Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΗ«Η Αγριόπαπια» διαδικτυακά σήμερα από το Θέατρο «Πορεία»

«Η Αγριόπαπια» διαδικτυακά σήμερα από το Θέατρο «Πορεία»

Στην επέτειο των 20 του χρόνων και λόγω της συγκυρίας που κρατάει τον κόσμο εγκλωβισμένο στα σπίτια του, το Θέατρο «Πορεία» πήρε την πρωτοβουλία να προβάλλει, δωρεάν, μέσα από την ιστοσελίδα του, 12 επιτυχημένες παραστάσεις από το αρχείο του.

Κάθε μέρα θα είναι διαθέσιμη μία διαφορετική παράσταση. Σήμερα προβάλλεται «Η Αγριόπαπια» του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, μια θεατρική παράσταση που πρέπει να δείτε, να την σκεφτείτε και να την προσεγγίσετε με ανοιχτό μυαλό.

Αλήθεια με κάθε κόστος ή ζωτικό ψεύδος; Το ζωτικό ψεύδος είναι μια επίφαση πραγματικότητας προκειμένου να περάσουμε όσο γίνεται πιο χαρούμενα ή πιο μάταια τη ζωή μας. Η αλήθεια με κάθε κόστος; Η αλήθεια είναι που πρέπει να κινεί την ιστορία και την κοινωνία. Η κάθετη μεταφορά όμως αυτής της αλήθειας στην προσωπική ζωή του κάθε φουκαρά μπορεί να είναι μοιραία, όπως μοιραία είναι στην «Αγριόπαπια». Η αλήθεια είναι κινητήριος μοχλός, αρκεί να μην μπερδεύεις τις αλήθειες και να μην τις κάνεις τουρλού, αρκεί στο όνομα της αλήθειας να μην προσπαθείς να φυτέψεις στο μυαλό ενός ανθρωπάκου μια προσωπική αντικειμενική αλήθεια την οποίαν δεν μπορεί να σηκώσει.

Η αλήθεια που βιώνει ο καθένας στην προσωπική του ζωή και η κοινωνική αλήθεια αλληλοεπιδρούν. Πώς λοιπόν είναι δυνατόν να βιώσει ο κάθε ανθρωπάκος μια προσωπική αλήθεια που δεν είναι αποδεκτή από την κοινωνία; Θα έπρεπε; Θα έπρεπε αρκεί το μυαλό του να μπορεί να τη σηκώσει, γιατί αν το μυαλό αυτού που προσπαθούμε να φυτέψουμε μιαν αλήθεια δεν μπορεί να αντέξει σ’ αυτήν τι αξία έχει αυτή η αλήθεια; Και η αλήθεια για να γίνει αντιληπτή θέλει να δοθεί με τέχνη, αλλιώς μπορεί να γίνει και επικίνδυνη. Η αλήθεια στο όνομα της αλήθειας μπορεί να χαντακώνει την αλήθεια, μπορεί να προκρίνει το ζωτικό ψεύδος. Αξίζει να δείτε την παράσταση. Είναι αφορμή για προβληματισμό.

Δημήτρης Φωτιάδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ