Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΤην «αποστρατιωτικοποίηση» 16 Ελληνικών νησιών επαναφέρει η Άγκυρα

Την «αποστρατιωτικοποίηση» 16 Ελληνικών νησιών επαναφέρει η Άγκυρα

Ανακοίνωση με την οποία απαντά στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, περί «αποστρατιωτικοποίησης 16  νησιών του Αιγαίου», με τις οποίες η Άγκυρα ρίχνει στο τραπέζι του παζαριού ένα ακόμη θέμα, εντείνοντας παράλληλα την προκλητικότητα στο Αιγαίο, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει. «Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του Διεθνούς Δικαίου. Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων».

Ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στα στελέχη της τουρκικής εταιρείας οπλικών συστημάτων «Roketsan», δήλωσε ότι η Ελλάδα διατηρεί στρατεύματα σε 16 νησιά, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. 

«Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες και να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας», είπε ο Ακάρ, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah».

Ο Ακάρ είπε παράλληλα ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα εθνικής ανησυχίας για την Τουρκία και πως η χώρα θα συνεχίσει να κάνει βήματα για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την αδιάκοπη παρουσία τους στο Αιγαίο. Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, με ΝΟΤΑΜ, δέσμευσε τρεις περιοχές στο Κεντρικό Αιγαίο για άσκηση των υποβρυχίων του. Οι περιοχές που δέσμευσε, αν και αποτελούσαν διεθνή ύδατα, ουσιαστικά περικύκλωσαν τη Χίο, ενώ, όπως αναφέρει το «Militaire.gr», το σενάριο της άσκησης παρέπεμπε σε σενάριο ναυτικού αποκλεισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ