Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Συζήτηση για την Ελλάδα και τα αντιλαϊκά μέτρα που εκκρεμούν στο Eurogroup

17-09-2014

Διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στη συνεδρίαση που θα έχει σήμερα Παρασκευή το άτυπο Eurogroup, στο Μιλάνο.

Η Ελλάδα είναι το δεύτερο θέμα (πρώτο είναι η Κύπρος), αν και αναμένεται να συζητηθεί το σύνολο της αντιλαϊκής ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σκιά των οξυμένων ανταγωνισμών για το μείγμα διαχείρισης.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, θα εξετασθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, μετά τις συζητήσεις στο Παρίσι και ενόψει της έλευσης της τρόικας, εντός του Σεπτέμβρη στην Αθήνα. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί τμήμα των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές στην εν εξελίξει αξιολόγηση, πρόσθεσε όμως ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού που θα παρουσιάσει η Ελλάδα το 2015.

Η τρόικα εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό θα είναι 2 δισ. ευρώ το 2015, γεγονός που αμφισβητεί η ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο Μηνιαίο Δελτίο της σημειώνει ότι υπάρχουν «σημαντικά δημοσιονομικά κενά». Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η Ελλάδα είναι εντός τροχιάς για να πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014 (1,5% του ΑΕΠ), αλλά αντιμετωπίζει «σοβαρά δημοσιονομικά κενά» στην προσπάθειά της να πετύχει τα «φιλόδοξα» πρωτογενή πλεονάσματα του 2015 (3%) και του 2016 (4,5%).

Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει μετά το τέλος της δανειακής σύμβασης, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, αλλά θα καλυφθεί με δανεισμό από τις αγορές.

Την Πέμπτη ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε μια ολιγόλεπτη συνάντηση με το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και συζήτησαν για την εκμετάλλευση από πλευράς ελληνικών τραπεζών των πρόσφατων μέτρων «ποσοτικής χαλάρωσης» που αποφάσισε η ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αφορούσε και τη λήξη του μνημονίου.

Δίνουν νέα προνόμια στις επιχειρήσεις

Στη συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει επισκόπηση της γενικότερης οικονομικής κατάστασης στην Ευρωζώνη και της τραπεζικής ένωσης. Επίσης αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της «μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης στην εργασία», δηλαδή νέες ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ζήτησε να δοθεί επιπλέον ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις, αντανακλώντας τη διαμάχη για το μείγμα διαχείρισης, αλλά και την ανησυχία που επικρατεί για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Χωρίς επενδύσεις η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει την οικονομική ανάκαμψη», τόνισε στο Μιλάνο, στο δείπνο του χρηματοοικονομικού Φόρουμ Eurofi. Όπως είπε, «αν δεν καταφέρουμε να δώσουμε νέα ώθηση στις επενδύσεις, θα αποδυναμώσουμε την οικονομία βραχυπρόθεσμα και θα επηρεασθούν αρνητικά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της».

Ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία βοήθεια νομισματικού χαρακτήρα που να μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, αν δεν πλαισιωθεί από τις πρέπουσες δομικές πολιτικές παρεμβάσεις».

Μόνιμη η επιτήρηση της ΕΕ

Εν μέσω της αντιπαράθεσης των ιμπεριαλιστικών κέντρων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευδε -με καθυστέρηση μιας εβδομάδας- την πληροφορία ότι θα γίνει διάσκεψη κορυφής στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό κρατικό χρέος. «Δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει συνάντηση το Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ.

Επίσης ρωτήθηκε εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα και μετά το 2014 που θα ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση με την ΕΕ και απάντησε: «δεν μπορώ να σας πω σχετικά με την τρόικα. Το Ταμείο έχει ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 2016. Επικεντρωνόμαστε στην εργασία που έχουμε να κάνουμε ανεξάρτητα από τη δομή και τη μορφή που θα έχει η τρόικα. Αυτό είναι κάτι που αφορά τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς».

Σε κάθε περίπτωση και μετά τη λήξη του μνημονίου, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το καθεστώς ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη, είτε βρίσκονται σε πρόγραμμα είτε όχι.

You must be logged in to post a comment Login