Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΖητάνε από εργαζόμενους του δήμου Κορδελιού Ευόσμου να επιστρέψουν το επίδομα που...

Ζητάνε από εργαζόμενους του δήμου Κορδελιού Ευόσμου να επιστρέψουν το επίδομα που έλαβαν για βαριά και ανθυγιεινή εργασία!

Ανακοίνωση εξέδωσε την Τρίτη ημέρα του Πάσχα ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης με την οποία ενημερώνει τους εργαζομένους στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου ότι η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου του νομού Θεσσαλονίκης ζητάει από 180 περίπου υπαλλήλους του δήμου να επιστρέψουν κατά Μέσο Όρο 3.890 ευρώ ο καθένας για μη νομίμως καταβληθέν επίδομα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας! Με την ανακοίνωσή του ο Σύλλογος κατηγορεί την ηγετική ομάδα του τοπικού σωματείου του δήμου ως κύριους εκφραστές των καταγγελιών που βασανίζουν τον δήμο και καλεί τους εργαζομένους να τους απομονώσουν. Η ανακοίνωση του Συλλόγου είναι η παρακάτω:

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το επίδομα βαριάς και ανθυγιεινής εργασίας στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου για το χρονικό διάστημα 2012-2016, γιατί ακούγονται “διάφορα” από “διάφορους” που μόνο σύγχυση δημιουργούν.

Πριν λίγους μήνες, διενεργήθηκε έλεγχος από την Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου του νομού Θεσσαλονίκης. Ένας έλεγχος μέσα στους πολλούς που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ύστερα από επώνυμες και «ανώνυμες» καταγγελίες, που στόχο είχαν τη σπίλωση μεγάλης μερίδας συναδέλφων, μιας και δεν έχει αποδειχθεί κάτι μεμπτό για αυτούς.

Το πόρισμα του τελευταίου ελέγχου στάλθηκε στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου στις 11/03/2020. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων και στην καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για το χρονικό διάστημα 2012-2016 το οποίο χαρακτηρίζεται ως μη νομίμως καταβληθέν (!!), γιατί στις βεβαιώσεις των προϊσταμένων δε γράφεται η έκφραση «πλήρης και αποκλειστική εργασία», παρά αναγράφεται μόνο «αποκλειστική εργασία». Γι’ αυτό το λόγο(!) η έκθεση των ελεγκτών ζητά από τους περίπου 180 συναδέλφους, να επιστρέψουν 3.890 περίπου ο καθένας (!!) το σύνολο είναι 700.000 ( κατά προσέγγιση).

Συνάδελφοι

Η κουβέντα για την περικοπή των ΒΑΕ έχει ανοίξει εδώ και καιρό από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, βάσει των κατευθύνσεων της Ε.Ε. και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί – φυσικά -από δίπλα… να συνεχίζουν το ” έργο” τους.

Εν μέσω πανδημίας, από την μία μοιράζουν εκατομμύρια σε βιομηχάνους, μεγαλοξενοδόχους και καναλάρχες κι από την άλλη προχωρούν σε καταλογισμό και απαιτούν επιστροφή χρημάτων από  εργάτες με αφορμή μια δήθεν ελλιπή διατύπωση σε μια βεβαίωση.

Η θέση του Σωματείου μας, από την αρχή είναι κρυστάλλινη. ΟΎΤΕ ΈΝΑ ΕΥΡΏ πίσω απ’ ένα επίδομα που το δικαιούνται οι συνάδελφοι. Μιλάμε για συναδέλφους που δουλεύουν στην καθαριότητα, στο πράσινο, οικοδόμους που ακόμα και με αυτήν, τη λειψή και αντεργατική νομοθεσία είναι δικαιούχοι του επιδόματος. Ενός επιδόματος που δε μας χαρίστηκε συνάδελφοι, η χορήγηση του είναι αποτέλεσμα διεκδικήσεων, αγώνων.

 Ειλικρινά, δε μπορούμε να κατανοήσουμε την τόσο μεγάλη “σπουδή” που έδειξαν οι ελεγκτές, ώστε να θεωρήσουν τόσο βαρύνουσας σημασίας την έλλειψη της λέξης «πλήρους» από τις βεβαιώσεις των προϊσταμένων. Γιατί εκεί έγκειται το ” πρόβλημα” κατά αυτούς. Μ’ αυτήν τη λογική κάναμε συνεχείς παρεμβάσεις στη Διοίκηση του Δήμου- ενώ ήταν υποχρέωση της να το κάνει- ώστε να συνταχθεί έγγραφο αντιρρήσεων προς την έκθεση των ελεγκτών, πράγμα που υλοποίησε η Διοίκηση πριν από δέκα ημέρες.

Για μία ακόμα φορά γίνεται φανερό ότι όλες αυτές οι «ανώνυμες» και επώνυμες καταγγελίες, με κύριους εκφραστές την ηγετική ομάδα του τοπικού σωματείου θα βασανίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τους εργαζόμενους του Δήμου αυτού. Στο χέρι μας είναι να τους απομονώσουμε.

Συνάδελφοι σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στους χειρισμούς του σωματείου και επί αυτού του θέματος, μας γνωρίζετε καλά, δε πρόκειται να επιτρέψουμε επ’ ουδενί το καταλογισμό αυτόν. Το έχουμε κάνει γνωστό στην διοίκηση και προς “πάσα κατεύθυνση” για μας είναι αιτία πολέμου.

Δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο (αγωνιστικό, νομικό, παρέμβαση στο γραφείο του πρωθυπουργού, κοινοβουλευτικό) για να μη γίνει πράξη ο οικονομικός καταλογισμός σε βάρος των συναδέλφων μας.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω. ΚΑΙ σ’ αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Χρέος να μείνουμε όρθιοι δυνατοί και όχι σιωπηλοί, υψώνοντας γροθιά για τα δικαιώματα μας».

Ερώτηση στη Βουλή για τον καταλογισμό επιστροφής επιδόματος από εργαζόμενους του δήμου Κορδελιού Ευόσμου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ