Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

«Έρευνες» σε όλη την ΑΟΖ πραγματοποιεί το τουρκικό πλοίο “barbaros”

22-10-2014
Αυξάνονται οι εταιρείες που εκφράζουν ενδιαφέρον για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα επί των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά» να «αλωνίζει» στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση απαντά με δέσμη μέτρων κατά της Άγκυρας, με στόχο «να δεχτεί η Τουρκία πολιτικό και διπλωματικό κόστος», αλλά παράλληλα εντείνει και την εμπλοκή στις αντιθέσεις των δυνάμεων που “ορέγονται” τους υδρογονάνθρακες, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.

Συνεχίζει τις «έρευνες» το «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά»

Σε απόσταση μόλις 48 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Λεμεσού και 45 χιλιομέτρων από τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» έφθασε το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά», μαζί με δύο συνοδευτικά πλοία.

Το πρωί της Τρίτης εξήλθε από το «οικόπεδο 3», έκανε το διάπλου τού «2» και το απόγευμα έπλεε εντός του «οικοπέδου 1», έξω από τη Λεμεσό και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το μεσημέρι το «Μπαρμπαρός» βρέθηκε πολύ κοντά, 25 ναυτικά μίλια από τη γεώτρηση που κάνει η κοινοπραξία ΕΝΙ/KOGAS για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης.

Το βράδυ έπλεε στο «οικόπεδο 9» με κατεύθυνση τη γειτονική περιοχή, όπου βρίσκεται η υπό κατασκευή κυπριακή εξέδρα άντλησης φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 12».

«Έχουμε δικαίωμα» δηλώνει ο Νταβούτογλου

Παράλληλα η Άγκυρα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο νοτίως της Κύπρου, παρά τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης και την απειλή διακοπής της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ. «Το “Barbaros” θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες, βάσει των συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ). Έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή και θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν αυτά τα δικαιώματα», αναφέροντας ότι η Τουρκία αναζητεί λύση μέσω συνομιλιών. Είπε επίσης ότι το νερό που θα φτάσει στην Κύπρο με υποθαλάσσιους αγωγούς από την Ανατολία μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Μέτρα κατά της Τουρκίας αποφάσισε η Λευκωσία

Αντιδρώντας στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, η Λευκωσία ανακοίνωσε χτες (μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου) μια σειρά μέτρα που θα προωθήσει, με στόχο -όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης– να δεχτεί η Τουρκία «πολιτικό» και «διπλωματικό κόστος». Στα μέτρα περιλαμβάνεται η παρεμπόδιση του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, μελέτη του ενδεχόμενου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κλπ.

Κανονικά οι εργασίες στο κοίτασμα «Ονασαγόρας»

Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες της κοινοπραξίας «ΕΝΙ – Κogas», στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου εννέα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ, ο Γ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι κανονικά και χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα γίνεται και ο εφοδιασμός στην πλατφόρμα, ενώ δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση των ελικοπτέρων της κοινοπραξίας.

Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι η πορεία των εργασιών βρίσκεται στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί, το γεωτρύπανο έφθασε στο βάθος που έπρεπε να ήταν και ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός του Δεκέμβρη.

Ο Γ. Λακκοτρύπης δήλωσε επίσης ότι τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας παρακολουθούν τη γεώτρηση από απόσταση πέντε χιλιομέτρων, ενώ το «Barbaros» δεν είναι ορατό από την εξέδρα της γεώτρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχει αρχίσει σεισμογραφικές εργασίες.

Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες

Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία πυκνώνει τις επαφές της με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών, που «ορέγονται» τον ενεργειακό πλούτο του κυπριακού λαού. Προχτές Δευτέρα, η πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), Τούλα Ονουφρίου, είχε στην κυπριακή πρωτεύουσα συνάντηση διάρκειας πάνω από δύο ώρες με αντιπροσωπεία της «BG Egypt» (θυγατρική του βρετανικού ομίλου «British Gas»). «Αυτή η συνάντηση αποτελεί ορόσημο, αφού σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς πρωτοβουλιών της ΕΥΚ, που έχουν ως στόχο τη δημιουργία των καλύτερων προϋποθέσεων για διάθεση του κυπριακού φυσικού αερίου, έτσι όταν ωριμάσουν αρκετά οι συνθήκες -κάτι που αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες- να έχουμε μπροστά μας τις βέλτιστες δυνατές επιλογές», δήλωσε η Τ. Ονουφρίου μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της «BG Egypt», Aρσάντ Σούφι. Η ίδια εξήγησε ότι οι επαφές με τη «BG Egypt» θα συνεχιστούν, ώστε να εξεταστούν πιο συγκεκριμένες τεχνικές, οικονομικές, νομικές και γεωπολιτικές πτυχές του θέματος και να καταλήξει ένα επεξεργασμένο πλαίσιο «εναλλακτικών σεναρίων» για μια πιθανή συμφωνία πώλησης του αερίου.

Τα «παζάρια» με μια σειρά επιχειρηματικά συμφέροντα θα ενταθούν, καθώς -όπως επισήμανε και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στη συνάντηση με την «BG Egypt»- τις επόμενες μέρες θα γίνουν κι άλλες «τέτοιες συναντήσεις». Επισήμανε ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις προχωρούν, όπως και οι επαφές για την «αξιοποίηση» του φυσικού αερίου που έχει ήδη ανακαλυφθεί. Σ’ αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, έχει εκφραστεί μεγάλη ικανοποίηση και για τη Συνάντηση Κορυφής, που προγραμματίζεται αρχές Νοέμβρη μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.

Εξάλλου, υπό το «φως» των ανακαλύψεων σημαντικών κοιτασμάτων, πολλοί σπεύδουν να εκφράσουν «αλληλεγγύη» στην Κύπρο, επιλέγοντας φυσικά κινήσεις και εκφράσεις υπό το πρίσμα των ιδιαίτερων συμφερόντων τους. Σε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Αλέξανδρο Ζήνων, ο γενικός διευθυντής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Κριστιάν Μασέμ, δήλωσε ότι η θέση της Γαλλίας είναι πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους στην ΑΟΖ της. Ακόμα, ο Μασέ εξέφρασε τη γαλλική «ανησυχία» για τη δημιουργία έντασης και υπογράμμισε την ανάγκη να επανέλθει η εμπιστοσύνη για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία έδωσε το μήνυμα αυτό στην Τουρκία.

Πολεμικές ασκήσεις

Στο μεταξύ, χτες το κυπριακό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε «με επιτυχία» η άσκηση «Ονήσιλος – Gideon», που πραγματοποίησαν από κοινού οι Ένοπλες Δυνάμεις Κύπρου και Ισραήλ «στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος συνεργασίας των κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών». Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι πολεμικές ασκήσεις που άρχισε προχτές το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, σε περιοχή που εφάπτεται με αυτήν που η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι «δέσμευσε» για να ξεκινήσει τις έρευνες το «Μπαρμπαρός». Στην άσκηση γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Στο μεταξύ, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε προχτές Δευτέρα στην άσκηση Έρευνας – Διάσωσης «ΑΕΤΟΣ Β’ 14», σε περιοχή νότια της νήσου Μεγίστης (Καστελόριζο). Πραγματοποιήθηκε σενάριο Έρευνας – Διάσωσης Ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας μετά από εικονική εγκατάλειψη, σε «απομακρυσμένη περιοχή του FIR Αθηνών». Στην άσκηση συμμετείχαν 2 μαχητικά αεροσκάφη «F-16 Block 52+», 1 ελικόπτερο «Super Puma AS-332», 1 αεροσκάφος «C-130», προσωπικό της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης, καθώς και πλωτά μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

You must be logged in to post a comment Login