Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΗΣτον Πατρίκ Μοντιανό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στον Πατρίκ Μοντιανό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στον 69χρονο Γάλλο Πατρίκ Μοντιανό επέλεξε η Σουηδική Ακαδημία να δώσει το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας (το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 10 εκατ. σουηδικών κορονών – 1 εκατ. ευρώ περίπου). Ο Μοντιανό είναι ο ενδέκατος Γάλλος λογοτέχνης που βραβεύεται με Νόμπελ και η απονομή θα πραγματοποιηθεί όπως πάντα στις 10 Δεκέμβρη στη Στοκχόλμη.

«Ελαφρώς εξωπραγματική» χαρακτήρισε ο Γάλλος συγγραφέας τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2014, δηλώνοντας ότι θα ήθελε να καταλάβει για ποιο λόγο τον επέλεξε η επιτροπή.

«Μου φαίνεται κάπως εξωπραγματικό», είπε ο συγγραφέας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα των εκδόσεων Γκαλιμάρ στο Παρίσι, αναφερόμενος στους άλλους Γάλλους λογοτέχνες που έχουν βραβευτεί στο παρελθόν. «Θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία (τη βράβευση) του Αλμπέρ Καμύ -ήμουν γύρω στα 12- και των άλλων. Μου φαίνεται κάπως εξωπραγματικό να συγκρίνομαι με τους ανθρώπους που θαύμαζα», πρόσθεσε.

Ο Μοντιανό είπε ότι έχει την αίσθηση ότι γράφει το ίδιο βιβλίο εδώ και 45 χρόνια και ότι «θα ήθελε να μάθει πώς εξήγησε την επιλογή της» η Σουηδική Ακαδημία, αφιερώνοντας το βραβείο στον εγγονό του, που είναι Σουηδός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ