Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΘα έπρεπε να ξέρουν ότι δεν μπορούν να χτιστούν οικοδομές εντός της...

Θα έπρεπε να ξέρουν ότι δεν μπορούν να χτιστούν οικοδομές εντός της ζώνης Seveso!

Συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου το μεσημέρι στις 14:00 το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κορδελιού Ευόσμου με θέμα την άσκηση αιτήσεως αναιρέσεως κατά της υπ’ αρ.  1398/2019 αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, βάσει της οποίας ο δήμος καταδικάστηκε να πληρώσει αποζημιώσεις γιατί έδωσε άδεια στον εργολάβο Κουτελιάν για την ανέγερση οικοδομών εντός της απαγορευμένης ζώνης από τη Συνθήκη Seveso. Με βάση τη Συνθήκη Seveso δεν μπορεί να υπάρχουν χώροι συνάθροισης πολιτών σε απόσταση 700 μέτρων από τις δεξαμενές μιας βιομηχανίας όπως τα ΕΛΠΕ. Οι οικοδομές, που χτίστηκαν με άδεια του δήμου, ήταν μέσα σ’ αυτήν τη ζώνη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τελικά να μην μπορέσουν να κατοικηθούν. Λόγω αυτής της εξέλιξης ο εργολάβος, αλλά και οι αγοραστές διαμερισμάτων στράφηκαν εναντίον του δήμου ζητώντας αποζημιώσεις.

Στην σημερινή συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Κορδελιού Ευόσμου αποφάσισε να μην πληρώσει τις αποζημιώσεις των αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, αλλά να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στη σημερινή όμως συνεδρίαση ακούστηκε και κάτι πολύ παράξενο από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Καμαρινού, κύριο Αντώνη Κοντσίδη. Ο κύριος Κοντσίδης αναρωτήθηκε πώς ο τότε δήμος Ελευθερίου Κορδελιού δεν γνώριζε για την απαγόρευση με βάση τη Συνθήκη Seveso, αφού ο τότε δήμος Ευόσμου είχε υποβάλει σχέδιο για δημιουργία ποδηλατοδρομίου εντός αυτής της ζώνης και το σχέδιο απορρίφτηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Ο κύριος Κοντσίδης ήταν τότε από πλευράς του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο Δ.Σ. του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου, το οποίο λειτουργούσε στο αθλητικό πάρκο της ΕΚΟ. Αντίστοιχα τότε υπήρχε εκπρόσωπος στο Δ.Σ. των ΕΑΚ και από τον τότε δήμο Ελευθερίου Κορδελιού, ο οποίος λογικά γνώριζε την απόφαση για απόρριψη του σχεδίου δημιουργίας ποδηλατοδρομίου από τον δήμο Ευόσμου στο αθλητικό πάρκο της ΕΚΟ, το οποίο βρίσκεται εντός της απαγορευμένης ζώνης. Το σχέδιο δημιουργίας ποδηλατοδρομίου από το δήμο Ευόσμου υποβλήθηκε το 1998 και απορρίφτηκε το 2000. Πώς γίνεται να γνώριζε ο δήμος Ευόσμου για την απαγορευμένη ζώνη εξαιτίας της Συνθήκης Seveso και να μην γνώριζε ο δήμος Ελευθερίου Κορδελιού; Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά σίγουρα υπάρχουν ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, οι οποίες πρέπει να δοθούν και αυτά τα ερωτήματα πλήθυναν μετά τη σημερινή τοποθέτηση του κυρίου Κοντσίδη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Κ. Τσ.

Είναι αλήθεια ότι το σχέδιο δημιουργίας ποδηλατοδρομίου απορρίφτηκε λόγω Seveso
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ