Η Τουρκία διαγράφει την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου

0
13
TEST

Κλιμακώνει την προκλητικότητά της η Άγκυρα στο πλαίσιο της δημιουργίας τετελεσμένων και της διασφάλισης μεγαλύτερου μεριδίου από την ενεργειακή πίτα της ανατολικής Μεσογείου, υπό τα βλέμματα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, και ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την επικίνδυνη τακτική καλλιέργειας κλίματος εφησυχασμού.

Σε συνέχεια του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψε με την Λιβύη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ξεδιπλώνει το σύνολο των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα την αποτύπωση για ακόμη μια φορά σε έγγραφο και χάρτη του επιχειρήματός της ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου δεν έχει υφαλοκρηπίδα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μια μέρα μετά την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο, όπου τέθηκε θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ, αναφέρει ότι «τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, και ότι τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους».

«Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας 4.000 φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων» τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας ότι «Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Παράλληλα, σπεύδει να διακηρύξει ότι «το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας».

Στη δημοσιότητα και ο χάρτης των τουρκικών αξιώσεων

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, o Τζαγκατάι Ερτσίγες, υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δημοσιοποίησε στο «Twitter» τον χάρτη με τις τουρκικές αξιώσεις.

Παρουσιάζοντας αυτά που ορίζει ως «εξώτερα όρια» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος διπλωμάτης παραθέτει το διάστημα μεταξύ σημείων Α και Β ως αποτέλεσμα συμφωνίας του 2011 μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τα σημεία C-D-E αυθαίρετα -καθώς δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία- ως η γραμμή μεταξύ των ζωνών Τουρκίας και Αιγύπτου και τα E-F ως τα όρια στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Να σημειωθεί ότι από τον χάρτη απουσιάζει ακόμα και ως γεωγραφικό σημείο το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, ενώ τα όρια της τουρκικής ΑΟΖ φτάνουν στα παράλια της Κρήτης, της Ρόδου και της Καρπάθου, με τον Ερτσιγές να μην αναφέρεται στο σημείο αυτό…

Να σημειωθεί ότι ο Τζ. Ερτσίγες είναι διευθυντής διμερών πολιτικών υποθέσεων και Ναυτιλίας – Αεροπορίας – Συνόρων στο τουρκικό ΥΠΕΞ, καθώς και πρώην πρεσβευτής στον Λίβανο και εκπρόσωπος της Τουρκίας στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).