Τελευταία

  Η τελευταία κατοικία του Καζαντζάκη πωλείται για δεύτερη φορά

  19-10-2014

  Προσπάθεια να εξεταστούν όλες οι δυνατές περιπτώσεις απόκτησης και προοπτικές αξιοποίησης της τελευταίας κατοικίας του Νίκου Καζαντζάκη, στην Αντίμπ (στη Νότια Γαλλία, κοντά στις Κάννες), επιχειρούν το Μουσείο Καζαντζάκη, ο Δήμος Ηρακλείου, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη.

  Το ιστορικό, όπως πληροφορεί το Μουσείο Καζαντζάκη, έχει ως εξής: «Τον Μάιο του 1948, ο Νίκος Καζαντζάκης παραιτείται από την Ουνέσκο και εγκαθίσταται στην Αντίμπ. Στην αρχή κατοικεί σε σπίτια που ενοικιάζει, στη Βίλα Ρόζα (από το Μάιο του 1948 έως τον Απρίλιο του 1949) και στη Βίλα Μανολίτα (από τον Απρίλιο του 1949 έως τον Ιούνιο 1954). Ακολούθως αγοράζει ένα μικρό σπίτι στην οδό Bas Castelet (Παλιά Πόλη) και κατοικεί εκεί από τον Ιούνιο του 1954 έως τον Ιούνιο του 1957. Η τελευταία αυτή κατοικία, το “Κουκούλι”, όπως την ονόμαζε ο μεγάλος Κρητικός, πωλείται σήμερα. Μετά το θάνατο του Καζαντζάκη, η Ελένη το πούλησε και εγκαταστάθηκε στη Γενεύη. Το σπίτι άλλαξε άλλες δύο φορές ιδιοκτήτες. Το 2011, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) πληροφορήθηκε ότι το σπίτι πωλείται ξανά. Η Εταιρεία απευθύνθηκε στο Δήμο της Αντίμπ, για να ζητήσει τη βοήθειά τους ώστε να αγοραστεί το “Κουκούλι” και να γίνει “Οίκος Συγγραφέων”, με δεδομένο ότι στην Αντίμπ είχαν ζήσει και άλλοι γνωστοί συγγραφείς εκτός από τον Καζαντζάκη, όπως ο Audiberti. Η προσπάθεια αυτή όμως δεν ευοδώθηκε τότε λόγω πολύ μεγάλης τιμής πώλησης».

  Τον περασμένο Σεπτέμβρη, έγινε γνωστό ότι πωλείται ξανά, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την αρχική. Ετσι, στο τέλος Νοέμβρη, ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ στη Γενεύη, Γιώργος Στασινάκης, και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μασσαλία θα συναντήσουν στην Αντίμπ τον υπεύθυνο του μεσιτικού γραφείου και τη δημοτική αρχή της Αντίμπ. Καλούνται όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και φορείς που έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αγορά και την αξιοποίηση της εν λόγω κατοικίας να απευθυνθούν στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά (Κρήτη, τηλ. 2810.741.689, info@kazantzaki.gr).

  You must be logged in to post a comment Login