Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥΟ Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ» ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου 1980

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ» ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου 1980

Ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ» ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου 1980 από Ποντίους της δεύτερης  προσφυγικής γενιάς που είχαν εγκατασταθεί στον Εύοσμο στις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Φέρει το όνομα του ιστορικού γυναικείου μοναστηριού Παναγία Κρεμαστή (περιοχή Ματσούκας του Πόντου), το οποίο ανήκε στην αρχαιότερη μονή του Πόντου, την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Βαζελώνα.

Ο Σύλλογος, σήμερα ο παλαιότερος εν ενεργεία πολιτιστικός σύλλογος στον Εύοσμο, συμπληρώνοντας 40 χρόνια ζωής και δράσης, συνεχίζει να έχει ως μοναδικό και αποκλειστικό στόχο του την υλοποίηση των καταστατικών σκοπών του, δηλαδή τη διατήρηση, συνέχιση και ανάδειξη της λαογραφίας, του πολιτισμού και της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου, καθώς και την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά στην τοπική κοινωνία του Ευόσμου.

Με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και τα παραδοσιακά δρώμενα, τις εμφανίσεις  των χορευτικών τμημάτων του, τις διαλέξεις και τις βιβλιοπαρουσιάσεις, με ένα πανελλήνιο συνέδριο εθνικής αυτογνωσίας, τις θεατρικές παραστάσεις, την αναβίωση του εθιμικού δρώμενου των Μωμόγερων, τις ανθρωπιστικές εκδηλώσεις βοήθειας και αλληλεγγύης, τη μεγάλη έκθεση πρωτότυπων εικαστικών έργων και τον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου εκπροσωπεί επάξια, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, και προβάλλει τόσο το προσφυγικό ποντιακό στοιχείο όσο και το Δήμο μας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ