Socialize

Socialize

Τελευταία

  Socials

  Σφοδρές μάχες στην Ουκρανία

  29-08-2014

  Οξύνεται διαρκώς η αντιπαράθεση μεταξύ του Κιέβου, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Οι δυνάμεις των πολιτοφυλάκων πήραν τον έλεγχο της πόλης Νοβοαζόφσκ, αναγκάζοντας τις δυνάμεις του Κιέβου να υποχωρήσουν προς την Μαριούπολη, που αποτελεί τον επόμενο στόχο της αντεπίθεσης των ρωσόφωνων.

  Η ένταση ήταν ιδιαίτερα εμφανής και στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ασχολήθηκε με το θέμα, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στο τραπέζι της συνόδου κορυφής της ΕΕ, αύριο στις Βρυξέλλες.

  Συνεχίζεται η αντεπίθεση των ρωσόφωνων

  Το Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι το Νοβοαζόφσκ και άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής χώρας έπεσαν στον έλεγχο των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, ενώ υποστήριξε ότι είναι σε εξέλιξη η «αντεπίθεση Ρώσων στρατιωτών και αυτονομιστών».

  Παράλληλα, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου υποχώρησαν από το Νοβοαζόφκσ και οχυρώνονται πλέον στο λιμάνι της Μαριούπολης, που θεωρούν ότι θα είναι ο επόμενος στόχος των ρωσόφωνων. Επίσης ανακοίνωσε, ότι θα επαναφέρει από τον Σεπτέμβρη την υποχρεωτική στράτευση, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι οπλίτες δεν θα συμμετέχουν στα πεδία των μαχών.

  Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στην ανατολική Ουκρανία για τα περικυκλωμένα κυβερνητικά στρατεύματα, ώστε οι Ουκρανοί στρατιώτες να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης, ανέφερε το Κρεμλίνο σε σχετική του ανακοίνωση την Παρασκευή.

  Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος, προσθέτοντας πως τα στρατεύματα θα πρέπει να αφήσουν πίσω τους τα βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα και τα πυρομαχικά τους.

  Με επιπλέον κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ

  «Η ρωσική παρείσφρηση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία δε μπορεί παρά να προκαλέσει την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ενώ απέφυγε να κάνει λόγο περί «εισβολής» της Ρωσίας. Παράλληλα ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα επισκεφθεί τον Σεπτέμβρη την Ουάσινγκτον, σε μια κίνηση με στόχο την υποστήριξη του Πέτρο Ποροσένκο και της Ουκρανίας.

  Εξάλλου, Ομπάμα και Μέρκελ είχαν την Πέμπτη το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία, όπου συμφώνησαν ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες», όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία στο Βερολίνο.

  Η Άνγκελα Μέρκελ «επιβεβαίωσε» επίσης προς τον πρόεδρο Ομπάμα, ότι η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στη ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, το οποίο ξεκινά αύριο Σάββατο.

  Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα Παρασκευή για το θέμα. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όμως συμμετέχει τακτικά σε συνεδριάσεις των χωρών – μελών της λυκοσυμμαχίας, μέσω της Επιτροπής ΝΑΤΟ – Ουκρανίας.

  Ανταλλαγή κατηγοριών στο ΣΑ του ΟΗΕ

  Έντονη ήταν η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ την Πέμπτη, που συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, κατόπιν αιτήματος της Λιθουανίας.

  «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να ψεύδεται και να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία», υποστήριξε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, ενώ ο πρεσβευτής της Βρετανίας, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, κατήγγειλε μία «άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας προκειμένου να στηρίξει τους αυτονομιστές».

  Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής, Βιτάλι Τσούρκιν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έστειλαν στην Ουκρανία «δεκάδες συμβούλους» και τον ουκρανικό στρατό να «βομβαρδίσει πολίτες» στις νοτιοανατολικές περιοχές. Ο Τσούρκιν ζήτησε από τους εταίρους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνουν μία ανακοίνωση που θα ζητά «την άμεση κατάπαυση του πυρός» και έναν «ευρύ πολιτικό διάλογο» στην Ουκρανία, ωστόσο η πρόταση ψηφίσματος απορρίφθηκε.

  You must be logged in to post a comment Login