Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑπάντηση του Στάθη Λαφαζανίδη στις κουβέντες για απόσχιση του Κορδελιού

Απάντηση του Στάθη Λαφαζανίδη στις κουβέντες για απόσχιση του Κορδελιού

Συνέντευξη στην «Αγκίδα» παραχώρησε ο επί τρεις τετραετίες δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού και μία δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης, δίνοντας απαντήσεις στα όσα ακούστηκαν για την απόσχιση του Κορδελιού από το δήμο Κορδελιού Ευόσμου, για το υπόγειο πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας του Κορδελιού, για το ΘΕΠΑΝ και κάλεσε τον κύριο Καϊτετζίδη να καταθέσει στοιχεία για τις κατηγορίες που του απηύθυνε.

Αγκίδα: Πριν από αρκετούς μήνες σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κορδελιού Ευόσμου ο πρώην δήμαρχος Ευόσμου Δημήτρης Χατζηβρέττας υπέπεσε σε μια λεκτική αστοχία χαρακτηρίζοντας μουσαφίρηδες τους Κορδελιώτες. Εσείς δεν δώσατε συνέχεια παρά το ότι μιλήσατε μετά από τον κύριο Χατζηβρέττα, γιατί θα χανόταν η ουσία εκείνης της συνεδρίασης. Συνέχεια στο λεκτικό ατόπημα του κυρίου Χατζηβρέττα δεν έδωσε και κανένας άλλος. Γιατί πιστεύετε ότι έκανε κάτι τέτοιο ο κύριος Καϊτετζίδης τόσους μήνες μετά;

Στάθης Λαφαζανίδης: Φαντάζομαι πονηρά σκεπτόμενος, αλλιώς δεν εξηγείται. Ενδεχομένως να θέλει να εκμεταλλευτεί τοπικιστικά τα παράπονα που ακούγονται από κάποιους κατοίκους. Δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση.

Αγκίδα: Εσείς υπήρξατε τρεις τετραετίες δήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού και μία τετραετία δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου. Πώς αντιλαμβάνεστε αυτήν την κουβέντα περί Ευοσμοκεντρισμού που ακούστηκε από τον κύριο Καϊτετζίδη.

Στάθης Λαφαζανίδης: Για μένα έπρεπε να γίνει η συγχώνευση του δήμου. Σε κάποιους άλλους δήμους θα μπορούσε να γίνει πιο μελετημένα. Σ’ εμάς έγινε σωστά. Οι δικοί μας δήμοι είναι αστικοί. Ζούμε σ’ ένα πολεοδομικό συγκρότημα το οποίο θα μπορούσε να είναι και όλο μαζί ένας ενιαίος δήμος, όπως είναι το Λονδίνο και υπάρχει λογική σ’ αυτό. Όταν ήμασταν περισσότεροι δήμοι στο πολεοδομικό συγκρότημα, μέσα από έναν θεμιτό ανταγωνισμό προσπαθούσε ο καθένας να κάνει τα ίδια πράγματα στο δήμο του με τον διπλανό δήμο. Το αποτέλεσμα αυτού όμως του ανταγωνισμού ήταν πολλές φορές δυο γειτονικοί δήμοι να κατασκευάζουν θέατρα ή γήπεδα ή οτιδήποτε άλλο το ένα σε μικρή απόσταση από το άλλο γιατί ακριβώς δεν υπήρχε ενιαίος σχεδιασμός. Αυτό ήταν λάθος. Είχαμε κάνει σχέδιο από τότε που ήμασταν ακόμα δήμος Ελευθερίου Κορδελιού ώστε τα στρατόπεδα να κάλυπταν όλες τις σχετικές δράσεις με τον αθλητισμό, με την ψυχαγωγία, με το περιβάλλον και ούτω καθεξής. Κάναμε προμελέτη που αφορούσε το δυτικό τόξο της Θεσσαλονίκης για να καλύψουμε γενικές ανάγκες της Θεσσαλονίκης.

Γίνονται επίσης κυκλοφοριακές μελέτες από τον κάθε δήμο ξεχωριστά και χωρίς τα όρια των δήμων να είναι διακριτά. Το αποτέλεσμα ξεχωριστών κυκλοφοριακών μελετών από τον κάθε δήμο είναι να γίνονται λάθος μονοδρομήσεις στα όρια των δήμων και άλλες αστοχίες που δεν είναι προς όφελος των δημοτών. Θα μπορούσε να γίνεται ενιαία κυκλοφοριακή μελέτη και αυτό είναι το σωστό.

Αγκίδα: Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν πριν την ενοποίηση των δήμων Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου τελικά φαίνεται πως ταίριαζαν γιατί έχουν κοινά ζητήματα και προβλήματα. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Στάθης Λαφαζανίδης: Σαφώς. Αυτό που έγινε ήταν σωστό. Περιορίστηκαν και πολύ τα έξοδα με την ενοποίηση. Υπήρξαν κάποια λάθη στις ενοποιήσεις όπως για παράδειγμα στην Κέρκυρα και στον Λαγκαδά που οι δήμαρχοι θα πρέπει να έχουν ελικόπτερο για να δουν τους δήμους τους. Στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου όμως δεν ισχύουν αυτά.

Αγκίδα: Παρατηρήσατε αυτά τα χρόνια που είμαστε ενιαίος δήμος φαινόμενα Ευοσμοκεντρισμού από τις διοικήσεις του δήμου;

Στάθης Λαφαζανίδης: Όχι. Ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο θέμα.

Αγκίδα: Πιστεύετε ότι είναι σοβαρή η κουβέντα για την απόσχιση του Ελευθερίου Κορδελιού από τον Εύοσμο;

Στάθης Λαφαζανίδης: Το να κάνεις μία ατεκμηρίωτη συζήτηση και πολλές φορές να θέλεις το σπίτι σου καθαρό αλλά την αυλή σου βρόμικη στα σημεία που συνορεύεις με τον γείτονα, έχει να κάνει με προβληματική αντίληψη κάποιων πραγμάτων. Εγώ θέλω να είναι καθαρός όλος ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, αλλά και όλοι οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Με ενδιαφέρει να είναι όλοι οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος όχι μόνο καθαροί αλλά να έχουν και σχολεία και άλλες δομές που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Αγκίδα: Κορδελιώτες και Ευοσμίτες έχουν κοινά προβλήματα. Βοηθάει η κουβέντα περί Ευοσμοκεντρισμού;

Στάθης Λαφαζανίδης: Όχι βέβαια. Εκείνο που θα βοηθούσε είναι όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας και να δημιουργήσουμε στο δήμο καλύτερες δομές. Πρέπει να δούμε τις αδυναμίες σε όλα τα επίπεδα και να τις λύσουμε.

Αγκίδα: Μπορεί η διοίκηση Μανδαλιανού να λειτουργεί Ευοσμοκεντρικά;

Στάθης Λαφαζανίδης: Εκτός του ότι είναι πολύ νωρίς για να την κρίνουμε, αποκλείεται να λειτουργεί με τοπικιστικά κριτήρια. Τέτοιες απόψεις δεν είναι αντικειμενικές. Είναι υστερόβουλες. Δεν θέλω να μπω καθόλου στις λογικές των αποσχίσεων γιατί τις θεωρώ αστείες.

Αγκίδα: Από αυτά που είπε ο κύριος Καϊτετζίδης συμπεραίνουμε ότι οι κουβέντες του εδράζουν στην κόντρα που είχε με εσάς. Είχατε τόσο μεγάλη κόντρα;

Στάθης Λαφαζανίδης: Κόντρα εγώ ποτέ δεν είχα με τον κύριο Καϊτετζίδη. Εκείνος επειδή έχασε τον δημαρχιακό θώκο εκείνην την εποχή δεν πικράθηκε απλά αλλά το κουβαλάει ακόμα μέχρι και σήμερα. Αυτό είναι μία εμμονή που γι’ αυτό το πράγμα τον λυπάμαι ειλικρινά. Τον λυπάμαι γιατί τα πάθη μας δεν μπορεί να τα κουβαλάμε εφ’ όρου ζωής. Κι εγώ έχασα από τον Σούλα. Τελείωσε. Το θέμα είναι ακόμα κι όταν χάνεις να προσπαθείς μέσα από τη διαδικασία αυτή, αν αγαπάς τον τόπο σου, να προσφέρεις το κάτι παραπάνω για να βοηθήσεις το σύνολο. Όχι να διαβάλουμε και να δημιουργούμε προβλήματα. Θα μπορούσα κι εγώ να πω πάρα πολλά αλλά δεν θέλω και ποτέ δεν ήμουν της άποψης να διχάσουμε τον κόσμο.

Αγκίδα: Για την κατηγορία που σας απηύθυνε ο κύριος Καϊτετζίδης ότι σβήνετε κλήσεις τι έχετε να πείτε;

Στάθης Λαφαζανίδης: Τι να σας πω. Δεν γίνεται να σβήσουμε κλήσεις και δεν θα κάναμε κάτι τέτοιο. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Συνεχίζει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να συκοφαντήσει. Να φέρει αποδείξεις γι’ αυτά που λέει. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά. Έχω συκοφαντηθεί από τον κύριο Καϊτετζίδη και για τους μύλους Μελισσάρη και για το θέατρο και για άλλα επειδή δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα και μπορέσαμε εμείς με τη διοίκησή μας. Η παλιά εμπάθεια και πάλι στο προσκήνιο. Γι’ αυτό είπα ότι τον λυπάμαι γιατί κουβαλάει στο μυαλό του πάθη του παρελθόντος. Δεν έχω τίποτε μαζί του αλλά τον λυπάμαι και λυπάμαι κάθε άνθρωπο που κουβαλάει εμμονές σε όλη του τη ζωή.

Αγκίδα: Οι κύριοι Καϊτετζίδης και Ζυγάς είπαν ότι χρεοκοπήσατε το πάρκινγκ της Πλατείας Ελευθερίας γιατί τακτοποιήσατε δώδεκα άτομα ενώ ο κύριος Καϊτετζίδης το λειτουργούσε μόνο με ένα.

Στάθης Λαφαζανίδης: Πρώτα απ’ όλα το έργο του υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας δεν είναι έργο του κυρίου Καϊτετζίδη, αλλά του κυρίου Παπαδόπουλο αφού εκείνος ξεκίνησε τις μελέτες όταν ήταν δήμαρχος. Στο πώς κατάφερνε και λειτουργούσε ο κύριος Καϊτετζίδης ένα πάρκινγκ με έναν υπάλληλο, η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Ο κύριος Καϊτετζίδης διέθετε στο πάρκινγκ μόνο έναν υπάλληλο γιατί το πάρκινγκ δεν λειτούργησε επί της δημαρχίας του. Το πάρκινγκ λειτούργησε επί της δικής μας δημαρχίας! Στα μπετά το βρήκαμε. Άλλωστε πώς θα μπορούσε να λειτουργεί ένα πάρκινγκ 24ωρης λειτουργίας, επτά ημέρες την εβδομάδα με έναν υπάλληλο;

Το πάρκινγκ ολοκληρώθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά κατά τη δική μας διοίκηση μέσω της δημοτικής επιχείρησης επί 24ώρου βάσεως, επί επτά ημέρες την εβδομάδα, αλλά ουδέποτε με δώδεκα υπαλλήλους. Το πάρκινγκ λειτουργούσε με πέντε υπαλλήλους προκειμένου να βγαίνουν τα ρεπό, τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες των υπαλλήλων, αλλά επειδή οι θέσεις του πάρκινγκ είναι περιορισμένες -περίπου 150- τα έσοδα δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος λειτουργίας του. Η παραμονή των αυτοκινήτων στο πάρκινγκ είχε πολύ χαμηλό κόστος. Το λειτούργησε ο δήμος για 5-6 χρόνια. Κατόπιν το πάρκινγκ δόθηκε σε ιδιώτη αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να γίνει βιώσιμη η λειτουργία του αφού μισθώθηκε με υψηλό τίμημα.

Αγκίδα: Το ΘΕΠΑΝ τι είδους ιστορία είναι;

Στάθης Λαφαζανίδης: Το ΘΕΠΑΝ το ξεκίνησε ο κύριος Καϊτετζίδης χωρίς να υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για τον χώρο από τον δήμο. Κανονικά ο χώρος των παλιών νεκροταφείων, ο χώρος δηλαδή του ΘΕΠΑΝ, έπρεπε να είναι όλος πράσινο. Αυτή ήταν η πρόβλεψη. Η δική μας διοίκηση το βρήκε στα μπετά, το συνέχισε και το τελείωσε αλλάζοντας τις μελέτες.

Αγκίδα: Δηλαδή το ΘΕΠΑΝ το ξεκίνησε ο κύριος Καϊτετζίδης χωρίς ο χώρος να ανήκει στο δήμο;

Στάθης Λαφαζανίδης: Βέβαια. Από εκείνον ξεκίνησε. Ας φέρει το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκείνης της εποχής.

Αγκίδα: Πώς σας ακούγεται η άποψη των κυρίων Καϊτετζίδη και Ζυγά ότι θα ήταν αδικία για το Κορδελιό τα ΕΛΠΕ να ολοκληρώσουν το στάδιο και το κολυμβητήριο στον Εύοσμο ανταποδοτικά για την καταστροφή του αθλητικού πάρκου της ΕΚΟ; Το στάδιο και το κολυμβητήριο θα είναι μόνο για τον Εύοσμο; Δεν θα είναι για όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη;

Στάθης Λαφαζανίδης: Η λειτουργία του κολυμβητηρίου έχει μεγάλο κόστος. Εγώ προσπάθησα ως δήμαρχος του ενιαίου δήμου να το θέσω σε λειτουργία ξεκινώντας από την πισίνα για την εκμάθηση των μικρών παιδιών. Εξασφάλισα και χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου για να φτιαχτεί η μικρή πισίνα αλλά ο εργολάβος, επειδή είχε να παίρνει, μπλόκαρε το ένα εκατομμύριο κι έτσι δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε. Θα είναι θετικό να λειτουργήσουν και το στάδιο και το κολυμβητήριο για όλο το δήμο. Εμείς, όταν οι δήμοι ήταν ξεχωριστά, σκοπεύαμε να κάνουμε κολυμβητήριο στο στρατόπεδο Ζιάκα. Επίσης προσπαθήσαμε να κάνουμε και ποδηλατοδρόμιο στο αθλητικό πάρκο της ΕΚΟ που θα κάλυπτε τις ανάγκες όλης της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά το μπλόκαρε η ΕΚΟ με τις οδηγίες Sevego. Δεν ήθελαν να γίνει τίποτα εκεί.

Αγκίδα: Οι κύριοι Καϊτετζίδης και Ζυγάς λένε ότι πάρθηκε πίσω το αθλητικό πάρκο της ΕΚΟ χωρίς να αντιδράσει κανένας.

Στάθης Λαφαζανίδης: Πώς δεν αντέδρασε κανένας. Ας δούνε τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου. Τόσες συζητήσεις έγιναν. Εγώ μάλιστα τσίριζα. Εγώ ήμουν που δεν ήθελα να γκρεμιστεί το γυμναστήριο στο αθλητικό πάρκο της ΕΚΟ. Δεν είναι δυνατόν να λένε ότι δεν αντέδρασε κανένας. Έπρεπε ως δήμος να πιέσουμε τα υπουργεία για να μην σταματήσει η παραχώρηση στο δήμο. Αυτοί που μας κατηγορούν ότι δεν αντιδράσαμε πού ήταν τότε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ