Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Κόβονται στα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ επιδόματα, συντάξεις, παροχές

05-08-2014

Πίσω από τους στόχους και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, του ΟΟΣΑ, της ΕΕ για τα άτομα με αναπηρία, για τα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας, κρύβονται μεγάλες ανθρώπινες τραγωδίες. Οπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), από 14% που ήταν οι αναπηρικές συντάξεις επί του συνόλου των συντάξεων πριν μερικά χρόνια, σήμερα μειώθηκαν περίπου στο 8% και, με βάση τις κατευθύνσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ, το ποσοστό αυτό θα πρέπει να φτάσει το 5%.

Ανάλογο είναι το «σφαγείο» και στα επιδόματα αναπηρίας, όπου η κατεύθυνση είναι οι περίπου 160.000 σημερινοί δικαιούχοι, να γίνουν 100.000. Το «μαχαίρι» θα πέσει αλύπητα και στο ύψος των επιδομάτων, προειδοποιεί η ΣΕΑΑΝ, αφού αυτά θα ανέρχονται σε ποσά που δε θα ξεπερνούν τα 150 – 200 ευρώ το μήνα -με ελάχιστες εξαιρέσεις-, καταδικάζοντας τους αναπήρους και τις οικογένειές τους στην απόλυτη εξαθλίωση.

  • Σύμφωνα με την απογραφή των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων -που υποτίθεται ότι στόχο είχε να αποδώσει δικαιοσύνη στους …πραγματικά ανάπηρους- το 2012, οι δικαιούχοι ανέρχονταν σε 210.000.
  • Το 2013 ανακοίνωσαν 181.000 δικαιούχους.
  • Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (πληροφοριακό σύστημα «ΗΛΙΟΣ»), αυτοί που λαμβάνουν κάποιο προνοιακό επίδομα είναι 160.000.
  • Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία των επιστημονικών εταιριών στη χώρα, οι βαριά ανάπηροι ανέρχονται στις 500.000 και το 10% του πληθυσμού έχει κάποια αναπηρία ή χρόνια πάθηση. Δηλαδή, ούτε 2 στους 5 βαριά ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες δεν παίρνουν προνοιακό επίδομα.

Τα σύγχρονα «σφαγεία»

Επομένως, οι περικοπές είναι προαποφασισμένες. Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είναι ακριβώς αυτά τα σύγχρονα «σφαγεία» των αναπηρικών συντάξεων, επιδομάτων, φαρμάκων και θεραπειών, μέσω της δυσμενούς αλλαγής και εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας, που σημαίνει «Καιάδα» για τους αναπήρους.

Στα ΚΕΠΑ προσέρχονται ανά διαστήματα οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες προκειμένου να εξεταστούν και να επανεξεταστούν και να καθοριστεί το ποσοστό αναπηρία τους. Ανάλογα με το ποσοστό -με κατώτατο όριο το 67%– δικαιούνται ιατροφαρμακευτική κάλυψη, επίδομα, αναπηρική σύνταξη, άλλες παροχές, όπως φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις για την κατοικία τους, για αυτοκίνητο κλπ.

Το σύστημα είναι πολυδαίδαλο και διαχωρίζει τους ανάπηρους σε πολλές κατηγορίες -όχι τόσο με βάση επιστημονικά κριτήρια αλλά στη βάση «τι δικαιούται» ο καθένας. Μάλιστα η ΣΕΑΑΝ προειδοποιεί πως το νέο όριο παροχών που μεθοδεύει η κυβέρνηση είναι το 80% ποσοστό αναπηρίας.

Οι ανάγκες των χρόνια πασχόντων και των ατόμων με αναπηρία δε χωράνε σε στενά «ποσοστά». Σε τι διαφέρει ο ασθενής με 67% από αυτόν που έχει 60%, 50% ή 35% ποσοστό αναπηρίας; Ολοι οι χρόνια πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρία -ανάλογα, βέβαια, με τις ιδιαιτερότητες ή τη βαρύτητα της κατάστασης- έχουν δεδομένες ανάγκες, που πρέπει να καλύπτονται με ευθύνη του κράτους και όχι των ασφαλιστικών ταμείων, ούτε φυσικά της οικογένειας.

Χρειάζονται φάρμακα, νοσηλεία, εξετάσεις, άλλες θεραπείες, βοηθήματα, ψυχολογική στήριξη και βοήθεια στο σπίτι, τουλάχιστον ανά διαστήματα. Πολλοί χρειάζονται ειδική διατροφή ή διευκόλυνση στη μετακίνησή τους. Ιδιαίτερα στους νέους και ικανούς προς εργασία, το κράτος οφείλει να εξασφαλίσει δουλειά, δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία, διακοπές, αντί να είναι έγκλειστοι στα σπίτια τους, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η αναμονή για εξέταση και επανεξέταση από επιτροπή των ΚΕΠΑ είναι πολύμηνη. Μάλιστα, στο διάστημα που περιμένει ο ανάπηρος ή ο χρόνιος ασθενής να περάσει από επιτροπή και να βγει η απόφαση του κόβεται το επίδομα και η αναπηρική σύνταξη, πολλοί στο διάστημα αυτό χάνουν και την ασφαλιστική τους κάλυψη! Δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα, να κάνουν εξετάσεις, να ζήσουν.

Για κάθε «πέρασμα» από Επιτροπή -για εξέταση, ένσταση και επιδείνωση- καταβάλλουν παράβολα των 50 ευρώ. «Δηλαδή, για να φτάσουμε να πάρουμε μεγαλύτερο ποσοστό επειδή η κατάσταση της υγείας μας έχει επιδεινωθεί θα έχουμε πληρώσει 150 ευρώ!», λένε περιμένοντας στα ΚΕΠΑ.

Στόχος αυτής της «σφαγής» δεν είναι άλλος από τη μείωση του «κόστους» για υγεία, περίθαλψη, πρόνοια. Το κράτος απαλλάσσεται όλο και περισσότερο από την ευθύνη και τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας, των κοινωνικών παροχών και φυσικά η επίθεση στα άτομα με αναπηρία εντάσσεται και στη συνολική επίθεση κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οπως έχει επισημάνει και ο Συνήγορος του Πολίτη, οι γνωματεύσεις αναπηρίας και οι αποφάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες βάσει ιατρικών στοιχείων, με εκατοντάδες καταγγελίες εξεταζόμενων. Ακόμη, πως υπάρχουν τραγικές αποκλίσεις των ποσοστών αναπηρίας ανάμεσα στις γνωματεύσεις των προηγούμενων Υγειονομικών Επιτροπών Νομαρχιών, Ασφαλιστικών Ταμείων κλπ. στις γνωματεύσεων Αναπηρίας των ΚΕΠΑ.

You must be logged in to post a comment Login