Νίκος Φουρκιώτης, ένας Βλατσιώτης αντιδήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου

0
192
TEST

Ένας Βλατσιώτης αντιδήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού, Κορδελιού Ευόσμου για δεκατέσσερα χρόνια και σύμβουλος κοινότητας Ελευθερίου, δήμου Ελευθερίου Κορδελιού και δήμου Κορδελιού Ευόσμου για τριάντα επτά χρόνια! Ίσως η θητεία του Νίκου Φουρκιώτη σε τέτοιες θέσεις να είναι μοναδική σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι σίγουρα μοναδική για Βλατσιώτη εκτός της παραδοσιακής κοινότητας της Βλάστης!

Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1944 στο Νυμφαίο της Φλώρινας με καταγωγή από την Βλάστη της Εορδαίας. Στο Νυμφαίο γεννήθηκε λόγω του ότι οι γονείς του ήταν κτηνοτρόφοι και είχαν εκείνην την περίοδο εκεί τα κατσίκια. Μια οικογένεια με επτά παιδιά, τρία αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Ο ίδιος ήταν το προτελευταίο παιδί της οικογένειας. Εξαιτίας της ενασχόλησης της οικογένειάς του με την κτηνοτροφία και της αναζήτησης βοσκοτόπων, δεν έμενε ποτέ σ’ ένα μέρος. Παρακολούθησε το νηπιαγωγείο στο Φλάμπουρο, γιατί εκεί νοίκιαζε βοσκοτόπια η οικογένειά του εκείνην την περίοδο. Το δημοτικό σχολείο το τελείωσε στον Σοχό. Η μετακίνηση από την Βλάστη στον Σοχό γινόταν με τα πόδια μαζί με τα ζώα και διαρκούσε δεκαπέντε ημέρες. Μέχρι το 1956 κατοικούσε στον Σοχό. Το 1956, εξαιτίας του αρραβώνα της αδελφής του με Βλατσιώτη που έμενε στα Βασιλικά, μετακόμισε όλη η οικογένεια εκεί γιατί το μέρος ήταν καλύτερο για το κοπάδι.

Αμέσως μετά το δημοτικό σχολείο έμαθε την τέχνη του επιπλοποιού, με αυτήν ασχολήθηκε επαγγελματικά και από αυτήν πήρε σύνταξη. Συνέχισε όμως να βοηθάει την οικογένεια στις κτηνοτροφικές εργασίες κυρίως κατά την περίοδο που τα ζώα γεννούσαν.

Την στρατιωτική του θητεία την υπηρέτησε ως οδηγός. Τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία το 1966 και το 1967 εγκαταστάθηκε στο Ελευθέριο, αφού ο πατέρας του ήδη είχε αγοράσει ένα οικόπεδο για να το κάνει μαγαζί, στο οποίο τελικά έφτιαξε το επιπλοποιείο του.

Έπαιξε ποδόσφαιρο στον Αετό Βασιλικών. Τα Βασιλικά δεν του έδωσαν το δελτίο του αθλητή για να μπορέσει να παίξει στο Κορδελιό. Με τον Οδυσσέα Κορδελιού ασχολήθηκε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου μετά το 1971. Την περίοδο 1979-1980, που η ομάδα ανέβηκε στη Β’ Εθνική, ήταν Γενικός Αρχηγός με προπονητή τον Παπαφώτη και πρόεδρο τον Τσαμπλή.

Έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για σύμβουλος το 1978 στην τότε κοινότητα του Ελευθερίου με την παράταξη του Ιωάννη Γεωργίου, ενώ μάλιστα δεν ήταν εγγεγραμμένος στο Ελευθέριο αλλά στα Βασιλικά. Τότε στις εκλογές συμμετείχαν δέκα συνδυασμοί. Ο Γεωργίου εξελέγη τελικά Πρόεδρος της Κοινότητας. Ο Νίκος Φουρκιώτης έθεσε υποψηφιότητα απλά για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο.

Το 1982 ήταν πάλι υποψήφιος με την παράταξη του Ιωάννη Γεωργίου, έχοντας ως αντίπαλο τον Παπαδόπουλο του ΠΑΣΟΚ. Δεν εξελέγη και έμεινε πρώτος επιλαχών, γιατί τελικά τις εκλογές τις κέρδισε ο Παπαδόπουλος. Τότε όμως συγκροτήθηκαν τα συνοικιακά συμβούλια και εξελέγη σ’ αυτό, όπου θήτευσε για τέσσερα χρόνια. Το 1982 η κοινότητα Ελευθερίου έγινε δήμος και το 1984 μετονομάστηκε σε δήμο Ελευθερίου Κορδελιού.

Το 1986 έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Παμπουκίδη, πατέρα της σημερινής αντιδημάρχου πολιτισμού Αθηνάς Παμπουκίδου, που στηριζόταν από τη Νέα Δημοκρατία. Ο συνδυασμός ηττήθηκε από τον Παπαδόπουλο και έμεινε στην αντιπολίτευση.

Το 1990 έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος πάλι με τον συνδυασμό του Παμπουκίδη, ο οποίος ηττήθηκε ξανά από τον συνδυασμό του Παπαδόπουλου και έμεινε στην αντιπολίτευση.

Το 1994 έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Στάθη Λαφαζανίδη, ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές από τον συνδυασμό του Στάθη Καϊτετζίδη.

Το 1998 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Στάθη Λαφαζανίδη, η οποία κέρδισε τις εκλογές και το 1999 με την ανάληψη της διοίκησης ανέλαβε αντιδήμαρχος Καθαριότητας για τέσσερα χρόνια.

Το 2002 επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Στάθη Λαφαζανίδη, η οποία ξανακέρδισε τις εκλογές και με την νέα θητεία της διοίκησης το 2003 ανέλαβε αντιπρόεδρος του συνδέσμου των κοιμητηρίων για δύο χρόνια με πρόεδρο του συνδέσμου τον Καρυπίδη από τον Εύοσμο, ενώ το 2005, για τα επόμενα δύο χρόνια της διοίκησης, ανέλαβε πάλι αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Το 2006 επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος πάλι με την παράταξη του Στάθη Λαφαζανίδη, η οποία κέρδισε ξανά τις εκλογές και με την νέα θητεία της διοίκησης το 2007 ανέλαβε αντιδήμαρχος Καθαριότητας. Το 2009 ανέλαβε αντιδήμαρχος Καθαριότητας ο κύριος Γούσιος, αλλά παραιτήθηκε σε έξι μήνες και την θέση του αντιδημάρχου Καθαριότητας επανακατέλαβε ο Νίκος Φουρκιώτης.

Το 2010 η παράταξη του Στάθη Λαφαζανίδη κέρδισε τις εκλογές στον ενιαίο δήμο Κορδελιού Ευόσμου, ο Νίκος Φουρκιώτης εξελέγη δημοτικός σύμβουλος ξανά και ανέλαβε για τρία χρόνια αντιδήμαρχος Καθαριότητας και για τέσσερα χρόνια αντιδήμαρχος Ελευθερίου Κορδελιού.

Το 2014 η παράταξη του Στάθη Λαφαζανίδη έχασε τις εκλογές από την παράταξη του Πέτρου Σούλα και ο Νίκος Φουρκιώτης έμεινε στην πενταετή αυτή θητεία στα έδρανα της αντιπολίτευσης καθώς εκλέχτηκε ξανά δημοτικός σύμβουλος.

Το 2019 έθεσε υποψηφιότητα με την παράταξη του Κλεάνθη Μανδαλιανού, ο οποίος στηρίχτηκε από τις παρατάξεις του Στάθη Λαφαζανίδη και του Κώστα Σωτηράκη. Η παράταξη Μανδαλιανού κέρδισε τις εκλογές αλλά ο Νίκος Φουρκιώτης δεν κατάφερε να εκλεγεί, αφού έμεινε πρώτος επιλαχών δημοτικός σύμβουλος από το Ελευθέριο Κορδελιό.

Ο Νίκος Φουρκιώτης ήταν συνολικά τριάντα επτά χρόνια σύμβουλος της κοινότητας Ελευθερίου, του δήμου Ελευθερίου Κορδελιού και του δήμου Κορδελιού Ευόσμου και επίσης ήταν δεκατέσσερα χρόνια αντιδήμαρχος με τη διοίκηση του Στάθη Λαφαζανίδη. Η πολυετής παρουσία του Νίκου Φουρκιώτη σε δήμο και κοινότητα είναι ένα ρεκόρ που μάλλον λίγοι ακόμα κατέχουν σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Νίκος Φουρκιώτης έχει δύο γιους, τον Στέργιο και τον Αλέξανδρο και μία εγγονή, την Ζωή.