Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Συνεχείς συσκέψεις ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα

29-09-2014

Μαραθώνιο συσκέψεων θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με υπουργούς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κυβέρνησης για την 5η αξιολόγηση της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει από τις 11.00 π.μ διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

Ο Γκ. Χαρδούβελης άνοιξε χθες τον κύκλο επαφών του, με συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, καθώς κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζουν αλλαγές στα Εργασιακά, αλλά και άνοιγμα του Ασφαλιστικού.

Στο πακέτο των εργασιακών περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που ισχύει από το 1982, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται η απόφαση για την κήρυξη απεργίας και ο τρόπος της χρηματοδότησης των συνδικάτων.

Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Τα επιτελεία της τρόικας επανέρχονται στην Αθήνα αύριο 30 Σεπτέμβρη, όπου αναμένεται να παραμείνουν μέχρι 8 Οκτώβρη, ενόψει και της «διακοπής» που θα μεσολαβήσει για την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (10-12 Οκτώβρη) και της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες (13 Οκτώβρη).

Η συγκυβέρνηση προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται για μέτρα λιτότητας και για περικοπές μισθών, συντάξεων κ.ο.κ., αλλά για «αναγκαίες» μεταρρυθμίσεις, που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εδώ και καιρό.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, «δεν υπάρχει θέμα τρίτου δανείου, τρίτου μνημονίου, εμείς θέλουμε να φύγουμε από τις έννοιες αυτές και από την έννοια της τρόικας». Σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΔΝΤ, σημείωσε ότι «βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωζώνης όχι ως δανειστής, επειδή διαθέτει κεφάλαια, αλλά επειδή διαθέτει τεχνογνωσία. Αυτή όμως έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία εμείς να ακολουθούμε τις διαδικασίες και να χρησιμοποιούμε τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, να επανέλθουμε στην ευρωπαϊκή ικανότητα».

Η ίδια η πολιτική της ΕΕ συνεπάγεται καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που σημαίνουν ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, παραπέρα μείωση του μισθολογικού όσο και του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία), επίσης τη μείωση των συντάξεων, για λόγους …εξορθολογισμού τους κ.ο.κ. Αναδιάρθρωση για το κεφάλαιο είναι και η εφαρμογή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μέσω του οποίου διαλύονται τα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα σε κατηγορίες των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, την ίδια ώρα που το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα εξαρτάται από τα λεγόμενα περιουσιακά στοιχεία. Δηλαδή, μια οικογένεια ανέργων χάνει το επίδομα, αλλά ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν θα πάρει αν έχει ένα ιδιόκτητο «κεραμίδι» για να μένει.

Η Κομισιόν – μέσω «διαρροών» της περασμένης βδομάδας – διαπιστώνει «μεγάλες αποκλίσεις» μεταξύ ανώτατων και κατώτατων μισθών στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται η μείωση του μέσου μισθού στο Δημόσιο, καθώς και του μισθού των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων, οι οποίοι θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Στο αντιλαϊκό στόχαστρο μπαίνουν οι συντάξεις, μέσω της συνένωσης ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται τα ζητήματα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, καθώς και οι αντεργατικές ανατροπές μέσω του νέου συνδικαλιστικού νόμου.

Επίσης, στα κρίσιμα θέματα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων συγκαταλέγεται η «διαχείριση» των «κόκκινων» δανείων, η διαδικασία επιτάχυνσης των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις της επόμενης περιόδου σε συνδυασμό με το νέο «αναπτυξιακό πρότυπο». Το ΔΝΤ από την πλευρά του, σε προηγούμενη έκθεση αξιολόγησης, αναφέρεται σε «μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση στο κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας», όπως ονομάζουν τα προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας από την πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσουν την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, τη «βελτίωση του ελέγχου» στις κρατικές δαπάνες, την αποτελεσματική λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τις «μεταρρυθμίσεις» στη Δημόσια Διοίκηση.

You must be logged in to post a comment Login