Εντυπωσιακά εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου «ΡΙΖΕΣ»

0
51
TEST

Με μια πραγματικά εντυπωσιακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου «ΡΙΖΕΣ» την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου. Τα εγκαίνια ήταν ανάλογα του εκπληκτικού χώρου που δημιουργήθηκε για να στεγάσει το Πολιτιστικό Κέντρο «ΡΙΖΕΣ» στον πεζόδρομο της Κλεισούρας (Κλεισούρας 10, απέναντι από το Ναό της Παναγιάς Χαλκέων). Έξω από τον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου στήθηκε εξέδρα όπου παρουσιάστηκε πλούσιο και εντυπωσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Ο Στάθης Νικολαΐδης με τα Ποντιακά ξεσήκωσε τους παραβρισκόμενους οι οποίοι δεν σταμάτησαν να χορεύουν όσο ο καλλιτέχνης βρισκόταν στην εξέδρα.

Οι καλλιτέχνες όμως που εντυπωσίασαν ήταν η Βικτόρια Ομπρουτσκόβ, διεθνώς βραβευμένη τραγουδίστρια όπερας  από τη Μολδαβία, απόφοιτος του Πανεπιστήμιου Τεχνών του Τιράσπολ και  της Ακαδημίας Μουσικής και Θεάτρου του Κισινέβ της Μολδαβίας, η οποία ερμήνευσε την «Άρια της Χιονάτης» από την όπερα του Rimsky-Korsakov και το «Ne poy krasavitsa» του Sergey Rahmaninov και η Μήδεια Χουρσουλίδου, τραγουδίστρια και καθηγήτρια φωνητικής με σπουδές στο Ωδείο της πόλης Ρουστάβι και ερμηνείες έργων των Ραχμάνινωφ, Πουτσίνι, Μπιζέ, Ροσσίνι, Μπραμς, Μουζόρκσκι στη Λυρική σκηνή της Τιφλίδας, η οποία ερμήνευσε το «Μάνα μου Ελλάς» του Σταύρου Ξαρχάκου, το «Η Ρωμανία πάρθεν», το «Podmoskovnie vechera» και το «Αν θυμηθείς το όνειρο μου».

https://www.youtube.com/watch?v=Nk4vrdRNlEw&feature=youtu.be

Μια εκπληκτική σύνθεση με βιολιά παρουσίασαν οι αδελφοί Γεώργιος και Αλέξανδρος Κιού. Ο Γεώργιος Κιού (Κιουρντζιάδης) είναι απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας του Μοναχό «Ριχάρδο Στράους». Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από πλήθος άλλων καλλιτεχνών.

https://www.youtube.com/watch?v=tOQG3npGnS8&feature=youtu.be

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη. Παραβρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κεντρικής Μακεδονίας, Στάθης Αβραμίδης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Στεφανία Τανιμανίδου. Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου «Ρίζες», κυρία Τζαβελίνα Αλεξανδρίδη.

Η τελετή των εγκαινίων μας εντυπωσίασε καθώς φαινόταν πως διοργανώθηκε από ανθρώπους με γενική και μουσική παιδεία, από ανθρώπους που έχουν βαθιά σχέση με τον πολιτισμό, που έχουν αντίληψη για τον πολιτισμό. Σαν κι αυτή την τελετή θα έπρεπε να είναι όλες οι εκδηλώσεις αυτού του είδους.

Πληροφορίες για το Πολιτιστικό Κέντρο

Το νέο ζεστό και φιλόξενο «σπίτι», το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει μία κοιτίδα πολιτισμού και να αφήσει το δικό του στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της χώρας, αποκτά το Πολιτιστικό Κέντρο «ΡΙΖΕΣ», που ιδρύθηκε το 2014 με επικεφαλής την Τζαβελίνα Αλεξανδρίδη και αλλά στελέχη όπως τον Κώστα Δημητριάδη, τον Γιάννη Καρυπίδη και άλλους.

Τα Πολιτιστικό Κέντρο «ΡΙΖΕΣ» στοχεύει, μεταξύ άλλων, να αναδείξει τον ελληνικό πολιτισμό και τον πολιτισμό των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης  τα ήθη και έθιμα  και  να αποτελέσει  γέφυρα  επικοινωνίας και δημιουργίας μεταξύ της Ελλάδας και των χώρων αυτών.

Να προβάλλει και να ενισχύσει τις υψηλές αξίες και τις παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των κατοίκων των αυτών πολιτισμών , αλλά και να αποτελέσει το θεματοφύλακα της πολιτιστικής και της ιστορικής τους κληρονομιάς.

Το Πολιτιστικό Κέντρο  στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, είχε έντονη δραστηριότητα σε πολλούς τομείς όπως πολιτισμό, ιστορία και γλώσσα. Με αυτή τη δυναμική και την πρόθεση  οι  «Ρίζες»  συνεχίζουν και σχεδιάζουν  την πραγματοποίηση στη καινούργια στέγη τους,  σειρά εκδηλώσεων.

Μεταξύ άλλων στοχεύει:

–         Να παρουσιάσει τη ζωή και το έργο Ελλήνων – γνωστών προσωπικοτήτων, που πρόσφεραν πολλά στη ρωσική ιστορία, αλλά και στον Ελληνισμό. Ήδη πραγματοποιήθηκε  σε ημερίδες τη  ζωής και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια και του Αλέξανδρου Υψηλάντη

–         Να  διοργανώσει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και να αναδείξει το ταλέντο νέων δημιουργών

–         Να διδάξει την ελληνική και τη ρωσική γλώσσα, ιστορία και τον πολιτισμό

–         Να διοργανώσει την παρουσίαση βιβλίων, ντοκιμαντέρ,  ταινιών και CD

–         Να συσφίξει τις σχέσεις μεταξύ των νέων και να τους διδάξει ηθικές αξίες

–         Να διοργανώσει ημερίδες για σειρά θεμάτων που αφορούν την ιστορία, παράδοση, τον πολιτισμό, αλλά και ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών.

–         στο πρόγραμμα για παιδιά προφορικής δημιουργική γραφής, εικονογράφησης και θεατρικού παιχνιδιού.

–         Να διοργανώσει το Ανοιχτό κύκλο γυναικών, όπου θα γίνονται συζητήσεις και σεμινάρια για θέματα που απασχολούν τις γυναίκες και την καθημερινότητα τους.

Το επόμενο διάστημα, από της 25 έως 28 Νοεμβρίου το Κέντρο θα διοργανώσει την Εβδομάδα εκδηλώσεων, αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ελλήνων του Πόντου.