Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΗ γυναίκα είναι πρώτα απ’ όλα μάνα και εργαζόμενη

Η γυναίκα είναι πρώτα απ’ όλα μάνα και εργαζόμενη

Η διοίκηση του δήμου Κορδελιού Ευόσμου αποφάσισε να διοργανώσει εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας με θέματα: «Η γυναίκα ως θύμα trafficking», «Η γυναίκα επιχειρηματίας», «Η γυναίκα από θέση ευθύνης», «Η γυναίκα ως επιζώσα ενδοοικογενειακής βίας: η διαδρομή της επιβίωσης»! Για τα παραπάνω θέματα θα μιλήσουν αστυνομικοί, επιχειρηματίες, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι.

Εμείς θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τη διοίκηση του δήμου ότι οι γυναίκες πρώτα απ’ όλα δεν είναι ούτε πόρνες θύματα trafficking, ούτε επιχειρηματίες, ούτε διευθύντριες, ούτε ξυλοφορτωμένες από τους συζύγους τους. Οι γυναίκες πρώτα απ’ όλα και κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα είναι μητέρες και εργαζόμενες.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ημερίδα για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, στην οποία δεν θα συζητηθεί η θέση της γυναίκας ως εργαζόμενης και ως μάνας, αλλά ως εκμεταλλευόμενης σαν πόρνη, ως επιχειρηματίας, ως διευθύντριας και ως ξυλοφορτωμένης από τον σύζυγό της!

Στην ημερίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου δεν χωρούσε η εκμετάλλευση της γυναίκας ως εργαζόμενης; Δεν χωρούσε κάποια συνδικαλίστρια γυναίκα εργαζόμενη που θα έλεγε πώς υπογράφουν τετράωρες συμβάσεις και πώς τελικά δουλεύουν πεντάωρα και εξάωρα; Δεν θα χωρούσε κάποια μάνα, η οποία δεν μπορεί να δουλέψει γιατί δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί για να αφήσει τα παιδιά της; Δεν χωρούσε κάποια μάνα εργαζόμενη για να πει πώς πνίγεται για να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα και ως εργαζόμενη και ως μάνα; Δεν θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος από τον δήμο για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή και για την μετακύληση όλης της ευθύνης δημιουργίας υποδομών από την κυβέρνηση στους δήμους;

Να μας συμπαθάει η διοίκηση του δήμου αλλά η θεματολογία που επέλεξε δεν αφορά την ημέρα της γυναίκας. Η συγκεκριμένη θεματολογία θα μπορούσε να συζητηθεί κάποια άλλη ημέρα. Τη συγκεκριμένη ημέρα θα μπορούσαν να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν την πλειονότητα των γυναικών και όχι τα θέματα που αφορούν πολύ μικρές ομάδες του γυναικείου πληθυσμού. Τα θέματα που επιλέχτηκαν δυστυχώς δημιουργούν την αίσθηση ότι η γυναίκα βρίσκεται σε αντιπαράθεση και ανταγωνισμό με τον άνδρα, δημιουργούν την αίσθηση ότι οι γυναίκες είναι εκμεταλλευόμενες από τον άντρα. Οι πρωτοπόρες όμως γυναίκες, εξαιτίας των οποίων καθιερώθηκε η Ημέρα της Γυναίκας, δεν έλεγαν τέτοια πράγματα. Εκείνες θεωρούσαν ότι και η γυναίκα και ο άντρας είναι αντικείμενα εκμετάλλευσης αυτών που κατέχουν τον πλούτο.

Γ. Παπαδ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ