Αρχική ΝΕΑ Νέος ιδιωτικός φορέας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών

Νέος ιδιωτικός φορέας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών

0
Νέος ιδιωτικός φορέας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων δημιουργών
Αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στο χώρο των δημιουργών, μόλις έγινε γνωστό πως δημιουργήθηκε νέα Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ), με την επωνυμία «IP HUB Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων», την ίδια ώρα που οι δημιουργοί αναμένουν την πληρωμή των δικαιωμάτων τους, καθώς και την άδεια της ΕΔΕΜ (ο νέος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων που θα αντικαταστήσει την ΕΥΕΔ). Η σύσταση της εν λόγω ΑΟΔ αναρτήθηκε με διαπιστωτική πράξη του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από τη νέα ΑΟΔ βρίσκεται μεγάλος επιχειρηματίας. Την ίδρυση της ΑΟΔ κατήγγειλε με ανάρτησή του ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα: «Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι ιδρύθηκε νέος ιδιωτικός φορέας συλλογικής διαχείρισης για να διαχειριστεί στην Ελλάδα τα δικαιώματα των συνθετών και στιχουργών, Ελλήνων και ξένων. Είναι ασύλληπτο μετά τα δεινά που έχουμε υποστεί οι Ελληνες δημιουργοί από τον προηγούμενο ιδιωτικό κερδοσκοπικό οργανισμό, την ΑΕΠΙ, και την καταστροφή που βιώνουμε από την πτώχευσή της, να εμφανίζεται ως λύση και πάλι ένας ιδιωτικός οργανισμός». Ανάλογο κείμενο εξέδωσε και ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Ευθύνες στο υπουργείο Πολιτισμού επιρρίπτουν πολλοί δημιουργοί, καθώς τηρεί στάση ολιγωρίας και δεν δείχνει καμιά διάθεση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, που θα απονείμει και τα δικαιώματα στους δικαιούχους δημιουργούς, που πολλοί από αυτούς πλέον βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Η υπουργός Λ. Μενδώνη έχει θέσει ως όρο για τη χορήγηση της άδειας την κατάθεση business plan, αν και δεν είναι υποχρεωτικό, το οποίο να αποδεικνύει πως ο νέος Οργανισμός πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Βέβαια, η ίδρυση ΑΟΔ προβλέπεται μετά από νόμο που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την αντίστοιχη Οδηγία της ΕΕ. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, στην πράξη ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη παραπέρα επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ακόμα ανεκμετάλλευτη σχετικά «πίτα» των πνευματικών δικαιωμάτων.