Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΣυμβουλές του κυρίου Τσιόδρα για τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά και...

Συμβουλές του κυρίου Τσιόδρα για τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά και τη στήριξη της ψυχικής μας υγείας

Στη χθεσινή ενημέρωση της 28ης Μαρτίου 2020 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ο καθηγητής κύριος Σωτήρης Τσιόδρας, εκτός των άλλων στα οποία αναφέρθηκε, έδωσε συμβουλές, τις οποίες δανείστηκε, όπως είπε, από την ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Πανεπιστημίου μας (εννοούσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών),  για το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά και τη στήριξη της ψυχικής μας υγείας και αυτές ήταν οι παρακάτω:

«Να προτιμούμε την έγκυρη ενημέρωση. Να περιορίσουμε την επαναλαμβανόμενη και ασταμάτητη έκθεση σε ειδήσεις, η οποία αυξάνει τα επίπεδα άγχους και δυσφορίας και μπορεί να αποτελέσει και πηγή παραπληροφόρησης.

Να διατηρήσουμε την επικοινωνία μας με τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους, την οικογένειά μας τους φίλους μας. Η επικοινωνία δημιουργεί ένα ισχυρό δίκτυο ψυχικής προστασίας που μας στηρίζει και ο ψυχισμός κάθε ατόμου δοκιμάζεται σημαντικά αυτήν την εποχή.

Επίσης να φροντίσουμε για μια ισορροπημένη διατροφή. Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος ιδιαίτερα τώρα που σε πολλές οικογένειες τα παιδιά είναι στο σπίτι.

Επαρκή ξεκούραση και σωματική άσκηση όσο είναι αυτό δυνατόν εντός του σπιτιού.

Είναι μια νόσος που μας αφορά όλους, εμάς και τους αγαπημένους μας. Πολλοί λίγοι έχουν ανοσία από τη νόσο και δεν πρέπει αυτό να μας χαλάσει την επικοινωνία μας με τους άλλους. Αυτή μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί. Η κοινωνική απόσταση, η αποστασιοποίηση όπως τη λέμε, δεν μπορεί και δεν πρέπει να σημαίνει κοινωνική απομόνωση, ούτε μοναξιά. Έχουμε τους τρόπους να μην βγούμε φοβισμένοι και χαμένοι αλλά να βγούμε νικητές απ’ όλη αυτήν την περιπέτεια.

Ευτυχώς έχουμε να κάνουμε στη μεγάλη πλειοψηφία της με μια ήπια νόσο, ιδιαίτερα στους συνανθρώπους μας που δεν έχουν προβλήματα Υγείας. Δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη δημοσιότητα στις εξαιρέσεις και να σκορπάμε φόβο και πανικό. Έμαθα και χάρηκα γι’ αυτό πολύ πως κάποιοι δημοσιογράφοι έχουν ήδη λάβει πρωτοβουλία να σταματήσει αυτό το ανελέητο κυνήγι των θανάτων που παραβιάζει όχι μόνο ανθρώπινα δεδομένα αλλά και βασικές αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι επόμενες εβδομάδες είναι σημαντικές. Παραμένουμε χάρη στην προσπάθεια όλων σας σε ένα καλό σενάριο της εξέλιξης της επιδημίας στη χώρα. Σας ευχαριστώ απ’ την καρδιά μου για τη γενναία στάση όλων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ