Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΑλλαγή «φρουράς» στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Αλλαγή «φρουράς» στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Ο ενιαίος Καλλικρατικός δήμος Κορδελιού Ευόσμου, μετά από μία θητεία με διοίκηση Λαφαζανίδη, άλλαξε χέρια και πέρασε στην παράταξη του Πέτρου Σούλα. Μετά από μία σχετικά ήρεμη προεκλογική περίοδο και παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις για άγριες κόντρες μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου, ο πρώην αντιδήμαρχος Ευόσμου με τη διοίκηση του Παναγιώτη Αλεξανδρίδη αναλαμβάνει τα ηνία του δήμου.

Η εκλογική αναμέτρηση επιφύλαξε ορισμένες εκπλήξεις που πριν το άνοιγμα της κάλπης δεν φαινόταν να έχουν λογική βάση. Το ποσοστό της παράταξης του Πέτρου Σούλα κυμάνθηκε κατά την α’ Κυριακή στα πλαίσια των προβλέψεων, δηλαδή στο 32,29%. Στα πλαίσια των προβλέψεων κυμάνθηκε και το ποσοστό της παράταξης του Κώστα Σωτηράκη που έλαβε 21,44%. Παρά τις προβλέψεις ότι όποια παράταξη περάσει το 20% θα βρεθεί στο β’ γύρο, η παράταξη Σωτηράκη βρέθηκε εκτός «νυμφώνος», διότι η παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Στάθη Λαφαζανίδη αποδείχτηκε εφτάψυχη. Παρά τις εκτιμήσεις περί μεγάλης φθοράς της παράταξης Λαφαζανίδη από τον τρόπο άσκησης της διοίκησης και παρά τις κάποιες υπερβολικές προβλέψεις ότι θα μείνει εκτός β’ γύρου, αυτή έλαβε 27,40% και πέρασε πανηγυρικά στη δεύτερη Κυριακή, καλλιεργώντας παράλληλα προσδοκίες σε στελέχη και ψηφοφόρους της ότι μπορεί να ξαναπάρει το δήμο.

Η παράταξη του κ. Βασιλειάδη που στηρίχτηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απογοήτευσε στις εκλογές λαμβάνοντας το 7,68%. Το ποσοστό θα ήταν ακόμα χειρότερο εάν η παράταξη την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές δεν προέβαινε σε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας, γεμίζοντας τον δήμο με αφίσες που είχαν τις φωτογραφίες των κ. Βασιλειάδη και Τσίπρα, προκειμένου να κάνουν κατανοητό το ότι η παράταξη του κ. Βασιλειάδη στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κορδελιού Ευόσμου, με επικεφαλής τον Λεωνίδα Ναθαναηλίδη, έλαβε το 6,67% των ψήφων, υποχωρώντας από τα ποσοστά του 2010 και παρά τις προβλέψεις ότι θα μπορούσε να κρατηθεί ή ακόμα και να ανέβει εξαιτίας του ανανεωμένου και δυναμικού ψηφοδελτίου της. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση έδωσε τη μάχη της τριπλής εκλογικής αναμέτρησης ενιαία, ως παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ και με διαφορετικά χαρακτηριστικά από όλων των υπολοίπων παρατάξεων. Άλλωστε η παράταξη του ΚΚΕ κατέρχεται στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές όλης της χώρας με την κοινή ονομασία «Λαϊκή Συσπείρωση». Χαρακτηριστικό είναι επίσης το ότι η υποχώρηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κορδελιού Ευόσμου από τα ποσοστά του 2010 ήταν η μικρότερη από όλες τις άλλες παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Η παράταξη του Φάνη Παπαδόπουλου έκανε την υπέρβαση και παρά τις κακεντρεχείς προβλέψεις ότι θα λάβει πέντε όλες κι όλες ψήφους, έλαβε το ποσοστό του 4,52% και εξέλεξε δημοτικό σύμβουλο από την πρώτη μάλιστα κατανομή! Ο κ. Παπαδόπουλος στην κυριολεξία «έλιωσε» παπούτσι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και κατάφερε να πάρει με το μέρος του 1.555 ψηφοφόρους.

Κατά τη β’ Κυριακή και παρά τις προσδοκίες που εξετράφησαν στην παράταξη του κ. Λαφαζανίδη, από το αποτέλεσμα της α’ Κυριακής, η παράταξη του κ. Σούλα έκανε «περίπατο» λαμβάνοντας το 57,15% των ψήφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ