Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤΕΧΝΗΥποψήφια για το ευρωπαϊκό βραβείο Lux 2014 η ταινία του Πάνου Κούτρα...

Υποψήφια για το ευρωπαϊκό βραβείο Lux 2014 η ταινία του Πάνου Κούτρα «Xenia»

 Υποψήφια για το ευρωπαϊκό βραβείο Lux 2014 η ταινία του Πάνου Κούτρα «Xenia»

Η ταινία «Xenia» του Πάνου Κούτρα, είναι ανάμεσα στις 10 πρώτες υποψήφιες ταινίες για το ευρωπαϊκό βραβείο Lux 2014, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του 49ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Τσεχία.

Από το αρχικό σύνολο των 10 ταινιών, θα επιλεγούν τρεις, οι οποίες θα προβληθούν στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποτιτλισμένες στις 24 επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η ανακοίνωση της τελικής τριάδας, θα γίνει στη Ρώμη στα τέλη του μήνα Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ το βραβείο της νικητήριας ταινίας, θα απονεμηθεί στις 17 Δεκέμβρη στο Σρασβούργο. Η νικήτρια ταινία θα προσαρμοστεί και για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Η πρώτη απονομή του Βραβείου Lux, έγινε το 2007 σαν απόδειξη της δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία. Οι 10 ταινίες που επιλέχθηκαν φέτος, “είναι ένας συνδυασμός ποιότητας ειδών, ιστοριών, καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, μηνυμάτων και συναισθημάτων και μας ταξιδεύουν σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη” αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στο παρελθόν οι ελληνικές ταινίες «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη και «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου ήταν υποψήφιες για το ίδιο βραβείο.

Η φετινή ελληνική υποψηφιότητα, η ταινία «Xenia» του Πάνου Κούτρα, που έκανε πρεμιέρα με επιτυχία στο 67ο Φεστιβάλ Καννών, αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, αντίστοιχα οι οποίοι μετά το θάνατο της αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά.

«Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Στη διαδρομή θα έρθουν αντιμέτωποι με όσα τους ενώνουν, την αγριότητα της εφηβείας, ένα όνειρο που πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει πραγματικότητα και μια Ελλάδα που αρνείται να τους ακολουθήσει» αναφέρει το δελτιο τύπου της ταινίας.
Πρόκειται για παραγωγή της 100% Synthetic Films ΕΠΕ και της Wrong Men, σε συμπαραγωγή των MPM Films, Entre Chien et Loup, Arte France Cinema,Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΝΕΡΙΤ ΑΕ, NOVA, με τη συμμετοχή των Arte France, Aide Au Cinemas du Monde, CNC Institut Francais και με την υποστήριξη των Eurimages, Media Programme, Κέντρο Κινηματογράφου της Federation Wallonie Bruxelles, Formovies.

Τη διεθνή διανομή και τις πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η Pyramide Distribution, ενώ η ελληνική διανομή ανήκει στη Feelgood Entertainment. Η ταινία, που έκανε πρεμιέρα με μεγάλη επιτυχία στο 67ο Φεστιβάλ Καννών, έχει ήδη βγει στις γαλλικές αίθουσες αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ