Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΕντυπωσιακή παρουσία των «Μωμόγερων» στον Εύοσμο

Εντυπωσιακή παρουσία των «Μωμόγερων» στον Εύοσμο

Για μία ακόμα φορά ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» καινοτόμησε και δημιούργησε απίστευτο ενθουσιασμό στο κέντρο του Ευόσμου, αναβιώνοντας το έθιμο των «Μωμόγερων» το Σάββατο 30 Δεκέμβρη. Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» σε συνεργασία με το Ελληνικό Σωματείο «Οι Μωμόγεροι» αναβίωσαν με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου το έθιμο των «Μωμόγερων»!

Ολόκληρη την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι χορευτές προετοιμάστηκαν πυρετωδώς για την αναβίωση του εθίμου! Το Σάββατο από το πρωί τα γραφεία του Συλλόγου ήταν κατάμεστα από κόσμο, ο οποίος ήθελε να παρακολουθήσει την προετοιμασία όσων θα έπαιρναν μέρος στο δρώμενο! Η προετοιμασία ήταν μια πραγματική ιεροτελεστία η οποία έλαβε χώρα με τις οδηγίες του κυρίου Κώστα Αλεξανδρίδη, Προέδρου του Ελληνικού Σωματείου «Οι Μωμόγεροι».

Μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας και αφού οι Μωμόγεροι έβαλαν τις ενδυμασίες τους κατέβηκαν στον αυλόγυρο των γραφείων του Συλλόγου Ποντίων όπου ξεκίνησαν το δρώμενο μπροστά σ’ ένα ενθουσιώδες κοινό που κατέκλισε τον χώρο θέλοντας να παρακολουθήσει το δρώμενο από την πρώτη στιγμή! Όταν οι Μωμόγεροι βγήκαν από την οδό «Παναγίας Κρεμαστής» στην οδό Αριστοτέλους επικράτησε απίστευτος ενθουσιασμός που κράτησε σε όλη την πορεία των Μωμόγερων στους κεντρικούς δρόμους του Ευόσμου! Από την πρώτη στιγμή αμέτρητο πλήθος ακολουθούσε το δρώμενο και σε κάποιες στιγμές δημιουργούσε αδιαχώρητο καθώς έπαιρνε διαστάσεις ολόκληρης διαδήλωσης! Κόσμος από τα μπαλκόνια, τα καταστήματα, τα αυτοκίνητα (όταν μπορούσαν να προσεγγίσουν) τραβούσαν βίντεο με το δρώμενο!

Οι Μωμόγεροι έκαναν στάση μπροστά στα καταστήματα τα οποία τους υποδέχτηκαν με κρασί και μεζέδες, για να τιμήσουν τους οικοδεσπότες και να τους ευχηθούν, ενώ οι καταστηματάρχες όπως και ο υπόλοιπος κόσμος εκδήλωναν τον ενθουσιασμό τους με κάθε τρόπο.

Οι Μωμόγεροι μετά από τρεις ώρες αναβίωσης του εθίμου στους κεντρικούς δρόμους του Ευόσμου κατέληξαν στην πλατεία όπου τους υποδέχτηκαν αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι και χόρεψαν μαζί με τον κόσμο στο γλέντι με το οποίο ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» ολοκλήρωσε την πραγματικά εντυπωσιακή για τον Εύοσμο χθεσινή ημέρα! Ακολούθησε στα γραφεία του Συλλόγου  γεύμα για όλους όσους πήραν μέρος και βοήθησαν στην αναβίωση για πρώτη φορά στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου του εθίμου των Μωμόγερων! Κατά το γεύμα η Πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Θεοδώρα Κερογλίδου απένειμε τιμητική διάκριση στον κύριο Κώστα Αλεξανδρίδη, χάρη στη βοήθεια του οποίου έγινε κατορθωτή η αναβίωση του εθίμου στον Εύοσμο. Η Πρόεδρος του Συλλόγου ευχαρίστησε τον κύριο Αλεξανδρίδη και επανέλαβε ότι ο Σύλλογος θα συγκροτήσει από την καινούρια χρονιά τμήμα Μωμόγερων ενώ ο κύριος Αλεξανδρίδης στην αντιφώνησή του είπε ότι θα συνεχίσει να βοηθάει τον Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» προκειμένου να συνεχιστεί η αναβίωση του εθίμου στο δήμο.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» μας ενθουσίασε για μία ακόμη φορά αναβιώνοντας το έθιμο των «Μωμόγερων», αποδεικνύοντας ότι θέτει υψηλούς στόχους τους οποίους επιτυγχάνει! Είμαστε σίγουροι όχι απλά ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει την αναβίωση του εθίμου των «Μωμόγερων» αλλά ότι θα το κάνει με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.

Video από Νίκος Αλβανούδης

Video από Νίκος Αλβανούδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ