Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ«Εμείς οι Πόντιοι πρέπει να αναδεικνύουμε τις αιτίες της σημερινής προσφυγιάς»

«Εμείς οι Πόντιοι πρέπει να αναδεικνύουμε τις αιτίες της σημερινής προσφυγιάς»

Στην συνέντευξη που παραχώρησαν στην «Αγκίδα» μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» η πρόεδρος του συλλόγου, Κερογλίδου Θεοδώρα, αναφέρθηκε και στους σημερινούς πρόσφυγες και στους λόγους για τους οποίους ο Σύλλογος άνοιξε το θέμα στις ημερίδες που πραγματοποίησε στα πλαίσια της Εικαστικής Έκθεσης για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου λέγοντας ότι «Εμείς οι Πόντιοι πρέπει να αναδεικνύουμε τις αιτίες της σημερινής προσφυγιάς γιατί οι πρόγονοί μας έζησαν ακριβώς τα ίδια, αλλά όχι μόνο γι’ αυτό». Είπε ακριβώς η κυρία Κερογλίδου:

«Πόσο τραγικό είναι όταν κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο φτάνουν βάρκες εδώ σήμερα γεμάτες με πρόσφυγες. Δεν χρειάζεται να κάνουμε αναπαράσταση του ερχομού των προγόνων μας. Έχουμε κανονικό δράμα ξανά μπροστά μας και το ζήτημα δεν είναι αν αυτός που φτάνει με τη βάρκα είναι Σύριος, Αφγανός, Πακιστανός. Φτάνει με τη βάρκα στις ακτές μας χωρίς να έχει τίποτα μαζί του παρά μόνο τα ρούχα του. Αυτό είναι το ζήτημα. Δεν χρειάζονται θεατρικές αναπαραστάσεις. Βλέπουμε ξανά όσα έζησαν οι δικοί μας σε αληθινή αναπαράσταση με κανονικούς πρόσφυγες που πνίγονται. Πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό και δεν γίνεται ο καθένας να μιλάει για τον δικό του πόνο και να μην βλέπει τον πόνο του διπλανού. Εάν δεν μιλήσεις για τις αιτίες που οδήγησαν στον ξεριζωμό και στη γενοκτονία των προγόνων μας, εάν δεν μιλήσεις για τις αιτίες που δημιουργούν τους σημερινούς πρόσφυγες η ιστορία συνεχώς θα επαναλαμβάνεται και θα είναι δυστυχώς γεμάτη δάκρυα και αίμα.

Εμείς οι Πόντιοι πρέπει να αναδεικνύουμε τις αιτίες της σημερινής προσφυγιάς γιατί οι πρόγονοί μας έζησαν ακριβώς τα ίδια, αλλά όχι μόνο γι’ αυτό. Στην περιοχή ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα αερίου. Εάν δεν δούμε το πρόβλημα κατάματα θα ξαναζήσουμε προσφυγιά. Μην ξεχνάμε ότι προσφυγιά έζησαν οι μισοί Ελληνοκύπριοι πριν 45 χρόνια. Ανοίξαμε αυτά τα θέματα γιατί είμαστε ανθρωπιστές και γιατί γύρω μας βλέπουμε ανθρώπους κι όχι Έλληνες, Σύριους, Αφγανούς, χριστιανούς, μουσουλμάνους. Στις ημερίδες που διοργανώσαμε και ο Νάσος Χαλκίδης ο ζωγράφος και ο Γιάννης Τερζίδης ο δάσκαλος της Ποντιακής γλώσσας ολοκλήρωσαν τις ομιλίες τους λέγοντας ότι βλέπουν στα μάτια των σημερινών προσφυγόπουλων τους παππούδες τους. Έτσι ακριβώς πρέπει να αισθανόμαστε όλοι. Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα τα βλέπουν τα παιδιά μας και εμείς πρέπει να τους εξηγήσουμε ότι κανείς δεν φεύγει από τον τόπο του στα καλά καθούμενα. Φεύγει γιατί τον ξεριζώνουν, φεύγει για να γλιτώσει από τον θάνατο και στη  χώρα που φτάνει έχει σκληρή αντιμετώπιση. Εμείς οι Πόντιοι το ξέρουμε καλά αυτό γιατί ξέρουμε τι υπέστησαν οι πρόγονοί μας όταν έφτασαν στην Ελλάδα ενώ ήταν Έλληνες και Χριστιανοί».

Συζήτηση με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»
«Είμαστε περήφανοι για τη μελέτη του Ποντιακού χορού ως αεροβική άσκηση»
Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου στην ενασχόληση των παιδιών με την παράδοση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ