Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΕΧΝΗΤο Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τους "Βατράχους"

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τους “Βατράχους”

Οι «Βάτραχοι» από το Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για τη θερινή καλλιτεχνική περίοδο μία από τις πιο πρωτότυπες και ευρηματικές κωμωδίες του Αριστοφάνη, τους «Βατράχους». Σε μια Αθήνα που ζει μια από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της, ρημαγμένη από τα δεινά του πολέμου και με τη διαφθορά να βασιλεύει, ο Αριστοφάνης κερδίζει το 405 π.Χ. στα Λήναια το πρώτο βραβείο με τους «Βατράχους», μια κωμωδία εξαιρετικής ευφυΐας, ευαισθησίας και λυρισμού. Με έναυσμα το θάνατο του τελευταίου μεγάλου τραγικού ποιητή, του Ευριπίδη, ο Διόνυσος ξεκινά ένα μεταφυσικό ταξίδι στον Άδη, όπου ο Ευριπίδης και ο Αισχύλος αλληλοσυγκρούονται σε μια αριστοτεχνικά στημένη αντιπαράθεση. Ποιος από τους δυο είναι ο καταλληλότερος να γυρίσει από τον Άδη για να σώσει την πόλη από τα δεινά της; Και τι γοητευτικότερο από έναν ποιητή που καλείται να σώσει τους Αθηναίους με όπλα το ήθος, την τέχνη και τον πολιτισμό; Οι «Βάτραχοι» είναι «ένα έργο μυστικό, μια παράξενη κωμωδία με θέμα την αναζήτηση του χαμένου ποιητικού λόγου, όπου η κωμωδία συναντά την τραγωδία», λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης. Από το Εθνικό Θέατρο οι «Βάτραχοι» παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1959 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού.

Σκηνοθεσία – Μετάφραση – Απόδοση: Γιάννης Κακλέας. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Εύα Νάθενα. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Κίνηση – Χορογραφίες: Χρήστος Παπαδόπουλος. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Πάνος Βλάχος, Φάνης Μουρατίδης, Εβελίνα Παπούλια, Λαέρτης Μαλκότσης, Σπύρος Μπιμπίλας κ.ά. Στο ρόλο του Αισχύλου ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύουν οι: Εβελίνα Παπούλια, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιωργής Τσουρής, Ιβάν Σβιταΐλο, Μαρία Κωνσταντάκη. Οι πρώτοι έξι σταθμοί της περιοδείας είναι: 19 και 20 του Ιούλη, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. 23 και 24 του Ιούλη, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους. 1 και 2 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. 9 Αυγούστου, Αλεξανδρούπολη, Kηποθέατρο. 12 Αυγούστου, Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών. 18 και 19 Αυγούστου, Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο. 21 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Ηλιδας.

H προπώληση των εισιτηρίων για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου γίνεται από το Ελληνικό Φεστιβάλ (Πεσματζόγλου 39 εντός της στοάς) και στην ιστοσελίδα www.n-t.gr γίνεται ηλεκτρονική προπώληση για όλη την περιοδεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ