Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΝΕΑΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΟ αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή

Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή

narkwtika_oxiΤο μήνυμα του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, ότι ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή, είναι αγώνας για ζωή με πλήρη ικανοποίηση όλων των αναγκών του λαού και της νεολαίας, μετέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ.

Όπως σημείωσε ο Κώστας Τζιάρας, πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, ο αγώνας και η συσπείρωση δυνάμεων στην πάλη απέναντι στην ουσιοεξάρτηση πρέπει να στρέφεται στην αντιπαράθεση με τις κοινωνικές – οικονομικές – πολιτικές – πολιτισμικές αιτιάσεις που έχουν κάνει τη χρήση ουσιών κουλτούρα και τρόπο ζωής για χιλιάδες νέους.

Σήμερα χρειάζεται ένταση της επιστημονικής διαπάλης απέναντι στις θεωρίες που αθωώνουν τη χρήση ουσιών ως τρόπο ζωής, διαχωρίζοντας τις ουσίες ανάλογα με τη βλάβη και την επικινδυνότητά τους. Όλες οι αντιεπιστημονικές θεωρίες που αθωώνουν την εξάρτηση από τις ουσίες, έχουν ως στόχο να κρατούν τμήμα της νεολαίας στη «μαστούρα του συμβιβασμού», τόνισε ο Ανδρέας Τσούνης, εργαζόμενος στα κέντρα πρόληψης.

Στην εμπειρία από τα κέντρα απεξάρτησης και το ρόλο που παίζει ο Αθλητισμός. Στην αναγκαιότητα για συμπόρευση με το ΕΣΥΝ, με τους εργαζόμενους στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, αλλά στην κοινή δράση με τη νεολαία, με τους εργαζόμενους, με την εκπαιδευτική κοινότητα στάθηκε ο Αλέξανδρος Μαντασασβίλη, μέλος της γραμματείας του Παραρτήματος του ΕΣΥΝ, απόφοιτος του ΚΕΘΕΑ και αθλητής του τζούντο.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, πρέπει να ενταθεί και να μαζικοποιηθεί η πάλη και η δράση του κινήματος, διεκδικώντας:

  • Ενιαίο Δημόσιο και Δωρεάν Φορέα με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό πάνω στον άξονα πρόληψη – θεραπεία – επανένταξη.

  • Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό όλων των δομών πρόληψης – θεραπείας – κοινωνικής επανένταξης που λειτουργούν στη χώρα μας.

  • Κρατική χρηματοδότηση για δημιουργία νέων «στεγνών» προγραμμάτων.

  • Κρατική χρηματοδότηση για δημιουργία νέων Κέντρων Πρόληψης.

  • Να σταματήσει η γενίκευση των προγραμμάτων υποκατάστασης, να διαμορφωθούν προγράμματα υποκατάστασης πλήρως εξοπλισμένα σε υλικοτεχνικές υποδομές και επιστημονικό προσωπικό. που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες εξαρτημένων από οπιοειδή (ηλικιωμένοι και χρόνιοι χρήστες, εγκυμονούσες).

  • Κατάργηση κάθε ιδιωτικής δομής που ασχολείται με την απεξάρτηση.

  • Ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

  • Κρατική χρηματοδότηση για έρευνα στη χώρα σχετικά με τις τάσεις για τις εξαρτήσεις.

  • Δωρεάν μαζικό αθλητισμό και πολιτισμό μέσα από κρατικές δομές, από ενίσχυση των δημοτικών προγραμμάτων ως μορφής προβολής ενός άλλου τρόπου ζωής, ως μορφής πρόληψης.

  • Ένταση των προγραμμάτων πρόληψης μέσα στα σχολεία με αιχμή τις τάξεις του Γυμνασίου.

Απέναντι στα αδιέξοδα του κοινωνικοοικονομικού συστήματος  δεν μένουμε αδρανείς. Μαζικοποιούμε την πάλη μας, στοχεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο, παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας – δυναμώνουμε την αλληλεγγύη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ