Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΠαίζουν με τις ζωές των εργαζομένων της προκήρυξης 3Κ 2018

Παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων της προκήρυξης 3Κ 2018

Τις προηγούμενες ημέρες εκδόθηκαν νέοι οριστικοί(;) πίνακες του ΑΣΕΠ για την προκήρυξη 3Κ 2018. Οι νέοι πίνακες εκδόθηκαν μετά την εξέταση αιτήσεων θεραπείας υποψηφίων που δεν ήταν μέσα στους πρώτους «οριστικούς» πίνακες. Θυμίζουμε ότι η προκήρυξη ήταν πανελλαδική και  αφορούσε πάνω από 8 χιλιάδες μόνιμες θέσεις για τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των δήμων.

Πολλοί εργαζόμενοι που από τον Σεπτέμβρη και μετά έχουν προσληφθεί και εργάζονται ως μόνιμοι στους δήμους δεν περιλαμβάνονται στους νέους πίνακες και θα απολυθούν. Πολλοί περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι που με τους νέους πίνακες βρέθηκαν να προσλαμβάνονται σε άλλους δήμους από αυτούς που ήδη έχουν προσληφθεί και εργάζονται. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα εργαζόμενης που από τις 2/10 εργάζεται ως μόνιμη στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Έχει μετακομίσει οικογενειακώς από άλλη πόλη, έχει γράψει τα παιδιά της στο σχολείο, παραμένει απλήρωτη παρά τα μεγάλα έξοδα που έχει κάνει. Τώρα καλείται να αναλάβει καθήκοντα σε πόλη της Θεσσαλίας… Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις –σε ακόμα χειρότερη θέση είναι όσοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν για να εργαστούν και δεν είναι στους νέους πίνακες άρα θα απολυθούν. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων των παραπάνω περιπτώσεων, εργάζονταν και πριν τη μονιμοποίηση τους, για πάνω από ένα χρόνο, μέσω των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης. Όλοι τους είδαν τα ονόματα τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και ορκίστηκαν ως μόνιμοι υπάλληλοι σε συγκεκριμένους δήμους. Με διαρροές βάζουν θέμα ακόμα και για την μισθοδοσία-δεδουλευμένα όλων αυτών των εργαζομένων.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία των εργαζομένων στο δήμο της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το παιχνίδι με τις ζωές των εργαζομένων και τονίζει με ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Σύμφωνα με τα όσα λέγονται και γράφονται σε Μ.Μ.Ε. οι αιτήσεις θεραπείας δεν έχουν εξεταστεί ακόμη  όλες από το ΑΣΕΠ. Να τονιστεί ότι η αίτηση θεραπείας (ένσταση) προς το ΑΣΕΠ δεν έχει συγκεκριμένη προθεσμία κατάθεσης. Μπορεί να κατατεθούν και άλλες και για τους πρώτους και για τους δεύτερους οριστικούς πίνακες. Τι θα γίνει δηλαδή; Θα βγαίνουν συνεχώς νέοι αναμορφωμένοι πίνακες και θα απολύονται εργαζόμενοι (σύμφωνα με πληροφορίες, 21 άτομα στον Δήμο Θεσσαλονίκης) που θα δουλεύουν για καιρό ως μόνιμοι;

Δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων. Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις κυβερνητικές επιλογές και τον κακό σχεδιασμό του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος. Είναι γνωστό, δήμαρχοι το ομολογούν, ότι η προκήρυξη 3Κ δεν κάλυψε τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στους δήμους. Άλλωστε, σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν δόθηκε λύση: Σε περιπτώσεις που εργαζόμενοι δούλευαν για χρόνια μέσω προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ – για διάφορους λόγους καθυστερούσαν να βγουν οι οριστικοί-όταν έβγαιναν  οι οριστικοί πίνακες και κάποιοι εργαζόμενοι δεν ήταν μέσα, με νομοθετικές ρυθμίσεις δεν απολύθηκε κανείς. Να δοθεί και η δυνατότητα στους συναδέλφους που με τους πρώτους πίνακες προσλήφθηκαν σε ένα δήμο και τώρα με τους νέους βρέθηκαν σε άλλο να επιλέξουν σε ποιον θα εργαστούν. Οι κενές θέσεις που μπορεί να υπάρξουν σε κάποιους δήμους να καλυφθούν από επιλαχόντες του διαγωνισμού.

Να δοθεί λύση από την κυβέρνηση. Οι διοικήσεις των δήμων να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο θέμα. Καλούμε τον Σύλλογο Εργαζομένων Δ. Θεσσαλονίκης να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες υπεράσπισης των συναδέλφων. Καλούμε τους συναδέλφους που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα παραπάνω προβλήματα να τα θέσουν στο σωματείο. Για καλύτερο συντονισμό της δράσης να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 6978594724, 6983274135».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ