Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Συμπαθάτε με αλλά εγώ δεν θα πάω εθελοντής…

24-03-2020

Συμπαθάτε με αδέρφια αλλά εγώ δεν θα πάω εθελοντής για τον κοροναϊό και δεν θα πάω γιατί δεν είναι μια φυσική καταστροφή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και κάνει ο καθένας ότι περνάει από το χέρι του για να την περιορίσει, όπως γίνεται σε μια φωτιά. Ο κοροναϊός υπάρχει στον πλανήτη για πάνω από δύο μήνες και στον τόπο μας για πάνω από τρεις εβδομάδες. Υπάρχουν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές που περιμένουν για να υπηρετήσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και υπάρχουν και άλλες χιλιάδες που το υπηρετούν ως συμβασιούχοι. Η κυβέρνηση εδώ και τρεις εβδομάδες δεν δείχνει καμιά διάθεση να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους και να προσλάβει νέο μόνιμο προσωπικό. Η κυβέρνηση προσέλαβε έναν μικρό αριθμό επιστημόνων Υγείας σε σχέση με αυτόν που έχει ανάγκη το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αλλά και σε σχέση με τις προεκλογικές και μετεκλογικές της δεσμεύσεις και μάλιστα το προσέλαβε όχι ως μόνιμο αλλά με διετή σύμβαση. Η κυβέρνηση θέλει να ανταπεξέλθει στην τεράστια αυτή κρίση του κοροναϊού με εθελοντές για να μην στερήσει αυτά τα κονδύλια από τους έχοντες και κατέχοντες, στους οποίους θα τα δώσει σαν επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση ζητάει εθελοντές για να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό, την ίδια στιγμή που αφήνει τους ιδιώτες να κερδοσκοπούν με το τεστ του κοροναϊού αρνούμενη να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Γιατί να πάω λοιπόν εγώ εθελοντής;

Αλλά δεν θα πάω να γίνω εθελοντής αδέρφια και για έναν ακόμη λόγο. Χθες, αφού πρώτα το υπουργείο Υγείας ζήτησε εθελοντές, βγήκε ο υπουργός να κάνει δηλώσεις και να με κοροϊδέψει κατάμουτρα. Ο υπουργός περίπου μας είπε ότι η κυβέρνησή του έκανε σχεδόν όσα έπρεπε να κάνει αφού άνοιξε 20 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ από τα 120 κλειστά. Σήμερα το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ, όταν χρειάζονται πάνω από 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ για τις τρέχουσες μόνο ανάγκες κι άλλες τόσες ΜΑΦ και αυτό ο υπουργός το παρουσίασε σαν μεγάλο κατόρθωμα. «Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158», είπε ο υπουργός, όμως δεν πρόκειται για νέα κρεβάτια, αφού πάρθηκαν από καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς και ανθρώπους με άλλες σοβαρές και χρόνιες ασθένειες, ενώ οι χιλιάδες χρονίως πάσχοντες και οι ευπαθείς ομάδες είναι «επί ξύλου κρεμάμενοι». Είπε ακόμα ο Κικίλιας ότι η κυβέρνηση δίνει στα δημόσια νοσοκομεία 75,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν είπε ότι τα δύο τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός τους περικόπηκε κατά 100 εκατομμύρια. Αυτά ο κύριος Κικίλιας τα παρουσίασε επιθετικά και με θράσος, μιλώντας αόριστα για προσλήψεις αλλά πολύ συγκεκριμένα για εθελοντισμό. Ο Κικίλιας δεν ζήτησε συγνώμη για τα χάλια που δημιούργησε κι αυτός και όλοι οι υπουργοί Υγείας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με 30.000 οργανικές θέσεις κενές. Ο Κικίλιας θεωρεί ότι έτσι ακριβώς πρέπει να λειτουργεί το δημόσιο σύστημα Υγείας και αυτό μας λέει με θράσος ακόμα και πάνω σε τέτοια μεγάλη κρίση. Ο Κικίλιας και μετά την κρίση του κοροναϊού έτσι θα συνεχίσει να χειρίζεται το σύστημα Υγείας και μάλιστα θα ξέρει ότι θα έχει και εθελοντές στις κρίσεις για να του βάλουν πλάτη. Μια πλάτη όμως η οποία δεν θα μπορεί να σταματήσει το δράμα της Ιταλίας και της Ισπανίας που οι γιατροί πρέπει να επιλέξουν ποιον θα βάλουν σε κρεβάτι, ποιον σε ράντζο, ποιον σε κάθισμα και ποιον στο δάπεδο, που οι γιατροί πρέπει να επιλέξουν ποιον θα διασωληνώσουν και θα κρατήσουν στη ζωή και ποιον θα αφήσουν να πεθάνει.

Συμπαθάτε με αδέρφια αλλά εγώ εθελοντής για τους παραπάνω λόγους δεν θα πάω, γιατί νομίζω ότι δεν προσφέρω στο συνάνθρωπο παρά προσφέρω άλλοθι στον Κικίλια και σ’ αυτό που εκπροσωπεί για να αφήνουν τον κόσμο να πεθαίνει όπως στην Ιταλία και στην Ισπανία. Αν ο Κικίλιας αποφασίσει να κάνει μαζικές προσλήψεις επιστημόνων για να αντιμετωπιστεί ο κοροναϊός, αν ο Κικίλιας αποφασίσει να επιτάξει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές και ακόμα υπάρχει λόγος για εθελοντές, τότε θα πάω κι εγώ από όποια θέση μπορώ. Μέχρι τότε θα κλειστώ στο σπίτι που αναλογεί στην προσωπική και ατομική ευθύνη για τον περιορισμό του κοροναϊού και θα περιμένω να αναλάβει η πολιτεία την κρατική και κοινωνική ευθύνη για να μην γίνουμε Ιταλία και Ισπανία.

Ουρ. Τ.

ΥΓ. Κι αν λύνονται τα προβλήματα της Υγείας, ενός εξειδικευμένου επιστημονικού κλάδου, με εθελοντές γιατί να μην λυθούν έτσι και τα προβλήματα της Παιδείας; Γιατί να μην ανοίξουν τα σχολεία του χρόνου με εθελοντές παιδαγωγούς ώστε να μην χρειαστούν προσλήψεις; Έκτακτη ανάγκη είναι κι εκεί. Το κράτος δεν έχει λεφτά και τα παιδιά πρέπει να μάθουν γράμματα.

ΥΓ2. Πολλές φορές σε φυσικές καταστροφές και κυρίως σε φωτιές έσπευσε ο κόσμος με φιλότιμο να συνδράμει τις υποστελεχωμένες κρατικές υπηρεσίες. Αφού «πέρασε η μπόρα», η πολιτεία στελέχωσε τις υπηρεσίες ή πήρε τα απαραίτητα μέτρα για να μην ξανασυμβούν τέτοιες καταστροφές από θεομηνίες; Δεν γνωρίζω να έκανε κάτι τέτοιο, αλλά όποιος το γνωρίζει ας μου το πει.

You must be logged in to post a comment Login