Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Σαν σήμερα… 20 του Οκτώβρη

20-10-2014

Από την επίθεση κατά των μπλοκ του ΠΑΜΕ

1827 Η ναυμαχία του Ναβαρίνου στέφεται με νίκη για τους συμμαχικούς στόλους της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας έναντι του ενωμένου τουρκοαιγυπτιακού στόλου, παρά τη συντριπτική υπεροχή του δεύτερου. Η νίκη στο Ναβαρίνο έδωσε ανάσα στην Ελληνική Επανάσταση, που αντιμετώπιζε το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής.

1854 Γεννιέται ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του συμβολισμού.

1885 Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός πρωτοπόρος της τζαζ Φέρντιναντ Μόρτον.

1891 Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Τζέιμς Τσάντγουϊκ, ο οποίος ανακάλυψε το νετρόνιο (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1935).

1900 Πεθαίνει ο Αλβανός ποιητής Ναΐμ Φράσερι.

1912 Απελευθερώνονται τα Γιαννιτσά (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος).

1921 Υπογράφεται στην Άγκυρα συμφωνία για τη λήξη της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας και για την εκκένωση της Κιλικίας από τα γαλλικά στρατεύματα.

1931 Ξεκινά μεγάλη απεργία των υποδηματεργατών, στην οποία μετέχουν πάνω από 4.500 υποδηματεργάτες και διαρκεί 45 ολόκληρες μέρες με αξιοθαύμαστη συνοχή. Η απεργία έληξε στις 3 Δεκέμβρη με την ικανοποίηση των περισσοτέρων αιτημάτων των εργατών.

1944 Τμήματα του 4ου συντάγματος του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν την Καλαμπάκα-Καστράκι.

1947 Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Υποθέσεων υπό τον Γερουσιαστή Μακάρθι ξεκινά την αντικομμουνιστική εκστρατεία της. Εκατοντάδες κομμουνιστές, συνδικαλιστές και άλλοι ριζοσπάστες έπεσαν θύματα του Μακαρθισμού, δικάστηκαν και φυλακίστηκαν. Ακόμα περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών μπήκαν σε «μαύρες λίστες» (μεταξύ αυτών, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο Ρόμπερτ Οπενχάϊμερ κ.α.). Σχεδόν 3.000 ναυτεργάτες και λιμενεργάτες απολυθήκαν ως ύποπτοι για «αντι-αμερικανικές» δράσεις.

1976 Αιματηρές ταραχές στο νέγρικο γκέτο του Σοβέτο στο Γιοχάνεσμπουργκ και σε διάφορες άλλες πόλεις της Νότιας Αφρικής, κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων των μαύρων εναντίον του απαρτχάιντ. Γιγαντιαία κινητοποίηση της Αστυνομίας για να προληφθεί η γενίκευση της εξέγερσης.

1980 Το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Ράλλη, εγκρίνει ομόφωνα τη συμφωνία επανένταξης της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο, τον Αύγουστο του 1974, κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα για την προδοσία της Κύπρου, η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» υπό τον Κ. Καραμανλή είχε αποφασίσει την αποχώρηση της χώρας.

2011 Κατά τη δεύτερη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας η τεράστια σε όγκο συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα δέχεται μεγάλης έκτασης επίθεση από παρακρατικούς, που δρουν παράλληλα με τις δυνάμεις καταστολής. Η επίθεση, που διεξήχθη με πέτρες, μολότοφ, αλλά και εξοπλισμό που παρέπεμπε σε σώματα ασφαλείας, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πάνω από 80 απεργών εργατών. Στη συγκέντρωση άφησε την τελευταία του πνοή ο γραμματέας του παραρτήματος Βύρωνα του Συνδικάτου Οικοδόμων και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, Δημήτρης Κοτζαρίδης.

You must be logged in to post a comment Login