Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα!
Φωτιά, κατά πάσα πιθανότητα από βραχυκύκλωμα, κατέστρεψε μερικώς ένα από τα 2 kibo που χρησιμοποιούνται σαν αίθουσες, σε Δημοτικό Σχολείο του Ευόσμου. Με την επέμβαση δύο πυροσβεστικών οχημάτων η φωτιά κατασβήστηκε πριν επεκταθεί και στις υπόλοιπες αίθουσες του σχολείου. Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά την λήξη των μαθημάτων στις 14.00 μ.μ. Το ευτύχημα είναι πως κανένας μαθητής δεν κινδύνευσε.
Το γεγονός συνέβη στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου που βρίσκεται άνωθεν της περιφερειακής οδού. Επί τόπου έσπευσε αντιπροσωπία της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Λαϊκής Επιτροπής αποτελούμενη από τους Λ. Ναθαναηλίδη, Ν. Διονυσίου και τον Σ. Μουμουλίδη.
Το συγκεκριμένο σχολείο μόνο ως σχολείο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Κατασκευάστηκε το 2006 ως διθέσιο νηπιαγωγείο, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ως οκταθέσιο Δημοτικό. Οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου χώρου ήταν για να φιλοξενεί 40 παιδιά, ενώ σήμερα φοιτούν 140!! Το τραγικό είναι ότι από τον επόμενο χρόνο θα αναβαθμιστεί σε δωδεκαθέσιο Δημοτικό Σχολείο!! Να σημειώσουμε επίσης ότι το σχολείο δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυροπροστασίας, όπως σχεδόν και το σύνολο των σχολείων του Δήμου ούτε και άδεια καταλληλότητας.
Όλα αυτά αποτελούν φυσικό επακόλουθο της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι διοικήσεις τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Δήμος Ευόσμου θα μπορούσε να αποτελεί παράδειγμα σύγχρονης πόλης, μιας και είχε αλματώδη οικιστική ανάπτυξη την δεκαετία του 1990. Όλες οι προηγούμενες διοικήσεις κατάφεραν το πλεονέκτημα του ελεύθερου χώρου να το αντιστρέψουν σε μειονέκτημα, αποχαρακτηρίζοντας οικόπεδα χαρακτηρισμένα για σχολεία, πράσινο και αθλητισμό. Εκρηκτικό έγινε το πρόβλημα ελέω αντιπαροχής με τον διπλασιασμό του πληθυσμού μέσω της εκτεταμένης χρήσης κοινωνικού συντελεστή και του κλεισίματος των ημιυπαίθριων.
Σήμερα στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου φοιτούν σε σχολεία περισσότεροι μαθητές από οποιοδήποτε άλλο Δήμο. Η οικιστική ανάπτυξη στο δήμο μας δημιούργησε εσωτερική μετανάστευσή, από άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, κυρίως νέων ζευγαριών, λόγω χαμηλότερης τιμής στα ακίνητα.
Χαριστική βολή στο πρόβλημα στης σχολικής στέγης αποτελεί η κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων καθώς και η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Να σημειωθεί ότι οι δύο πρώην Δήμοι του ενιαίου καλλικρατικού Δήμου Κορδελιού Ευόσμου μέχρι το 2009 έπαιρναν συνολικά 2.700.000 ευρώ επιχορήγηση για τις σχολικές επιτροπές. Το 2010 και το 2011 πήραν 1.000.000 ενώ το 2012 μόλις 600.000 ευρώ.
Παρά τις συνεχείς υποσχέσεις των αρμοδίων δεν κατασκευάζονται νέα σχολεία. Κάθε χρόνο οι αρμόδιοι χωρίς ντροπή εξαγγέλλουν την κατασκευή των ίδιων ακριβώς νέων σχολικών μονάδων, οι οποίες όμως δεν κατασκευάζονται ποτέ. Οι γονείς με την απειλή της διπλοβάρδιας αποδέχονται κάθε πρόχειρη λύση με αίθουσες σε υπόγεια, kibo, διαχωρισμό με γυψοσανίδες κλπ.
Μόνη λύση είναι σύσσωμο το γονεϊκό κίνημα μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, με την στήριξη της Λαϊκής Συσπείρωσης και Λαϊκής Επιτροπής να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα τους, πιέζοντας, αγωνιστικά, την διοίκηση του δήμου και την κεντρική εξουσία, ώστε να χτιστούν σχολεία που να πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνεται σωστά η παιδαγωγική διαδικασία. Εάν το κίνημα δεν πιέσει προς αγωνιστική κατεύθυνση η διοίκηση του δήμου θα «προσπαθεί» να λύσει τα προβλήματα με φαξ και ηλεκτρονικά μηνύματα και η κεντρική εξουσία θα «σφυράει κλέφτικα».