Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία

29-08-2014

Οξύνεται η κατάσταση στην Ουκρανία
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 21:00 – Αύριο θα συνεδριάσει το ΝΑΤΟ και μεθαύριο η ΕΕ
Ουκρανοί στρατιώτες έξω από το Νοβοαζόφσκ

Επικίνδυνη τροπή παίρνει η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ώρες. Το γεγονός ότι τα ένοπλα τμήματα ρωσόφωνων επανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Νοβοαζόφσκ συνοδεύεται με καταγγελίες από το Κίεβο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι αυτό έγινε εξαιτίας ισχυρής ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας (περίπου 1.000 Ρώσων στρατιωτών) στην πόλη.

Απεναντίας, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ Αντρέι Κέλιν απάντησε λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «δεν υπάρχουν ρώσοι στρατιώτες» στην Ουκρανία, εκτός από «περίπου δέκα ρώσους στρατιώτες που πέρασαν από λάθος τα σύνορα πριν δύο ημέρες», τους οποίους και συνέλαβε το Κίεβο την Τρίτη.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκτάκτως στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, αφού πρώτα η κυβέρνηση της Λιθουανίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι προχώρησε σε μια «ολοφάνερη στρατιωτική εισβολή».

Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας θα συνεδριάσουν εκτάκτως αύριο Παρασκευή για το θέμα. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όμως συμμετέχει τακτικά σε συνεδριάσεις των χωρών μελών της λυκοσυμμαχίας μέσω της Επιτροπής ΝΑΤΟ – Ουκρανίας.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σάββατο θα συζητηθεί η πιθανότητα επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Ποροσένκο: Ρωσικές δυνάμεις «εισήχθησαν στην Ουκρανία»

Ο πρόεδρος της αντιδραστικής ηγεσίας του Κιέβου, Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις «εισήχθησαν στην Ουκρανία» και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Έλαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Τουρκίας λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς ρωσικές δυνάμεις εισήχθησαν στην Ουκρανία», ανέφερε ο Ποροσένκο σε μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας. Μιλώντας ξανά λίγο αργότερα, ο Ποροσένκο είπε ότι η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη είναι “εξαιρετικά δύσκολη (…) αλλά ελέγξιμη”. Σε αντίστοιχο πνεύμα κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο απεσταλμένος της Ουκρανίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ιχόρ Προκόπτσουκ.

Ακόμη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ επανέλαβε τις κατηγορίες λέγοντας ότι περισσότεροι από χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτήν τη στιγμή στο ουκρανικό έδαφος και κυρίως στην περιοχή της πόλης Νοβοαζόφσκ.

Επίσης, οι ΗΠΑ θα στείλουν άρματα μάχης και στρατιώτες στην ανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, περίπου 600 Αμερικανοί στρατιώτες των τεθωρακισμένων θα αναπτυχθούν τον Οκτώβριο στην Πολωνία και στις χώρες τις Βαλτικής, σε μία εξέλιξη που σχετίζεται με την Ουκρανία, αν και αυτό φυσικά δεν αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Με αφορμή τις συγκεκριμένες εξελίξεις το Κίεβο αποφάσισε επίσης να θέσει εκ νέου σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο το μέτρο της υποχρεωτικής στράτευσης.

Κατηγορηματική διάψευση από τη Ρωσία

«Παρατηρήσαμε ότι εκτοξεύονται αυτές οι ψευδείς φήμες και είμαστε υποχρεωμένοι να απογοητεύσουμε τους υπερπόντιους επινοητές τους και τους ελάχιστους απολογητές τους στη Ρωσία” ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ. «Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το υλικό δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», υπογράμμισε.

Μετεγκατάσταση του ελληνικού προξενείου από την Μαριούπολη

Ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού ανέφερε το απόγευμα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανασυντάχθηκαν για να υπερασπιστούν την παραλιακή πόλη Μαριούπολη, στα δυτικά του Νοβοαζόφσκ, στην Αζοφική Θάλασσα και έχουν αρκετούς στρατιώτες για να αποτρέψουν την κατάληψή της από τους ρωσόφωνους. Σε μια παράλληλη εξέλιξη που σχετίζεται με  την κατάσταση στην Μαριούπολη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε την μετεγκατάσταση του προξενείου από την Μαριούπολη στην πόλη του Ντνιπροπετρόβσκ.

Νέοι βομβαρδισμοί στο Ντανιέτσκ

Δεκαπέντε πολίτες σκοτώθηκαν από τα πυρά του πυροβολικού που έπληξαν πολλές συνοικίες στην πόλη Ντανιέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας σήμερα, ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης και της αυτοανακηρυγμένης «Λαϊκής Δημοκρατίας» αυτής. Στην ανακοίνωσή τους, που αναρτήθηκε στον ιστότοπό τους, οι τοπικές αρχές χαρακτήρισαν τη γενικότερη κατάσταση «πολύ τεταμένη». Το Ντανιέτσκ σφυροκοπείται βάναυσα εδώ και δύο εβδομάδες από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Διαμαρτυρία στο Κίεβο

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Κίεβο, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την παραίτηση του Ποροσένκο και του υπουργού Άμυνας. Πολλές γυναίκες Ουκρανών στρατιωτών κατήγγειλαν ότι οι σύζυγοί τους πολεμούν χωρίς όπλα, νερό και φαγητό στην Ανατολική Ουκρανία.

You must be logged in to post a comment Login