Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΟ δήμος Κορδελιού Ευόσμου στηρίζει τις δομές Ψυχικής Υγείας

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου στηρίζει τις δομές Ψυχικής Υγείας

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα Ευόσμου «Ίρις» και του Οικοτροφείου «Γλαύκη»  δομές της «Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης»  πραγματοποίησε  ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, συνοδευόμενος από την  Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας και ΚΕΠ Κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου.
Σκοπός της επίσκεψης του Δημάρχου,
η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του  με τοπικούς φορείς,  ήταν η  ενημέρωση του αφενός μεν για τη λειτουργία του Ξενώνα και του οικοτροφείου   και αφετέρου για τις δυνατότητες διασύνδεσης με την κοινωνία και συνεργασίας με το Δήμο.
Τον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της  Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης κ. Αναστάσιος  Βενύτης, ο Πρόεδρος της ΕΨΥΚΑ Α. Καβαδάτος, η Αντιπρόεδρος της ΕΨΥΚΑ Ε.Ξ. Βενύτη, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ξενώνα «Ίρις» ψυχολόγος κ. Α. Ευαγόρου, η Κοινωνική Λειτουργός του Ξενώνα «Ίρις» κ. Φ. Μουρτιάδου, η Υπεύθυνη της Δομής  Ε. Καραφυλιά, ο Γενικός Γραμματέας της Δομής Θεοδόσης Προκοπίου, και η Διευθύντρια Προσωπικού Α. Μάλπα.
Έκδηλη όμως και συγκινητική  ήταν η  χαρά των 15 φιλοξενούμενων της δομής  οι οποίοι  περίμεναν τον κ. Μανδαλιανό και την κ. Πεσματζόγλου, στην είσοδο του Ξενώνα, φορώντας τις μάσκες τους, τηρώντας τις μεταξύ τους αποστάσεις και όλα τα μέτρα προστασίας καθ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, και της ξενάγησης στους άριστα επιμελημένους, φιλόξενους  και λειτουργικούς  χώρους του Ξενώνα και του Οικοτροφείου.
Ο Γενικός Διευθυντής της  Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης κ. Αναστάσιος  Βενύτης κάνοντας μια αναδρομή αναφέρθηκε
α) στην 30χρονη ιστορία, την αναγκαιότητα και το μέλλον της Ε.ΨΥ.Κ.Α τονίζοντας ότι  η δημιουργία και η λειτουργία της έφεραν την πιο ουσιαστική, ριζική και βαθιά ανθρώπινη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που είχαν ανάγκη οι συνάνθρωποι μας και η χώρα μας γενικότερα,
β) στην στρατηγική, τις επενδύσεις και τις κτηριακές  υποδομές της ΕΨΥΚΑ σε Οικοτροφεία, Ξενώνες, Προστατευόμενα Διαμερίσματα, Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας,
γ) στο υψηλού επιπέδου εκπαιδευμένο και βαθιά ευαισθητοποιημένο και συνειδητοποιημένο  ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό,  που αποτελείται  από   Ψυχιάτρους, Παθολόγους, Ψυχολόγους,     Κοινωνικούς Λειτουργούς,    Νοσηλευτές,    Φροντιστές – Γενικών Καθηκόντων κ.α 
δ) εκτενή αναφορά έκανε στο άνοιγμα νέων πρωτοβουλιών της ΕΨΥΚΑ που στο επίκεντρο τους θα έχουν τον ψυχικά ασθενή συνάνθρωπό μας, ανεξάρτητα από την υπηκοότητα, το θρήσκευμα και την εθνικότητα του
και ε) έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ καλές σχέσεις γειτνίασης του Ξενώνα με τους περίοικους και  στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την διατήρηση και  την περεταίρω βελτίωση τους.
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ξενώνα «Ίρις» ψυχολόγος κ. Ανδρέας Ευαγόρου παρουσίασε το έργο που εφαρμόζεται στις δομές μέσα από τα προγράμματα Εκπαίδευσης Δεξιοτήτων, Ανεξάρτητης Διαβίωσης, Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Κοινωνικής Αποκατάστασης και Κοινωνικής  Επανένταξης. Επίσης αναφέρθηκε  και στα Αθλητικά και Εικαστικά προγράμματα των δομών,  στα έπαθλα και τις  νίκες των ομάδων της Ε.ΨΥ.Κ.Α  σε αγώνες ποδοσφαίρου και διαφόρων τουρνουά,  επισημαίνοντας την μεγάλη επίδραση που έχει ο αθλητισμός και τα εικαστικά, στην εκτόνωση και την  βελτίωση της ψυχικής υγείας, ηρεμίας  των φιλοξενούμενων.
Η Κοινωνική Λειτουργός του Ξενώνα «Ίρις» κ. Φωτεινή Μουρτιάδου αναφέρθηκε στην χρησιμότητα της ίδρυσης του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ  ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ «ΙΡΙΣ» τονίζοντας ότι με την  λειτουργία του ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ, οι φιλοξενούμενοι απασχολούνται, δίνουν περιεχόμενο και νόημα στη ζωή τους αποδεικνύοντας ότι μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και στην παραγωγική διαδικασία της χώρας. Η κ. Μουρτιάδου αιτήθηκε την δυνατότητα συμμετοχής των φιλοξενουμένων του Ξενώνα «Ίρις»  στις προκηρύξεις των προγραμμάτων  ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ αλλά και στις δυνατότητες ευρύτερης  συνεργασίας και συνέργειας διαφόρων δράσεων με το Δήμο με στόχο την κοινωνική τους επανένταξη και  την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση.
Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου αφού άκουσε με προσοχή και ευαισθησία την παρουσίαση του έργου που επιτελεί η Ε.ΨΥ.Κ.Α από τον Γενικό Διευθυντή κ. Βενύτη και τα στελέχη της και μετά την ξενάγηση του στους χώρους και των δύο τοπικών  δομών αλλά και την συζήτηση που είχε με τους φιλοξενούμενους, τους συνεχάρη όλους για το έργο που επιτελούν, για άριστη κατάσταση και την λειτουργικότητα των υποδομών και τους διαβεβαίωσε ότι η πάγια στρατηγική του Δήμου είναι η στήριξη όλων των ιατρικών και κοινωνικών δομών που λειτουργούν στα όρια του μέσα από ένα ευρύ φάσμα κοινών δράσεων προς όφελος των ψυχικά πασχόντων συνανθρώπων μας. Πρώτος στόχος μας θα  είναι η καταπολέμηση του στίγματος και η κοινωνική   επανένταξη των πασχόντων. « Για το λόγο αυτό ως πρώτο βήμα συνεργασίας κάνουμε άμεσα  δεκτό το αίτημα της ΕΨΥΚΑ   για την συμμετοχή των φιλοξενουμένων στις προκηρύξεις Κοινωφελούς Εργασίας. Ορίζουμε  την 10η Οκτωβρίου ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας ως ημέρα κοινής δράσης με την διοργάνωση μιας  ημερίδας. Παράλληλα θα  παρουσιάσουμε   για πρώτη φορά στους δημότες μας και  μια  έκθεση έργων ζωγραφικής των φιλοξενουμένων  του τοπικού Ξενώνα, και  γιατί όχι να συνδιοργανώσουμε  κι έναν  αγώνα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου κ.α» δήλωσε ο κ. Μανδαλιανός τονίζοντας ως ιατρός την ανάγκη της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης  των πολιτών  για τα ψυχικά νοσήματα και πόσο σημαντικό είναι η  άμεση αντιμετώπισή τους μόλις αυτά εκδηλωθούν.
« Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη της ΕΨΥΚΑ που δημιούργησαν, διαμόρφωσαν και διατηρούν τις εγκαταστάσεις του Ξενώνα και του Οικοτροφείου ως ένα προστατευμένο σπίτι που δίνει προστασία, ζεστασιά, θαλπωρή, κατανόηση θεραπεία και ποιότητα στη ζωή των πασχόντων.. Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας ακολουθώντας τις οδηγίες του Δημάρχου μας, θα υλοποιήσει κάθε εξαγγελία του και θα σταθεί δίπλα στην ΕΨΥΚΑ με όλες τις δυνάμεις της, για την ανάπτυξη δράσεων που αφορούν μια ευαίσθητη και ευπαθή ομάδα συνανθρώπων μας προκειμένου να αναπτύξει τις δεξιότητες στην εργοθεραπεία και την εργασιοθεραπεία που θα τους οδηγήσει  στην κοινωνική  ενσωμάτωση που τόσο έχουν ανάγκη » δήλωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και ΚΕΠ Κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου.
Ξενώνας Ευόσμου Θεσσαλονίκης
“‘Ιρις”

Διεύθυνση: Φιλίππου 51
Εύοσμος, Θεσσαλονίκη, ΤΚ 56224
Τηλ: 2310 630754

Fax: 2310 387280
E-mail: xenonasiris@epsyka.gr

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ