Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΕΧΝΗ«Εκεί στα ξένα που 'σαι... »

«Εκεί στα ξένα που ‘σαι… »

«Εκεί στα ξένα που ‘σαι… » στη Μικρή Επίδαυρο

«Το τραγούδι του μετανάστη» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, σήμερα 19 του Ιούλη, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (9.30 μ.μ.). 

Μικρή χώρα «σε μιαν αυλή μικρή που την κουνούσε η θάλασσα/Πέρα – δώθε», όπως έχει γράψει ο Ελύτης. Μεγάλα βάσανα, πολλές τρικυμίες, μακρινά ταξίδια. Ιστορικός μάρτυρας και αφοσιωμένος παρατηρητής των όσων συνέβησαν και συμβαίνουν σ’ αυτή τη χώρα η έμμετρη αφήγηση (ξεκινώντας από το ομηρικό έπος και την έννοια του νόστου) και το τραγούδι, παρακολούθησαν το φαινόμενο εξαρχής: Στο δημοτικό τραγούδι, στο ρεμπέτικο, στο λαϊκό, στο έντεχνο, το θέμα της μετανάστευσης απασχολούσε και ενέπνεε αδιάκοπα τους δημιουργούς. Τόσο ώστε στην ιστορία της ελληνικής δημιουργίας, το κεφάλαιο που αφορά την πίκρα της ξενιτιάς να είναι τεράστιο. Σ’ αυτό ο Καζαντζίδης έχει ως ερμηνευτής εξέχουσα θέση. Αλλά δεν ήταν ο μόνος, ούτε βέβαια ο τελευταίος…

Δύο σύγχρονοι, καταξιωμένοι και σημαντικοί τραγουδιστές που έχουν δοκιμαστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα και στο λαϊκό τραγούδι, ο Δημήτρης Μπάσης, παιδί κι ο ίδιος μεταναστών στη Γερμανία και η Γιώτα Νέγκα, αντλούν υλικό από αυτή την πλούσια και πικρή παρακαταθήκη του ελληνικού τραγουδιού. Στη μουσική τους παράσταση, που σχεδιάστηκε ειδικά για το Ελληνικό Φεστιβάλ, ανατρέχουν μέσα από μεγάλα τραγούδια Ελλήνων δημιουργών στον ήχο και στο στίχο του ξεριζωμού τα τελευταία εκατό χρόνια. Και ταξιδεύοντας από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, έως τη Γερμανία και την Αυστραλία, φτάνουν στη σημερινή εποχή για να θυμίσουν τελικά ότι το ζήτημα της μετανάστευσης, που έχει τεθεί επί του διεθνούς χάρτη ξανά με δραματικό τρόπο, μπορεί να είναι πικρό τραγούδι του Ελληνισμού, είναι όμως κι ένα τραγούδι που «μιλά» με όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Μαζί τους οι μουσικοί: Γιάννης Παπαζαχαριάκης: κιθάρα, Γιάννης Σινάνης: μπουζούκι, Ανδρέας Τράπαλης: βιολί, Μίμης Ντούτσουλης: μπάσο, Γρηγόρης Συντρίδης: ντραμς, Ντίνος Χατζηιορδάνου: ακορντεόν, Αβραάμ Τσακαλίδης: πιάνο. Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Επιμέλεια ήχου: Κώστας Βακάλογλου, Δημήτρης Ρετουνιώτης. Σχεδιασμός φώτων: Γιώργος Τέλλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ