Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Ψηφίστηκε το νέο αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο

08-08-2014

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τόσο διά βοής όσο και κατά την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε σε 9 άρθρα, εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης από το Β’ Θερινό τμήμα της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο ικανοποιεί μια σειρά αξιώσεις του κεφαλαίου στο όνομα της συνέχισης της καταβολής των δόσεων από την τρόικα. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την ονομαστική ψηφοφορία, από τους 97 βουλευτές 50 ψήφισαν υπέρ των άρθρων του πολυνομοσχεδίου, ενώ 47 κατά, με εξαίρεση 4 άρθρα όπου υπέρ ψήφισαν 39 και 8 παρών.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προωθούν το παραπέρα χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης και «εκσυγχρονίζουν» το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων συντρίβοντας τους μικρούς του χώρου, ενώ διευκολύνεται η διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης μιας σειράς τομέων όπως είναι το νερό, οι μεταφορές, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, τα ταχυδρομεία, η Ενέργεια και ο φυσικός και ορυκτός πλούτος.

Πρόκειται για ένα άγριο, αντιλαϊκό νομοθέτημα που πλήττει το λαό για να ανοίξει νέα πεδία κερδοφόρας δράσης για τους “μεγαλοκαρχαρίες”. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, κατατέθηκαν σειρά νομοθετικών βελτιώσεων (πχ περιφερειακό Τύπο, ταμεία ένστολων κ.α.) οι οποίες δεν άλλαξαν ούτε στο ελάχιστο τον σκληρό αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, ενώ ο πραγματικός τους στόχος ήταν να παίξουν με τη νοημοσύνη των εργαζομένων.

Στοιχείο που κυριάρχησε και σήμερα ήταν η οξύτατη, φραστικά, αντιπαράθεση ανάμεσα σε συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που είναι πιστά στους “καρχαρίες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως σε επιμέρους πλευρές του νομοσχεδίου, αλλά και ποιος υπερασπίζεται περισσότερο την αστική δημοκρατία και τους κανονισμούς του κοινοβουλίου της.

Ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προκλητική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά», πως «τέτοια περιφρόνηση της δημοκρατίας δεν έχει υπάρξει στα κοινοβουλευτικά χρονικά» και ότι «έχετε οδηγήσει σε πρωτοφανή κατάντια και απαξίωση την κοινοβουλευτική διαδικασία». Ειδικά για το πολυνομοσχέδιο, αυτό που βρήκε να προσάψει στη κυβέρνηση ήταν ότι «συνεχίζετε τη μνημονιακή παράδοση της κακής και πρόχειρης νομοθέτησης που αποσκοπεί απλώς και μόνο στην εξυπηρέτηση ειδικών επιχειρηματικών συμφερόντων» και κατέκρινε τη κυβέρνηση επειδή ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις τις οδηγίες της ΕΕ του 2011 και όχι του 2014 λες και αυτές είναι φιλολαϊκές.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης έσπευσε να απαντήσει στον Αλ. Τσίπρα, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά με την οποία «κάνουμε δώρο στους εχθρούς της Δημοκρατίας» προσθέτοντας για τη κυβέρνηση «εμείς τηρούμε και εφαρμόζουμε τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα». Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Χαρδούβελης κάλεσε σε συναίνεση την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί αυτό «θα στείλει κι ένα μήνυμα συλλογικής ευθύνης των Ελλήνων και στους Ευρωπαίους εταίρους μας» και αποφάνθηκε ότι «ο λόγος που οι υπόλοιπες χώρες σε κρίση κατάφεραν να βγουν γρήγορα από τα δικά τους τα μνημόνια ήταν ότι υπήρξε μια συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων σ’ αυτές τις χώρες»!

«Προοδευτική πολιτική»…

Την υιοθέτηση σκληρών μέτρων -υπό τον τίτλο μεταρρυθμίσεις- εμφάνισε σαν προοδευτική πολιτική ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρβούβελης μιλώντας την Τρίτη στο θερινό τμήμα της βουλής για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

«Προοδευτική ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική σήμερα είναι η ενεργή υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων σε ένα βραχυχρόνια πιο ευέλικτο μακροοικονομικό περιβάλλον» ισχυρίστηκε ο υπουργός και ανάφερε ότι «το κύριο εργαλείο για την ανάσχεση των υφεσιακών πιέσεων δεν είναι πολιτικές για την ενίσχυση της κατανάλωσης. Είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημόσιες επενδύσεις.»

Εξήγησε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι η προσέλκυση επενδύσεων σε μια οικονομία που θα εξάγει, και ανέφερε χαρακτηριστικά «ο κεντρικός στόχος του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης είναι η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση σε μια οικονομία που βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση, στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.»

Ο υπουργός Οικονομικών επανέφερε με την ομιλία του την λογική της στήριξης -με κάθε τρόπο και διευκόλυνση- των επιχειρηματικών ομίλων για επενδύσεις και παραγωγή φθηνών προϊόντων από φτηνά εργατικά χέρια με σκοπό τις εξαγωγές και ασφαλώς το μεγαλύτερο κέρδος.

Θέλουν να εγκλωβίσουν και χειραγωγήσουν τις λαϊκές συνειδήσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην παρέμβασή του κατέληξε λέγοντας ότι  «κοινή επιδίωξη και των δύο αυτών πλευρών είναι αφενός μεν να αθωωθεί το σύστημα και να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και ταυτόχρονα να εγκλωβίσουν και να χειραγωγήσουν τις λαϊκές συνειδήσεις. Το νομοσχέδιο υπηρετεί στοχεύει στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλιακών να προωθήσει να επιταχύνει τις αναγκαίες προσαρμογές στις σύγχρονες επιδιώξεις του κεφαλαίου και αυτό για παράδειγμα κάνει με την ενοποίηση των διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις. Και εδώ η κριτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι δεν περιλαμβάνει τις νέες διατάξεις της ΕΕ τις νέες οδηγίες λες και αυτές οι νέες οδηγίες αλλοιώνουν το χαρακτήρα τον συγκεκριμένων ρυθμίσεων που συγκεντρώνουν ακόμα περισσότερο την αγορά των προμηθειών προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων που διαμορφώνει μια νέα ενιαία ευρωπαϊκή αγορά στις δημόσιες συμβάσεις, στις δημόσιες προμήθειες στα δημόσια έργα για να λεηλατηθούν από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς μονοπωλιακούς ομίλους.

Εντός των τειχών για το λαό δεν υπάρχει καμία διέξοδος. Το θέμα δεν είναι σε ποια λωρίδα θα βαδίζεις στην δεξιά ή την αριστερή ενός δρόμου που οδηγεί την εργατική τάξη και το λαό στη καταστροφή στο όνομα της σωτηρίας των μονοπωλίων. Το θέμα είναι να πάμε κόντρα στο ρεύμα για να μπορέσει να πάρει ανάσα ο λαός αλλά και ταυτόχρονα να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών του και αυτό σημαίνει συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας και κοινωνίας».

You must be logged in to post a comment Login