Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΟι προτεραιότητες του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Νέστορα Λαφαζανίδη

Οι προτεραιότητες του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Νέστορα Λαφαζανίδη

Συνέντευξη στην «Αγκίδα» παραχώρησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Νέστορας Λαφαζανίδης. Ο αντιδήμαρχος στη συνέντευξή του επεσήμανε την έλλειψη υλικών και μελετών για την προμήθεια αυτών των υλικών, ενώ τόνισε ότι παρέλαβε άδειες αποθήκες από την προηγούμενη διοίκηση. «Δεν υπήρχαν ούτε τα Μέσα Ατομικής Προστασίας για να δοθούν στους εργαζόμενους, ούτε υλικά για να δουλέψουν οι εργαζόμενοι», τόνισε στη συνέντευξή του ο Νέστορας Λαφαζανίδης. Ο αντιδήμαρχος επεσήμανε επίσης ότι μελέτες που η προηγούμενη διοίκηση άφηνε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμες, είτε δεν βρέθηκαν, είτε βρέθηκαν ημιτελείς στη διαδικασία της ολοκλήρωσης. Ο κύριος Λαφαζανίδης αναφέρθηκε ως παράδειγμα στη μελέτη για τις σχολικές συντηρήσεις και είπε ότι ενώ ήταν σχεδόν έτοιμη, οι τελευταίες λεπτομέρειες ήθελαν πολύ χρόνο για να γίνουν εξαιτίας και της υποστελέχωσης της Τεχνικής Υπηρεσίας, αφού κάθε υπάλληλος πρέπει να αφήσει κάτι σημαντικό, με το οποίο ασχολείται, για να ασχοληθεί με κάτι εξίσου σημαντικό.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών αναφέρθηκε επίσης στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που έχει η αντιδημαρχία του. Σύμφωνα με τον Νέστορα Λαφαζανίδη το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού οξύνεται από την Πολεοδομία του δήμου, η οποία πρέπει να υποστηρίξει άλλους τέσσερις δήμους και έτσι υπάλληλοι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εργασίες του δήμου, είναι δεσμευμένοι στην Πολεοδομία φορτωμένοι με δουλειές άλλων δήμων.

«Κανονικά οι άλλοι δήμοι θα έπρεπε να στέλνουν προσωπικό στην Πολεοδομία για να υποστηρίζουν τις εργασίες που τους αφορούν, αλλά άλλοι το κάνουν, άλλοι το ψευτοκάνουν και άλλοι δεν το κάνουν καθόλου. Υπάρχει δήμος που έπρεπε να στείλει δύο άτομα πλήρους απασχόλησης και στέλνει ένα άτομο μια φορά την εβδομάδα. Από την πρώτη ημέρα που εφαρμόστηκε ο “Καλλικράτης” θα έπρεπε ο κάθε δήμος να κάνει δική του Πολεοδομία, αλλά από τότε πέρασαν εννιά χρόνια και ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου είναι φορτωμένος με την Πολεοδομία άλλων δήμων. Κανονικά την 1η Ιουνίου λήγει η τελευταία παράταση που δόθηκε για να κάνει ο κάθε δήμος τη δική του Πολεοδομία, αλλά με τόσες παρατάσεις που έχουν δοθεί δεν είναι απίθανο να δοθεί και νέα, παρ’ όλο που έχουμε κάνει συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών γι’ αυτό το θέμα και μας διαβεβαίωσαν προφορικώς πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Εμείς, για να πιέσουμε, θα στείλουμε το αρχείο, που είναι τεράστιο, στους δήμους στους οποίους ανήκει», είπε ο κύριος Λαφαζανίδης.

Ο Νέστορας Λαφαζανίδης, στην επισήμανση της «Αγκίδας» ότι ο δήμαρχος έδωσε πολλούς ειδικούς συμβούλους στην Τεχνική Υπηρεσία, απάντησε ότι η Τεχνική Υπηρεσία είναι η ραχοκοκαλιά του δήμου. Κατά τη γνώμη του αντιδημάρχου η Τεχνική Υπηρεσία πρέπει να είναι η πιο καλά στελεχωμένη υπηρεσία του δήμου γιατί αυτή είναι που στηρίζει τη λειτουργία του δήμου πραγματοποιώντας τις μελέτες. Για ότι χρειάζεται ο δήμος, όπως για παράδειγμα τα μηχανήματα που έχει ανάγκη η αντιδημαρχία Καθαριότητας και Πρασίνου, πρέπει να γίνει μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία. Γι’ αυτό και πέντε από τους οκτώ ειδικούς συμβούλους που πήρε ο δήμος, δόθηκαν στην Τεχνική Υπηρεσία.

Ο αντιδήμαρχος Νέστορας Λαφαζανίδης ανέφερε επίσης στη συνέντευξή του ότι τα καταστήματα στον πεζόδρομο του Ελευθερίου Κορδελιού, που είναι ανοίκιαστα, μπορούν να αδειοδοτηθούν και να λειτουργήσουν, αφού ο δήμαρχος, Κλεάνθης Μανδαλιανός, είναι διατεθειμένος να υπογράψει για να πάρουν άδεια, παρά το ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως αμιγής κατοικία. Ο δήμαρχος, σύμφωνα με τα όσα είπε στη συνέντευξή του ο κύριος Λαφαζανίδης, ήταν διατεθειμένος και τους προηγούμενους μήνες να υπογράψει τις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων, αλλά δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι.

Ο Νέστορας Λαφαζανίδης, εγγυήθηκε πως από την πλευρά του δήμου το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο αυτού του έτους. Μετά τις διορθώσεις το σχέδιο θα πάει στην Αθήνα. Το πότε θα ολοκληρωθεί εκεί δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Προτεραιότητα της αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών, κατά τον Νέστορα Λαφαζανίδη, είναι να υλοποιηθούν οι μελέτες που έχουν γίνει από την προηγούμενη διοίκηση, χωρίς κανέναν ενδοιασμό επειδή αυτές δεν έγιναν από την σημερινή διοίκηση της οποίας είναι αντιδήμαρχος. «Όποια μελέτη βρήκαμε, όπως αυτή των σχολικών συντηρήσεων, των σχολικών αυλών, των ασφαλοστρώσεων, θα την υλοποιήσουμε ακριβώς όπως της βρήκαμε», είπε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νέστορας Λαφαζανίδης. Ο κύριος Λαφαζανίδης είπε επίσης ότι «συνεχίζεται η υλοποίηση της μελέτης για την πυρασφάλεια των σχολείων, η οποία αφορούσε όλα τα σχολεία και είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από την προηγούμενη διοίκηση».

Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Νέστορα Λαφαζανίδη:

Αγκίδα: Η διοίκηση Σούλα είχε τοποθετήσει μηχανικό για να καταγράψει την πραγματική κατάσταση των σχολικών κτιρίων, ώστε να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν. Έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία; Γιατί χωρίς άδεια του κτιρίου δεν μπορείς να βγάλεις άδεια πυρασφάλειας.

Νέστορας Λαφαζανίδης: Όχι δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση, γι’ αυτό και βάλαμε στον προϋπολογισμό την τακτοποίηση δημόσιων κτιρίων και φάνηκε σε ορισμένους υπερβολικό το ποσό για την τακτοποίηση.

Αγκίδα: Αυτή η τακτοποίηση για το δημόσιο είναι δωρεάν. Ένας ειδικός σύμβουλος μπορεί να κάνει τη διαδικασία και να μην πληρώσει ο δήμος στο κράτος.

Νέστορας Λαφαζανίδης: Αυτό που λέτε ισχύει, αλλά όταν έχεις εβδομήντα κτίρια και έχεις περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο για να ολοκληρώσεις τη διαδικασία, πρέπει να πάρεις βοήθεια. Στα περισσότερα κτίρια έχουν γίνει παρεμβάσεις και πρέπει να τα δεις όλα από την αρχή.

Αγκίδα: Σκοπός λοιπόν είναι πριν να λήξει η προθεσμία να βγάλουν άδεια όλα τα δημοτικά κτίρια;

Νέστορας Λαφαζανίδης: Όλα τα δημοτικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων βέβαια των σχολείων. Κανονικά η προθεσμία είναι μέχρι τον Ιούνιο, αλλά ευελπιστούμε σε παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο, ίσως και τον Οκτώβριο.

Αγκίδα: Έλεγχοι στα κτίρια που θα πιστοποιούνε ότι τα δημοτικά κτίρια δεν κινδυνεύουν από σεισμό θα γίνουν;

Νέστορας Λαφαζανίδης: Θα γίνουν έλεγχοι για την αντισεισμική προστασία οπωσδήποτε.

Αγκίδα: Πως σκέφτεστε να ενισχύσετε την Υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των δημοτικών κτιρίων;

Νέστορας Λαφαζανίδης: Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και ειδικά τώρα που φεύγουν οι «οκταμηνίτες». Οι υπάλληλοι με οκτάμηνη σύμβαση έδωσαν πολύτιμη βοήθεια στο δήμο και αυτό φάνηκε την περίοδο των γιορτών. Βέβαια η συντήρηση των δημοτικών κτιρίων δεν μπορεί να στηριχτεί σε συμβασιούχους γιατί δεν ξέρεις πότε θα έρθουν, πότε θα φύγουν και τι ικανότητες θα έχουν. Οπωσδήποτε έχουμε ανάγκη από μόνιμο προσωπικό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων είναι η υπηρεσία Καθαριότητας που έχει εξήντα άτομα προσωπικό, ενώ ο δήμος της Θεσσαλονίκης που είναι τριπλάσιος, αν θέλετε να σας πω και πενταπλάσιος, έχει χιλιάδες υπαλλήλους.

Όσον αφορά την Υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των κτιρίων, θα αλλάξουμε όλη τη δομή των συνεργείων ώστε να μπορούν να λειτουργούν πιο οργανωμένα. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή υπάρχουν ηλεκτρολόγοι σ’ αυτό το τμήμα, υπάρχουν φυσικά ηλεκτρολόγοι και στο τμήμα των ηλεκτρολόγων. Δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός με αυτήν την δομή. Όλοι οι ηλεκτρολόγοι πρέπει να πάνε σε ένα τμήμα. Το ίδιο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με όλες τις υπηρεσίες, ώστε να συγκεντρωθούν οι ειδικότητες, να ελέγχονται κατά ειδικότητα από προϊστάμενο που θα μπορεί να τους οργανώνει.

Άλλη προτεραιότητα της αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών είναι η οργάνωση μίας ομάδας που θα ελέγξει όλα τα ακίνητα του δήμου και θα λύσει το ιδιοκτησιακό, ώστε να μπορούνε να αξιοποιηθούν από τον δήμο. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τέλος πάντων τι ανήκει στον δήμο.

Θέλουμε να δώσουμε βάση στην προσχολική εκπαίδευση. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα μας έλεγαν να βρούμε και να παραχωρήσουμε τα οικόπεδα που πρέπει να εγκατασταθεί η προσχολική εκπαίδευση, ώστε να γίνουν οι υπόλοιπες ενέργειες από την κεντρική εξουσία, τελικά μας είπαν μετά τις γιορτές να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, από τις άδειες μέχρι τα κτίρια! Ψάχνουμε πέντε αίθουσες στο Κορδελιό και δέκα στον Εύοσμο για να λειτουργήσει σ’ αυτές η προσχολική αγωγή. Η κεντρική εξουσία είχε ζητήσει είκοσι αίθουσες, που οι ίδιοι οι δάσκαλοι έλεγαν ότι δεν τις χρειαζόμαστε. Σε πρώτη φάση θα κοιτάξουμε να αξιοποιήσουμε μεγάλες αίθουσες σε ήδη υπάρχοντα νηπιαγωγεία. Είχαμε βρει τη λύση στο προηγούμενο πλάνο, στη βάση ότι η κεντρική εξουσία θα εξασφάλιζε τη δημιουργία των αιθουσών, αλλά ήρθαν τα πάνω κάτω με βάση την αλλαγή στάσης και ξεκινήσαμε να ψάχνουμε από την αρχή.

Αγκίδα: Πρέπει δηλαδή ο δήμος να πληρώσει τα προκατασκευασμένα κτίρια και τις προκατασκευασμένες αίθουσες;

Νέστορας Λαφαζανίδης: Ναι, πρέπει. Και δεν είναι μόνο να πληρώσεις και να εγκαταστήσεις τις αίθουσες. Είναι η σύνδεσή τους με αποχετεύσεις, οι αυλές και διάφορα άλλα που ο δήμος δεν μπορεί να επωμιστεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ή πρέπει να κάνουμε διπλοβάρδια, την οποία όμως δεν θέλει κανείς.

Άλλη προτεραιότητά μας είναι οι παιδικές χαρές. Η προμήθεια θα γίνει αλλά θα καθυστερήσει λίγο ακόμα γιατί οι ανάδοχοι έκαναν κάποια λάθη στους διαγωνισμούς. Προλάβαμε επίσης το πρόγραμμα για τις στάσεις των αστικών λεωφορείων και πηγαίνει καλά. Το ίδιο ισχύει και με το πρόγραμμα ανάπτυξης αστικής κινητικότητας. Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με αυτό το πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα κυκλοφοριακή μελέτη και αξιοποίηση χώρων που διαθέτει ο δήμος.

Αγκίδα: Δεν πρέπει η Τεχνική Υπηρεσία να κάνει μελέτες η ίδια και να υλοποιεί έργα με αυτεπιστασία, ώστε να μειώνει πάρα πολύ το κόστος; Υπάρχει τέτοιος στόχος;

Νέστορας Λαφαζανίδης: Δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιος στόχος με το υπάρχον προσωπικό, γιατί ένας μελετητής μπορεί να αναλάβει μέχρι δύο μελέτες.

Αγκίδα: Έχει όμως τέτοιο στόχο η διοίκηση, προκειμένου να λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση;

Νέστορας Λαφαζανίδης: Εμείς θέλουμε να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά βλέπουμε πως δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε ούτε στο μέλλον να κάνουμε κάτι τέτοιο, γιατί όταν δέκα ολόκληρα χρόνια δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη και δεν σου επιτρέπουν να αναπληρώσεις το προσωπικό που έφυγε από τον δήμο αυτά τα χρόνια, εγκλωβίζεσαι και δεν μπορείς να λειτουργήσεις όπως θα ήθελες. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι λίγοι υπάλληλοι που επωμίζονται τις μελέτες. Είναι και το λιγοστό προσωπικό που θα πρέπει να τις υλοποιήσει. Θα πρέπει να αφήσουν τον υπόλοιπο δήμο στη μοίρα του και να ασχολούνται με την υλοποίηση των μελετών. Μακάρι να είχε τη δυνατότητα ο δήμος να κάνει μόνος του μελέτες και να τις υλοποιεί. Αυτό θα ήταν ευχής έργο.

Είναι στις σκέψεις μου να συνάψουμε σύμβαση με συγκοινωνιολόγο για να λύσει θέματα όπως το κυκλοφοριακό σε μεγάλες οδούς, να γίνουν κυκλικοί κόμβοι όπου χρειάζεται, να γίνουν μονοδρομήσεις. Υπάρχουν σημεία που οι πεζοί περνούν τον δρόμο βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, υπάρχουν δρόμοι που οι οδηγοί δεν αντιλαμβάνονται ποιος έχει προτεραιότητα, υπάρχουν σημαντικά τέτοια προβλήματα. Πεζοί και οδηγοί διασχίζουν τους δρόμους με μεταξύ τους συνεννόηση και με «ευχαριστώ». Μέχρι το καλοκαίρι πιστεύω ότι θα γίνει η πρόσληψη συγκοινωνιολόγου. Πιστεύω ότι θα γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες.

Ένας ειδικός συνεργάτης έχει αναλάβει τη διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου. Ένα τέτοιο έργο, που συζητιέται επί είκοσι χρόνια, θα αποσυμφόριζε την οδό Αριστοτέλους. Διανοίξεις οδών θέλουμε να κάνουμε και πάνω απ’ την περιφερειακή οδό. Είναι μια περιοχή που στην επόμενη δεκαετία θα αναπτυχθεί ραγδαία και έχει πολλές οδούς, οι οποίες ακόμα είναι χωράφια. Θα τις ανοίξουμε τμηματικά, γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνουν οι διανοίξεις όλες μαζί.

Προτεραιότητα μας επίσης είναι η ποιότητα ζωής πάνω από την περιφερειακή οδό. Χρειάζεται επαρκής φωτισμός, κλείσιμο λακούβων, συνεννόηση με άλλες υπηρεσίες που δεν ανήκουν στο δήμο και που μόλις γίνεται κάποια ασφαλτόστρωση θυμούνται ότι έχουν να κάνουν εργασίες καταστρέφοντας το οδόστρωμα, το οποίο αν σκαφτεί δεν μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Θα γίνουν επίσης παρεμβάσεις στην περιοχή της «Διαλογής», που θεωρείται παραμελλημένη περιοχή. Προσπαθούμε να κάνουμε τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή της «Διαλογής» να μην αισθάνονται παραμελλημένοι.

Επίσης έχει αναλάβει ειδικός συνεργάτης το θέμα της ΔΕΗ. Προσπαθούμε να δούμε εκείνο το κομμάτι του υποσταθμού της ΔΕΗ στη Φιλίππου Φλώρου και Μεγάλου Αλεξάνδρου για το οποίο είχαν φτάσει σε καλό σημείο οι συζητήσεις παλαιότερα προκειμένου να το πάρει ο δήμος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και να δημιουργηθεί άλλο ένα παρκάκι επειδή ο δήμος έχει ανάγκη από πάρκα.

Έχουμε κατά νου επίσης την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με προτεραιότητα το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο. Υπάρχει πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης», στο οποίο θα εντάξουμε ότι μπορούμε. Σε πρώτη φάση θα εντάξουμε το ΔΑΚ, κατόπιν το γυμναστήριο του 2ου Γυμνασίου Ευόσμου, το οποίο έχει πολλά προβλήματα και το γυμναστήριο στο 2ο Λύκειο – 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ