Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Διαβεβαιώσεις ότι οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και μετά το μνημόνιο!

23-10-2014

Η επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο προβλέπει συνέχιση των άγριων αντιλαϊκών μέτρων για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όπως κατέστησε σαφές ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Συνέδριο του Γαλλόφωνου Forum Επιχειρήσεων με τίτλο: «Επενδύσεις και προγράμματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας».

Αναφερόμενος στα παζάρια της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα «επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία» μέσα στο Νοέμβρη.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης σημείωσε ότι η επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο θα πρέπει να είναι μέρα «λελογισμένης ευθύνης». Συμπλήρωσε ότι «θα προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τη δημοσιονομική μας αξιοπιστία και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε υλοποιήσει», επιβεβαιώνοντας ότι οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν, ανεξάρτητα από μνημόνια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η έξοδος στις αγορές και η νέα περίοδος στη σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ προϋποθέτει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως πολιτική υπευθυνότητα και σταθερότητα.

Με αφορμή την πτώση που παρουσίασαν πρόσφατα τα χρηματιστήρια χωρών της Ευρωζώνης, επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ για τη χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και να υπάρξει συνέπεια των κρατών-μελών για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση χαιρέτισε τις πρόσφατες εξαγγελίες του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για μια δέσμη μέτρων, που θα συνοδεύεται από το στόχο της άντλησης 300 δισ. ευρώ πρόσθετων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Επίσης εξέφρασε ανησυχία ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν και μια από τις βασικές ανησυχίες του πρόσφατου Eurogroup.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου στην ίδια εκδήλωση, καθώς επιβεβαίωσε ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο ο ελληνικός λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με το καθεστώς ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όπως είπε, «η Ελλάδα έχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο και από το καθεστώς εποπτείας της τρόικας, καθώς στο τέλος της φετινής χρονιάς ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος». Πρόσθεσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο αυτό να καταστεί ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι εξετάζεται η ολοκλήρωση της συμμετοχής του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «αρκούν οι υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί υποστηρικτικοί μηχανισμοί που μπορούν να ενεργοποιηθούν».

Στην ομιλία του παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο για την «οριστική έξοδο από την κρίση», προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, το οποίο περιλαμβάνει πέντε άξονες:

1. Τη σταδιακή απαλλαγή από το μνημόνιο, την εφαρμογή εθνικού σχεδίου ανάκαμψης χωρίς τρόικα, αλλά μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

2. Την πολιτική και θεσμική σταθερότητα, που ξεκινάει με την προστασία των θεσμών, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αναγκαία συναίνεση.

3. Την προστασία της κοινωνικής συνοχής.

4. Την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

5. Τη συνένωση των ζωντανών δυνάμεων της χώρας γύρω από ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο.

You must be logged in to post a comment Login