Δεκάδες αξιωματικοί της τουρκικής αστυνομίας, ανάμεσά τους και ένας πρώην επικεφαλής μονάδας δίωξης οικονομικού εγκλήματος, συνελήφθησαν σήμερα στο πλαίσιο του νέου κύματος συλλήψεων αξιωματούχων που κατηγορούνται για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 33 αστυνομικών «που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης». Η αστυνομία δεν προέβη άμεσα σε σχόλιο.

Δεκάδες αστυνομικοί κρατούνται από τον Ιούλη κατηγορούμενοι ότι συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση και προέβησαν σε τηλεφωνικές υποκλοπές, κατηγορίες που σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, συνιστούν σχέδιο εναντίον του. Οι τελευταίες συλλήψεις πραγματοποιούνται ύστερα από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αχμέτ Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος διαδέχτηκε τον Ερντογάν ύστερα από την εκλογή του τελευταίου στις 10 Αυγούστου κατά τις πρώτες προεδρικές εκλογές με άμεση ψηφοφορία.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατοικεί στις ΗΠΑ, ότι χρησιμοποιεί ένα δίκτυο υποστηρικτών του με επιρροή στην αστυνομία, τη δικαστική εξουσία και άλλους θεσμούς, για να τον ανατρέψει. Ο Γκιουλέν αρνείται ότι συνωμοτεί εναντίον του κράτους.