Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«Το Αντιασφαλιστικό Νομοσχέδιο δεν θα περάσει»

«Το Αντιασφαλιστικό Νομοσχέδιο δεν θα περάσει»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης με την οποία καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα για να μην περάσει τον νέα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ολόκληρη η ανακοίνωση του συλλόγου είναι η παρακάτω:

«Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ μας σε συνεδρίαση του στις 9/1 αποφάσισε την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, όποτε η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει στην Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το “νέο” νομοσχέδιο, που πριν δύο μέρες δημοσιοποιήθηκε και παρουσιάζεται ως “μέγα” μεταρρύθμιση, δεν είναι νέο συνάδελφοι, είναι παλιό και δοκιμασμένο. “Πατά” πάνω σε μία σειρά από νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μείωσαν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, που κατήργησαν την 13η και 14η σύνταξη και φυσικά στον Ν. 4387/16 ( ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) γνωστό και ως νόμο Κατρούγκαλου. Η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι μόλις γίνει κυβέρνηση το πρώτο πράγμα που θα κάνει, θα είναι να καταργήσει τον παραπάνω νόμο. Όχι μόνο δεν τον κατήργησε, αλλά φέρνει νέο ασφαλιστικό νόμο που διατηρεί όλες τις αντιασφαλιστικές περικοπές του.  Καταργεί ότι έχει απομείνει όρθιο από το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, απαλλάσσει σταδιακά – ακολουθώντας την στρατηγική της ΕΕ- το κράτος και τους μεγαλοεργοδότες από το λεγόμενο “μισθολογικό” κόστος και προχωρά τη δημιουργία τριών πυλώνων     (σχέδιο Πινοσέτ).

          Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο της ΝΔ σε συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου, διατηρεί σε ισχύ όλες τις περικοπές στις συντάξεις από το 2010 και θεωρεί και αυτό, αμετάκλητη την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, όπως και τις περικοπές στις επικουρικές και τα εφάπαξ. Διατηρεί όλες τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που διαμόρφωσαν το υποχρεωτικό όριο στα 67 χρόνια για άνδρες και γυναίκες. Διασπά την ενιαία σύνταξη σε “εθνική” και ανταποδοτική και περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση μόνο για το τμήμα της εθνικής σύνταξης. Προβλέπει όπως και ο νόμος Κατρούγκαλου, το “πάγωμα” όλων των συντάξεων (παλιών και νέων) τουλάχιστον μέχρι το 2022. Διατηρεί την πρόβλεψη για τρίχρονες αναλογιστικές μελέτες προκειμένου να ελέγχεται η “βιωσιμότητα” του συστήματος, οι οποίες στην ουσία θα αξιοποιούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση ως εργαλεία νέων περικοπών (μόνιμοι κόφτες), όταν κρίνεται αναγκαίο. Καταργεί σταδιακά το ΕΚΑΣ. Καταργεί το οικογενειακό επίδομα, 10% για σύζυγο 5% για κάθε παιδί μέχρι 18 ετών ή 24, εάν σπουδάζει. Αυξάνει την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης, στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6%. Στις επικουρικές από 0% σε 6% και οι πεθαμένοι θα πληρώνουν περίθαλψη. Ψίχουλα, τέλος, θα δίνονται για δαπάνη πολιτικών Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας.

Εντούτοις παρόλα τα παραπάνω η προπαγάνδα κυβέρνησης και συγκεκριμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καλλιεργεί αυταπάτες ό,τι δεν θα υπάρχουν μειώσεις στις συντάξεις, αλλά μόνο αυξήσεις(!) Το 2020 χιλιάδες μικροσυνταξιούχοι θα δουν μείωση του εισοδήματός του, από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, από τις συνεχείς αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, σε ΔΕΚΟ κ.α. Οι όποιες “αυξήσεις” αφορούν πολύ μικρή μερίδα συνταξιούχων από τις διορθώσεις στις επικουρικές και τον συντελεστή αναπλήρωσής τους, έχοντας πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

          Τέλος, ο συντάξιμος μισθός αφορά το σύνολο των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου – λογιστικά από το 2002 μέχρι την έξοδο από την εργασία- ενώ πριν κι από το νόμο Κατρούγκαλου ήταν η καλύτερη 5ετία της τελευταίας 10ετίας, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι συντάξεις με όλους αυτούς τους νόμους, όσο και να αυξηθούν οι συντελεστές  αναπλήρωσης να μην μπορούν να καλύψουν  τις απώλειες. Επίσης συνάδελφοι πρέπει να σκεφτούμε ότι θα υπάρχουν εργαζόμενοι με τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις λάστιχο, που να πληρούν αυτές τις προδιαγραφές;;; Τα παιδιά μας, που δουλεύουν περιοδικά, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις περισσότερες φορές χωρίς ένσημα.. θα πάρουν σύνταξη;

Τέρμα πια στις αυταπάτες.

Γυρίζουμε την πλάτη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που καλλιεργούν την ανοχή, τον εφησυχασμό, το χαμήλωμα των απαιτήσεων.

Η κατάργηση της Κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί για μας αιτία πολέμου.

Ο σύλλογος μας έχει προγραμματίσει ενημερωτικές εξορμήσεις, περιοδείες, συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς.

ΣΤΟ ΑΝΤΙΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΑΝΤΆΜΕ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ -ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Αγωνιζόμαστε για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, για τα σύγχρονα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Διεκδικούμε:

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου – Βρούτση και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

Δημόσια υποχρεωτική δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία.

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού και της 13ης-14ης σύνταξης για όλους.

Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στα 60 χρόνια για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες.

Επέκταση των ΒΑΕ, ούτε σκέψη για κατάργηση.

Να επιστραφούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία όλα τα κλεμμένα.

Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία.

Όχι στην ιδιωτικοποίησή της Κοινωνικής Ασφάλισης»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ