Οι διεργασίες στις δημοτικές παρατάξεις μετά τις εκλογές

0
1
TEST

Οι δημοτικές εκλογές του 2014 ανήκουν πλέον στην ιστορία και οι δημοτικές παρατάξεις ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Είναι λογικό η νέα διοίκηση να ετοιμάζεται πυρετωδώς για την ανάληψη των καθηκόντων της. Ο νέος δήμαρχος ήδη έχει δώσει εντολή στο επιτελείο του να ζητήσει από τις υπηρεσίες του δήμου να ενημερωθεί για την ακριβή κατάσταση του δήμου. Η προσπάθεια όμως του κ. Σούλα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, «σκοντάφτει» στην εντολή του απερχόμενου δημάρχου να μην δίνεται κανένα στοιχείο από τις υπηρεσίες του δήμου χωρίς δική του εντολή! Όπως βέβαια και να εξελιχθεί η υπόθεση της ενημέρωσης της νέας διοίκησης, πολύ σύντομα και με την ανάληψη των καθηκόντων της, η απερχόμενη διοίκηση δεν θα μπορεί να αποτελεί εμπόδιο, αλλά ούτε και δικαιολογία! Οι δημότες και κυρίως αυτοί που ψήφισαν την παράταξη του κ. Σούλα, έχουν την πεποίθηση ότι ο κ. Σούλας δεν θα υποπέσει στο παράπτωμα του κ. Λαφαζανίδη, που κατηγορούσε την προηγούμενη διοίκηση Χατζηβρέττα για όλα τα προβλήματα του δήμου! Άλλωστε, όπως και ο ίδιος ο Πέτρος Σούλας έλεγε, όσοι διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο οφείλουν να γνωρίζουν, μέσες άκρες, τι προβλήματα θα παραλάβουν και επ’ ουδενί δεν δικαιολογούνται, εκ των υστέρων, να επικαλούνται τα λάθη των προηγούμενων!

Όσον αφορά τις θέσεις των αντιδημάρχων και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και τη στελέχωση της δημοτικής επιχείρησης και των νομικών προσώπων, ακόμα δεν υπάρχει καμία πληροφορία. Αυτό που φαντάζει ως σίγουρο, με βάση και την προεκλογική στάση του κ. Σούλα, είναι ότι δεν πρόκειται ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, ακόμα και με τους συνεργάτες του, να κάνει τίποτε διαφορετικό από αυτό που δεσμεύτηκε. Είναι γνωστό, πως προεκλογικές συμφωνίες που ο κ. Σούλας θα μπορούσε να συνάψει, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες εκλογής του, αυτός τις απέρριψε μη δεσμευόμενος σε συμφωνίες που δεν μπορούσε να τηρήσει ή υπήρχε πιθανότητα να αθετήσει. Στη βάση αυτή φαίνεται ότι η νέα διοίκηση δεν πρόκειται να έχει εσωτερικές έριδες και διαμάχες, που να φτάσουν στο σημείο να μη λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο και οι δημοτικές κοινότητες ή πολύ περισσότερο να απολέσει την πλειοψηφία όπως συνέβη με τη διοίκηση Λαφαζανίδη.

Η επάρκεια της διοίκησης Σούλα, του ίδιου του κ. Σούλα και του κάθε στελέχους της ξεχωριστά, θα κριθεί πολύ σύντομα. Κάποιοι από τους δημοτικούς συμβούλους του κ. Σούλα είναι «παλιές καραβάνες», δοκιμασμένοι σε διάφορες θέσεις, αλλά σε άλλες εποχές κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι, απλά, αν θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν τις προσδοκίες όσων τους στήριξαν, αλλά και το ποιες τελικά είναι οι προσδοκίες των ψηφοφόρων από τη νέα διοίκηση.

Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση του πρώην δημάρχου κ. Λαφαζανίδη, οι φήμες λένε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και πρώην αντιδήμαρχός του προερχόμενος από τον Εύοσμο, έχουν σκοπό να παραιτηθούν, πράγμα όμως που οι ίδιοι διαψεύδουν! Ο κ. Παπαβραμίδης, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου με τη διοίκηση Λαφαζανίδη, ο οποίος και μπορούσε να παίξει ρόλο στη συνοχή της παράταξης, δεν εξελέγη. Το μέλλον της παράταξης Λαφαζανίδη με βάση την εικόνα που έδινε κατά τη διάρκεια της θητείας της, φαντάζει δυσοίωνο! Μια παράταξη που δεν μπορούσε να κρατήσει τη συνοχή της ως διοίκηση, μάλλον δεν δύναται να την κρατήσει ως αντιπολίτευση.

Η παράταξη του κ. Σωτηράκη αναμένεται να εμφανιστεί ιδιαίτερα δυναμικά μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς θα διεκδικήσει να παίξει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να πιέσει τη διοίκηση Σούλα. Το προς πια κατεύθυνση θα την πιέσει είναι άλλο ζήτημα, καθώς πολιτικά οι διαφορές των δύο παρατάξεων είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες. Πάντως η παράταξη του κ. Σωτηράκη θα προσπαθήσει να μην κάνει στείρα αντιπολίτευση, αλλά εποικοδομητική, διότι εάν σ’ αυτές τις εκλογές έφτασε να φιλοδοξεί να πάρει την διοίκηση του δήμου κι εδώ που τα λέμε έφτασε πολύ κοντά, στις επόμενες εκλογές θα ήθελε να διαμορφώσει τις συνθήκες, ώστε αυτό να φαντάζει αδιαμφισβήτητο.

Η παράταξη Βασιλειάδη με το δυσανάλογο, σε σχέση με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, μικρό ποσοστό που έλαβε στις δημοτικές εκλογές θα προσπαθήσει να παίξει το ρόλο της φωνής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Δίκην χάριτος και χωρίς να το παρεξηγήσει ο κ. Βασιλειάδης, ο θεός να μας φυλάει, γιατί από τη δύναμη της φωνής του 27% του ΣΥΡΙΖΑ και από την πρωτιά του στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση κοντεύει να μην αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα!

Η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον κ. Ναθαναηλίδη αναμένεται, όπως και στην προηγούμενη θητεία, να ασκήσει αντιπολίτευση εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου με ενημέρωση των δημοτών για τα τεκταινόμενα στο δήμο, καθώς και για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην τοπική διοίκηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η παράταξη του κ. Ναθαναηλίδη αντιτάχθηκε ενημερώνοντας τον λαό για σημαντικά ζητήματα, που η διοίκηση Λαφαζανίδη προσπάθησε να ψηφίσει και τα οποία μόνο προς όφελος των δημοτών δεν ήταν, τα οποία τελικά είτε αποσύρθηκαν, είτε καταψηφίστηκαν, με τη δική της παρέμβαση.

Η στάση που θα κρατήσει η παράταξη του κ. Παπαδόπουλου, παράταξη, η οποία είναι αποκλειστικά δικό του δημιούργημα, όπως δικό του είναι το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας της εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο, αναμένεται να φανεί κατά την έναρξη της θητείας του κ. Σούλα.