεση μιας «συνολικής λύσης» του Κυπριακού, που θα επιτρέψει στους επιχειρηματικούς ομίλους να βάλουν χέρι στο φυσικό πλούτο της Κύπρου, εις βάρος πάντα των λαών της περιοχής.

Τα παζάρια μεταφέρθηκαν χτες στην έδρα της ΕΕ, τις Βρυξέλλες, όπου αργά το απόγευμα ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η κυπριακή κυβέρνηση διαμήνυε εδώ και μέρες ότι θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει στήριξη έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Φυσικά, η στάση της ΕΕ περιπλέκεται από τα συγκρουόμενα συμφέροντα, με δεδομένο ότι οι Βρυξέλλες σταθμίζουν μια σειρά από παράγοντες στις σχέσεις τους με την Άγκυρα, ενώ κάθε χώρα επηρεάζεται και από τις «ειδικές» σχέσεις με τα τουρκικά κεφάλαια. Είναι χαρακτηριστικά τα εμπόδια που έβαλαν προ ημερών Βρετανία, Φινλανδία και Σουηδία, που μπλόκαραν διάβημα της ΕΕ προς τον ΟΗΕ για τις τουρκικές ενέργειες.

Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ζητά το Βερολίνο

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «αναγνωρίζουμε τα κυπριακά δικαιώματα να ερευνά και να εκμεταλλεύεται (η Κύπρος) τους φυσικούς της πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», εκφράζοντας ταυτόχρονα λύπη «για το ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος έχουν αυτή τη στιγμή διακοπεί» και επισημαίνοντας ότι αυτές «είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και πρέπει να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό». Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε: «Βλέπουμε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επίσης έναν αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να υπάρξει θετική επίδραση στην εξέλιξή τους (ενν. των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό). Ειδικά σε ένα δομημένο διάλογο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στο πλαίσιο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων για θέματα Κράτους Δικαίου, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, βλέπουμε αμοιβαίο συμφέρον. Γι’ αυτό και κατά βάση προσπαθούμε για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων».

Από τη μεριά των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε πάλι χτες ότι «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Μετά από συνάντηση που είχε με τον ειδικό του σύμβουλο Έσπεν Μπαρτ Αϊντε, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χτες «τόνισε την ανάγκη τα μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση» και «κάλεσε τις χώρες της περιοχής να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για παραγωγικές συνομιλίες». Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο Μουν «εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις που έχουν προκύψει σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων. Τόνισε την ανάγκη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω αστάθεια στην ήδη έκρυθμη περιοχή».

Στις Βρυξέλλες

Εν αναμονή του Κειμένου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, κυπριακά και ελληνικά ΜΜΕ επικαλούνται το «προσχέδιο συμπερασμάτων», σύμφωνα με το οποίο «η ΕΕ εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για τη νέα κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», καλεί «την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» και υπογραμμίζει: «Υπό τις συνθήκες αυτές το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να εξευρεθεί μια συνολική λύση για την Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Τέλος, δίνοντας συνέχεια στις προκλήσεις, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε χτες πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά «πολλή γη» και πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, χωρίς οποιαδήποτε προϋπόθεση και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν να εξευρεθεί συμφωνία μέσω της διπλωματίας τού «πήγαινε-έλα». Είχε προηγηθεί, αργά το βράδυ της Τετάρτης, γραπτή δήλωση Αναστασιάδη προς την Άγκυρα, όπου υπογραμμιζόταν ότι η Τουρκία παραβίασε κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

You must be logged in to post a comment Login