Socialize

Socialize

Τελευταία

  Socials

  Συνεχίζονται οι μάχες σε Τρίπολη και Βεγγάζη

  24-07-2014
  Λιβύη: Συνεχίζονται οι μάχες σε Τρίπολη και Βεγγάζη

  Οι μάχες γύρω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης μαίνονται και σήμερα, όπως συνεχίζονται επίσης και στη Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, μολονότι ανακοινώθηκε ότι το νέο κοινοβούλιο θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 4η Αυγούστου, με την ελπίδα ότι θα μπει ένα τέλος στο χάος στο οποίο έχει βυθιστεί η χώρα.

  Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας έχει κλείσει από τις 13 Ιούλη, όταν ξέσπασαν οι μάχες μεταξύ αντιπάλων ένοπλων ομάδων, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 47 ανθρώπους, ενώ άλλοι 120 τραυματίστηκαν, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Λιβύης.

  Μία οβίδα έπληξε σήμερα μια δεξαμενή καυσίμων, από αυτές που εφοδιάζουν την Τρίπολη με πετρέλαιο, προκαλώντας μια τεράστια πυρκαγιά κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, η μεταβατική κυβέρνηση έκανε και πάλι έκκληση να σταματήσουν αμέσως οι μάχες, ώστε οι αρχές να παράσχουν βοήθεια στους αμάχους που κατοικούν στη ζώνη αυτή. Όμως, με το ξημέρωμα η ένταση κορυφώθηκε. Από το κέντρο της πρωτεύουσας ακούγονταν εκρήξεις, ενώ γύρω από το αεροδρόμιο υψωνόταν πυκνός μαύρος καπνός.

  Οι συγκρούσεις αυτές, οι πιο αιματηρές μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ξέσπασαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε μια ομάδα ενόπλων από την πόλη Μιζουράτα, με σκοπό να εκδιώξει από το αεροδρόμιο τους ένοπλους της πόλης Ζεντέν, πρώην συμμάχους τους κατά του Καντάφι.

  Από τις συγκρούσεις έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο και σε περίπου δώδεκα αεροπλάνα, τρία εκ των οποίων κάηκαν ολοσχερώς. Οι ένοπλοι του Ζεντέν θεωρούνται από τους ισλαμιστές ως ο ένοπλος βραχίονας του φιλελεύθερου κινήματος στη Λιβύη. Νωρίτερα σήμερα, το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο (CGN), η ανώτατη πολιτική και νομοθετική αρχή της Λιβύης, ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει την εξουσία στο νέο κοινοβούλιο που εξελέγη στις εκλογές της 25ης Ιούνη, στις 4 Αυγούστου. Δεν διευκρίνισε όμως πού θα γίνει η τελετή και η πρώτη ολομέλεια. Θεωρητικά, το νέο κοινοβούλιο θα πρέπει να εδρεύει στη Βεγγάζη, με βάση ένα νόμο που ενέκρινε το CGN. Στην πράξη όμως, οι βουλευτές εμφανίζονται διαιρεμένοι καθώς πολλοί αρνούνται να πάνε στην πόλη αυτή, καθώς φοβούνται για τη ζωή τους λόγω των σχεδόν καθημερινών ταραχών που σημειώνονται εκεί.

  Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια στη Βεγγάζη, σύμφωνα με ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.

  Ο Ουάνις Αμπού Χαμάντα, ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού στη Βεγγάζη, υποσχέθηκε ότι «θα εντοπίσει τους τρομοκράτες όπου και αν κρύβονται», και κάλεσε όλες τις στρατιωτικές μονάδες που εδρεύουν στην ανατολική Λιβύη να τον ακολουθήσουν. Οι δυνάμεις του Χαμάντα έχουν συμμαχήσει με τον απόστρατο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος από τις 16 Μάη έχει εξαπολύσει μια επίθεση για «να ξεριζώσει την τρομοκρατία από τη Βεγγάζη». Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίστηκε από τις αρχές «απόπειρα πραξικοπήματος».

  You must be logged in to post a comment Login