Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΜανδαλιανός Αλέξανδρος: Θα είμαι ο πιο σκληρός κριτής της νέας διοίκησης -...

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Θα είμαι ο πιο σκληρός κριτής της νέας διοίκησης – Ολόκληρη η συνέντευξη

Δημοσιεύουμε σήμερα ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κύριος Αλέξανδρος Μανδαλιανός, απερχόμενος δημοτικός σύμβουλος, στην «Αγκίδα». Ο Αλέξανδρος Μανδαλιανός αναφέρθηκε στην εκλογή του γιου του Κλεάνθη Μανδαλιανού στη θέση του δημάρχου του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της Βόρειας Ελλάδας, του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, στις συγκρούσεις και στα όσα ακούστηκαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής, στο νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση και στο τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν στη θέση του δημάρχου. Ο κύριος Μανδαλιανός αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του κυρίου Σούλα, αναφέρθηκε ακόμα ονομαστικά στους καταγγέλλοντες και στις καταγγελίες καλώντας τους να ζητήσουν συγνώμη απ’ όσους ταλαιπώρησαν, αναφέρθηκε στις παλιές λογικές που επικρατούσαν στο δημοτικό συμβούλιο και στις νέες που πρέπει να φέρει η νέα διοίκηση και στο τέλος ευχόμενος καλή επιτυχία στον γιο του τόνισε ότι ο ίδιος θα είναι αυστηρός κριτής του έργου της νέας διοίκησης. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξανδρου Μανδαλιανού.

Αγκίδα: Ρωτήσαμε τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο, τον κύριο Κλεάνθη Μανδαλιανό, αλλά θα ρωτήσουμε κι εσάς. Χρειάστηκε να τον πιέσετε πολύ ή λίγο για να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος;

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Θα σας απαντήσω ακριβώς πόσο τον πίεσα. Είχαμε ένα ατυχές γεγονός πριν από τέσσερα χρόνια. Ο Κλεάνθης ήταν φορτισμένος ψυχολογικά εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από εκείνο το τραγικό περιστατικό, στις 22 Οκτωβρίου του 2018 και κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο Κλεάνθης, του έκανα για πρώτη φορά νύξη, ενώπιον δέκα φίλων του, για να κατέβει υποψήφιος. Του είπα συγκεκριμένα «ότι ήρθε η ώρα να θέσεις υποψηφιότητα γιατί δεν βλέπω τον Λαφαζανίδη να θέλει να ξανακατέβει». Εκείνος ζήτησε πίστωση χρόνου αλλά εγώ του απάντησα ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα γι’ αυτό πρέπει να απαντήσει αμέσως. Η ανταπάντησή του ήταν ότι δεν θέλει να θέσει υποψηφιότητα. Οι φίλοι του, που ήταν παρόντες, τον πίεσαν λέγοντάς του ότι πρέπει να κατέβει και ότι θα τον στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις. Αυτή ήταν η πρώτη νύξη για να θέσει υποψηφιότητα. Στην συνέχεια, τον Νοέμβριο, κάναμε, παρουσία του ίδιου του Κλεάνθη, μια συνάντηση δέκα οχτώ σύμβουλοι και υποψήφιοι της παράταξης Λαφαζανίδη σ’ ένα καφενείο στο Κορδελιό και όλοι μαζί του προτείναμε να είναι υποψήφιος. Μας ζήτησε ένα χρονικό περιθώριο μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου να μας απαντήσει. Στις 20 Δεκεμβρίου και καθώς καθόμασταν οι δυο μας στο μπαλκόνι μας, μου είπε «πατέρα θα κατέβω». Δεν σας κρύβω ότι η χαρά μου ήταν μεγάλη. Μετά από δύο ημέρες κάναμε την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Αγκίδα: Άρα και με βάση αυτά που μας είπατε, δεν κάνατε πολύ κόπο για να τον πείσετε.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Όχι. Το κατά βάθος το ήθελε.

Αγκίδα: Οπότε ο Κλεάνθης Μανδαλιανός το πήρε απόφαση και μπήκε για πρώτη φορά στη «φωτιά» της πολιτικής. Άρα εσείς, που ήσασταν έμπειρος στα δημοτικά, έπρεπε να είστε συνεχώς δίπλα του.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Ήμουν συνεχώς δίπλα του. Ανοίξαμε τα γραφεία της παράταξης, συστήσαμε μια τριμελή επιτροπή για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, το οποίο όπως ξέρετε συγκροτήθηκε ως επί το πλείστον από νέους ανθρώπους με όρεξη, με γνώσεις και με ήθος. Δεν είχαν την πονηριά της πολιτικής. Οι παλιοί ήταν όλοι κι όλοι περίπου δέκα.

Αγκίδα: Αυτά που μας λέτε είναι τεχνικά ζητήματα. Πέστε μας για τα ουσιαστικά ζητήματα. Είχε ο γιατρός ερωτήματα για το τι κάνετε, πώς προχωράτε; Πίεζε με ερωτήματα για το πώς θα οργανωθούν οι εκλογές;

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Η αγωνία μου ήταν το πώς ο Κλεάνθης θα μιλήσει μπροστά σε κόσμο. Ενώ έχει μιλήσει σε πολλά ιατρικά συνέδρια μέχρι και στην Αμερική, δεν είχε κάνει ποτέ τέτοιου είδους ομιλία. Η αγωνία μου ξεπεράστηκε από την πρώτη στιγμή, όταν κάναμε την ανακήρυξη στο πολιτιστικό κέντρο του Ευόσμου παρουσία εξακοσίων ανθρώπων. Είχαμε συζητήσει μαζί του για τα προβλήματα, τα ζητήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο δήμο. Δεν χρειάστηκε να κάνουμε τίποτα άλλο. Έκανε μια απολύτως εμπεριστατωμένη ομιλία. Δεν χρειάστηκε να ανακατευτώ ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος στις ομιλίες του. Μπήκε αμέσως στο νόημα των προβλημάτων και των αναγκών όλου του δήμου, αλλά και των δημοτικών ενοτήτων Ευόσμου και Ελευθερίου Κορδελιού ξεχωριστά.

Αγκίδα: Εσείς χρόνια ασχολείστε με τα κοινά και τα δημοτικά. Πώς αισθανθήκατε όταν εξελέγη ο γιος σας δήμαρχος;

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για ένα γονιό. Ένιωσα και περήφανος και συγκίνηση μεγάλη.

Αγκίδα: Εσείς πώς αισθάνεστε που δεν θα είστε ο ίδιος στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο;

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Με στεναχωρεί και θα μου λείψει. Είναι μια ζωή. Δεν ξεχνιούνται αυτά εύκολα.

Αγκίδα: Τον Κλεάνθη Μανδαλιανό πώς τον φαντάζεστε σαν δήμαρχο;

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Θέλω να τον δείχνουν με το δάχτυλο, γιατί αν είναι μετά από δύο χρόνια να τον δείχνουν με τα πέντε δάχτυλα καλύτερα να μην γινόταν. Θέλω να κάνει έργο, καθαρό, τίμιο, χωρίς αδικίες.

Αγκίδα: Σ’ αυτό το έργο προφανώς θα είστε δίπλα του.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Όποτε με χρειαστεί και με ρωτήσει, βεβαίως θα είμαι δίπλα του.

Αγκίδα: Άρα δεν θα σας χάσει το δημοτικό συμβούλιο. Θα παρακολουθείτε τις συνεδριάσεις.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Ναι. Βεβαίως. Θα κάθομαι στις θέσεις του κοινού μαζί σας και θα παρακολουθώ τις συνεδριάσεις.

Αγκίδα: Οι περισσότεροι που δεν εκλέγονται ή δεν επανεκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι δεν έρχονται να κάτσουν ποτέ στις θέσεις του κοινού για να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Αυτό που μόλις περιγράψατε είναι η μεγαλύτερη πληγή για τον δήμο, όπως είναι πληγή το ότι ο κόσμος δεν έρχεται να παρακολουθήσει τα δημοτικά συμβούλια. Εάν ερχόταν ο κόσμος να παρακολουθήσει τα δημοτικά συμβούλια από αυτούς που είναι εκλεγμένοι σήμερα τα 2/3 δεν θα είχαν πάρει ούτε τη δική τους ψήφο. Γι’ αυτό ο κόσμος πρέπει να έρχεται στα δημοτικά συμβούλια και να ενημερώνεται.

Αγκίδα: Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός λοιπόν μπήκε εύκολα στο νόημα, όπως και οι υπόλοιποι αφού η παράταξη εξέλεξε πολλούς νέους δημοτικούς συμβούλους. Ο δρόμος προς την πρώτη Κυριακή των εκλογών ήταν εύκολος αφού Σούλας και Καμαρινός αναλώθηκαν στη μεταξύ τους σύγκρουση κι έτσι η δική σας παράταξη έμεινε στο απυρόβλητο.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Δεν νομίζω. Εγώ νομίζω ότι τις εκλογές τις πήρε ο Κλεάνθης. Όταν στο αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των εκλογών που η παράταξη πήρε 11.494 ψηφοδέλτια, τα 2.800 από αυτά ήταν ασταύρωτα σημαίνει ότι αυτά τα ψηφοδέλτια έπεσαν για τον Κλεάνθη. Αυτό είναι και η απάντηση στην ερώτηση αν κέρδισε ο Κλεάνθης τις εκλογές ή τις έχασε ο Καμαρινός. Τις εκλογές τις κέρδισε ο Κλεάνθης. Ο Καμαρινός πήρε 10.645 ψήφους την πρώτη Κυριακή και τη δεύτερη Κυριακή έχασε περίπου 1.500 ψήφους. Ο Κλεάνθης τη δεύτερη Κυριακή πήρε περίπου 4.000 ψήφους παραπάνω απ’ ότι την πρώτη. Τις εκλογές λοιπόν τις κέρδισε ο Κλεάνθης. Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τον Καμαρινό που δεν εξελέγησαν ήρθαν με τον Κλεάνθη. Εγώ είχα συγκεκριμένα 15 υποψηφίους από τον συνδυασμό του Καμαρινού που ήρθαν στο γραφείο μου πριν τη δεύτερη Κυριακή και δήλωσαν στήριξη στον Κλεάνθη.

Αγκίδα: Η κυρία Δροσιά Δημητρίου είπε ότι τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών ο κύριος Καμαρινός πλήρωσε τον χαρακτήρα του, δηλαδή όλες αυτές τις επιθέσεις που έκανε και στον Σούλα και στον Μανδαλιανό.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Ήταν η συμπεριφορά του, συμπεριφορά υποψηφίου δημάρχου; Την γλώσσα σου, προπαντός όταν πολιτεύεσαι, πρώτα τη βουτάς στο μυαλό και μετά την αφήνεις να μιλήσει. Εγώ ποτέ δεν θα έλεγα αυτά που είπε ο Καμαρινός.

Αγκίδα: Είπατε ξεκάθαρα ότι τις εκλογές τις κέρδισε ο Κλεάνθης Μανδαλιανός και δεν τις έχασε ο Καμαρινός. Η σφοδρή όμως σύγκρουση Καμαρινού – Σούλα πριν την πρώτη Κυριακή ήταν ένα αναμφισβήτητο γεγονός.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Βεβαίως αλλά πριν τη δεύτερη Κυριακή συνέβησαν χειρότερα πράγματα παρ’ όλο που ο Σούλας ήταν απ’ έξω.

Αγκίδα: Παρ’ όλα αυτά που λέτε την πρώτη Κυριακή ο συνδυασμός του Κλεάνθη Μανδαλιανού έμεινε σχεδόν στο απυρόβλητο, δεν δέχτηκε δηλαδή επιθέσεις.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Εντάξει. Αυτό είναι αλήθεια. Ο Κλεάνθης ήταν νέος στα δημοτικά και στην αρχή δεν τον λογάριασαν. Νόμισαν πως θα είναι «εκτός παιχνιδιού».

Αγκίδα: Όταν ξεκίνησε η παράταξη με επικεφαλής τον Κλεάνθη Μανδαλιανό πιστεύατε ότι μπορείτε να κερδίσετε τις εκλογές;

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Το πίστευα και το πίστευα γιατί ο Κλεάνθης έχει μία σπουδαία προσφορά  στην κοινωνία του δήμου που δεν τη διατυμπανίζει γιατί είναι ο χαρακτήρας του τέτοιος. Τι να πρωτοπώ; Ότι έχει εξετάσει δωρεάν τους μισούς δημότες; Από την ημέρα που έγινε το κοινωνικό ιατρείο είναι ο μόνος γιατρός που ανελλιπώς από το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα βρίσκεται εκεί. Εξακολουθεί να πηγαίνει ακόμα και τώρα για να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την ιατρική φροντίδα αλλά δεν έχουν χρήματα.

Αγκίδα: Ο κύριος Λαφαζανίδης μας είπε ότι ο Κλεάνθης Μανδαλιανός από την εμπλοκή του με την πολιτική μόνο να χάσει είχε κι όχι να κερδίσει, αφού έχει καλό όνομα σαν άνθρωπος και σαν γιατρός.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Έτσι ακριβώς είναι. Τώρα που έμπλεξε με τα κοινά πολλοί θα τον κατηγορήσουν για μικροπολιτικούς λόγους. Θα πάνε κάποιοι να του ζητήσουν ρουσφέτια κι ο Κλεάνθης δεν πρόκειται να τα κάνει, γιατί το ρουσφέτι το απεχθάνεται. Αν είναι δίκαιο το αίτημα θα το κάνει. Αν είναι άδικο δεν θα το κάνει δεν πάει να είναι ο αδερφός του αυτός που το ζητάει.

Αγκίδα: Δεν θα ήταν πιο ομαλή διαδικασία να κατέλθει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Αυτό μας το είχε εκφράσει ο ίδιος το Μάιο του 2018, όταν τον πιέσαμε μαζί με τον Λαφαζανίδη. Τότε μας είπε ότι ήθελε να θέσει πρώτα υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος, προκειμένου να μάθει κάποια πράγματα. Θα μάθει όμως σαν δήμαρχος. Ο δήμος μαθαίνεται. Έχει ανθρώπους σωστούς γύρω του και για να του δείξουν και για να τον προστατέψουν.

Αγκίδα: Εκτός από τον Κλεάνθη Μανδαλιανό η παράταξή σας έχει εκλέξει και πολλούς άλλους για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο. Έχει φύγει η παλιά φουρνιά που σε μεγάλο βαθμό λειτουργούσε με τα διακόσια και τα τριακόσια ευρώ των αντιμισθιών. Το νέο δημοτικό συμβούλιο μπορεί να λειτουργήσει με άλλη λογική. Δεν θα είναι άσχημο να χαθεί ένα τέτοιο στοίχημα;

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Κατά τη γνώμη μου οι παλιές λογικές έχουν τελειώσει με την εκλογή της νέας διοίκησης. Οι μόνοι που βγήκαν αλώβητοι από αυτήν την ιστορία είναι η Λαϊκή Συσπείρωση, γιατί δεν έμπαιναν σε τέτοιες λογικές, γιατί έχουν ακόμα αρχές και αυτό που λένε, αυτό εννοούν. Δεν έχουν ανθρώπους που με διακόσια ευρώ φεύγουν από εδώ και παν εκεί και μετά φεύγουν από εκεί και πάνε παραπέρα.

Αγκίδα: Αυτές οι παλιές λογικές όμως, τις οποίες καταδικάζετε, καλλιεργήθηκαν απ’ όλες τις προηγούμενες διοικήσεις. Εάν αυτά τα διακόσια και τα τριακόσια ευρώ δεν δίνονταν από κάποιον στη βάση του αλισβερισιού δεν θα μπορούσε να ευελπιστεί κάποιος άλλος πως θα τα πάρει.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Δεν πρέπει να ενδίδεις σε τέτοιες λογικές και ο Κλεάνθης δεν θα ενδώσει. Στο κάτω της γραφής τί ζημιά μπορεί να κάνει κάποιος που σκέπτεται έτσι εάν δεν του δώσεις τα διακόσια και τα τριακόσια ευρώ;

Αγκίδα: Να φύγει από τη διοίκηση, να την αποδυναμώσει, να διαλύσει την παράταξη.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Εμείς δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε έτσι. Να φανταστείς ότι οι τέσσερις αντιδήμαρχοι από αυτούς που ξέρω δεν θα παίρνουν μισθό από το δήμο, γιατί από τις εργασίες τους παίρνουν παραπάνω.

Αγκίδα: Ο κύριος Καμαρινός κατήλθε στις εκλογές έχοντας ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο. Δεν σας περνούσε από το μυαλό ότι τελικά μπορεί να τα καταφέρει και να εκλεγεί δήμαρχος;

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Πώς δεν μου περνούσε. Θα μπορούσε να τα καταφέρει εάν «τραβούσε» ο ίδιος, γιατί εάν δεν «τραβάει» ο αρχηγός, τους καλύτερους υποψηφίους να έχει δεν μπορεί να προχωρήσει.

Αγκίδα: Έχει δίκιο δηλαδή η κυρία Δημητρίου που είπε ότι ο κύριος Καμαρινός είχε το καλύτερο ψηφοδέλτιο με τον χειρότερο αρχηγό;

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Βέβαια. Την κύρια και την πρώτη ευθύνη την έχει ο αρχηγός. Εάν ο αρχηγός δεν «τραβάει», ακόμα και τους καλύτερους υποψήφιους να έχει θα πάρει τις μισές ψήφους από αυτές που μπορούσε να πάρει.

Αγκίδα: Τελικά η παράταξή σας κέρδισε τον πρώτο γύρο και πέρασε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Αμέσως τη Δευτέρα δεχτήκατε μεγάλη επίθεση. Ο κύριος Κλεάνθης Μανδαλιανός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αγκίδα» είπε ότι δεν περίμενε επίθεση με τέτοιον τρόπο. Εσείς την περιμένατε;

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Πρέπει να υπάρχει πολιτικός πολιτισμός. Δεν μπορεί κανένας να μιλάει στον Κλεάνθη για φακελάκια.

Αγκίδα: Αυτό δεν ειπώθηκε ευθέως. Ειπώθηκε με πλάγιο τρόπο από υποψήφιο του κύριου Καμαρινού και μάλιστα όταν το είδε ο κύριος Καμαρινός είπε αμέσως να κατεβεί.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Εάν δίπλα στη φωτογραφία σας έβαζαν ένα φακελάκι τι θα εννοούσαν;

Αγκίδα: Ο κύριος Κλεάνθης Μανδαλιανός αποφάσισε να μην αντιπαρατεθεί με αυτόν τον τρόπο και να μην απαντήσει στις επιθέσεις που δέχτηκε. Ο κόσμος, εκ του αποτελέσματος, εκτίμησε αυτήν τη στάση. Εάν είχατε εσείς την ευθύνη της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο τί θα κάνατε;

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Θα ήμουν πολύ σκληρός. Ευτυχώς δεν είχα εγώ την ευθύνη γιατί θα απαντούσα σ’ αυτές τις επιθέσεις και είχαν δίκιο ο Κλεάνθης και άλλοι από την παράταξη που επέμεναν πως δεν χρειάζεται να απαντήσουμε. Εγώ είχα εξοργιστεί με αυτά που λέγονταν. Έγραψε κάποιος που πουλήθηκε για 200 ευρώ, καλή του ώρα εκεί που είναι, ότι ο Κλεάνθης είναι το παιδί του μπαμπά. Αυτός ο συγκεκριμένος να μιλάει για «παιδί του μπαμπά» πάει πολύ. Αυτός που πούλησε την παράταξη ένα μήνα μετά τις εκλογές για 200 ευρώ και μετά πούλησε και την παράταξη που πήγε για τα 200 ευρώ γιατί είδε ότι δεν θα κέρδιζε τις εκλογές και πήγε σε άλλη παράταξη για να εκλεγεί. Κι επειδή του έδωσα την απάντηση που του άρμοζε, θύμωσε. Εκείνος που τόλμησε να σηκώσει τα μάτια του σ’ έναν καταξιωμένο επιστήμονα και να τον αποκαλέσει «το παιδί του μπαμπά», θύμωσε γιατί του απάντησα λέγοντας ακριβώς αυτά που έκανε.

Αγκίδα: Περάσαμε από μία κατάσταση την οποία την είχαμε ξαναδεί αλλά όχι σε τόσο μεγάλη ένταση.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Πιέστηκα να μην απαντώ. Ήταν απαράδεκτα τα όσα ακούστηκαν και ειλικρινά δεν περίμενα να γίνουν τέτοια πράγματα. Με τον κύριο Σούλα που έχω συγκρουστεί και μάλιστα πολλά χρόνια ποτέ δεν αντιπαρατεθήκαμε με τέτοιον τρόπο. Ο Σούλας έχει άλλο επίπεδο.

Αγκίδα: Ο πρώτος γύρος τελείωσε πανηγυρικά για την παράταξή σας και δεν υπήρχε κανένας που να πιστεύει ότι ο Κλεάνθης Μανδαλιανός μπορεί να χάσει τη δημαρχία. Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός και ανάμεσα στους δύο γύρους των δημοτικών εκλογών αλλά και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αγκίδα» είπε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον κύριο Καμαρινό, αλλά δεν πρόκειται να ζητήσει ούτε τη βοήθειά του, παρ’ όλο που ο κύριος Καμαρινός είπε ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Ήρθε και στα γραφεία της παράταξης για να μας δώσει συγχαρητήρια αμέσως μετά τη νίκη του συνδυασμού μας. Ήρθε μαζί με άλλα τέσσερα άτομα λέγοντας στο νέο δήμαρχο «είμαστε εδώ για καθαρή συνεργασία πάνω στο τραπέζι κι όχι από κάτω» και κατέληξε με τη φράση «για ότι μας χρειαστείς είμαστε δίπλα σου». Μας έδωσαν το χέρι και έφυγαν.

Αγκίδα: Αυτό τόνισε ο κύριος Καμαρινός και στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Είπε πως «15 δημοτικούς συμβούλους έχει ο κύριος Μανδαλιανός, 14 έχει εκείνος. Μπορούμε να διοικήσουμε άνετα». Ο κύριος Κλεάνθης Μανδαλιανός ήταν κατηγορηματικά αρνητικός σ’ αυτήν την πρόταση. Εσείς στη θέση του τι θα κάνατε;

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Με βάση την αλλαγή του νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση ο δήμαρχος θα έχει τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων. Οι δημοτικές ομάδες των αντιπάλων θα είναι ή για να γκρινιάζουν ή για να χειροκροτούν. Δεν έχουν κανένα άλλο ρόλο. Τα σπουδαία θέματα θα ψηφίζονται στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Στο δημοτικό συμβούλιο θα ψηφίζονται μόνο πολιτικά θέματα. Ψηφίσματα δηλαδή για διάφορους λόγους. Έργα, τεχνικό πρόγραμμα, προϋπολογισμό, προσωπικό θα τα ψηφίζει η Οικονομική Επιτροπή.

Αγκίδα: Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει μια αντιδημαρχία μάλλον στη παράταξη του κυρίου Σούλα.

Μανδαλιανός Κλεάνθης: Δικό του θέμα είναι. Εγώ στη θέση του δεν θα έδινα ούτε καρέκλα κλητήρα σε καμία παράταξη. Θα κουβέντιαζα μόνο με τη Λαϊκή Συσπείρωση αλλά η Λαϊκή Συσπείρωση δεν συνεργάζεται σε επίπεδο διοίκησης. Ότι σωστό εισάγεται προς ψήφιση το ψηφίζει και με ότι διαφωνεί πολιτικά το καταψηφίζει. Δεν κάνει μικροπολιτικά παιχνίδια. Αυτό που με προβληματίζει με τον νέο νόμο είναι για παράδειγμα πως θα μπορέσει να στελεχώσει ο Ζέρβας στο δήμο της Θεσσαλονίκης τις θέσεις ευθύνης με τους 7 συμβούλους που εξέλεξε.

Αγκίδα: Το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αντιμετώπισε πλήθος καταγγελιών. Δημοσιεύτηκαν πριν λίγο καιρό πορίσματα ελεγκτικών μηχανισμών που αποφαίνονται τελικά ότι στο δήμο δεν συνέβαιναν αυτά που καταγγέλθηκαν ότι συνέβαιναν. Όλες αυτές οι καταγγελίες όμως απασχόλησαν το δημοτικό συμβούλιο περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Η καταστροφή της παράταξης του Σούλα ήταν οι καταγγέλλοντες. Ο πρόεδρος του Σωματείου κύριος Βόγγαλης, ο γραμματέας ο κύριος Καρυπίδης, ο κύριος Καραβιώτης και ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Αποστόλου. Έκαναν καταγγελίες. Έφτασαν το δήμο Κορδελιού Ευόσμου στη Βουλή. Μιλούσε ο κύριος Χαϊκάλης για 14,5 εκατομμύρια ευρώ που χαθήκανε. Αυτά δημιούργησαν τεράστια προβλήματα. Το προσωπικό του δήμου, οι ανώτεροι υπάλληλοι ακόμα και σήμερα διστάζουν να βάλουν υπογραφή για να προχωρήσει μια δουλειά. Με τις καταγγελίες έμεινε βαλτωμένος ο δήμος χωρίς να προχωράει τίποτα. Ένας δήμος τελείως σε απραξία κι ένας δήμαρχος που να μην ξέρει τι να κάνει. Εγώ ήμουν από αυτούς που παρότρυνα τους υπόλοιπους συμβούλους να στείλουμε όλους αυτούς που ταλαιπώρησαν το δήμο στα δικαστήρια. Εγώ είπα ότι αν δεν θέλουν να τους πάμε στα δικαστήρια να πάνε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να βάλουν πρωτοσέλιδες ανακοινώσεις ζητώντας συγνώμη από αυτούς που ταλαιπώρησαν με τις καταγγελίες τους. Να ζητήσουν συγνώμη απ’ όλους τους συναδέλφους τους, τους διευθυντές του δήμου, τους αιρετούς γιατί όλα ήταν ψέματα κι αν το κάνουν εγώ να μην ψηφίσω να τους στείλουμε στα δικαστήρια. Αλλιώς πρέπει να πάνε για να μη συνεχιστεί αυτό το χάλι.

Αγκίδα: Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός είπε ότι αυτά δεν θα συνεχιστούν σε καμία περίπτωση, δηλαδή όποιος κάνει αβάσιμες καταγγελίες θα πηγαίνει κατευθείαν στον εισαγγελέα. Εσείς σε κάποια συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής είπατε πως δεν θα αφήσετε σε χλωρό κλαρί τους καταγγέλλοντες.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Και τώρα που δεν θα είμαι δημοτικός σύμβουλος θα πάω να καταθέσω ως μάρτυρας στα δικαστήρια. Πρέπει να τιμωρηθούνε. Ο δήμος έχασε εξαιτίας τους πολλά. Όχι μόνο την αξιοπρέπειά του αλλά ζημιώθηκε και οικονομικά. Όλο το προσωπικό ασχολούνταν με τις καταγγελίες και έβγαζε φωτοτυπίες για να στείλει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Χάθηκαν εργατοώρες, σπιλώθηκαν υπολήψεις.

Αγκίδα: Εκτιμάται δηλαδή ότι αυτή η ιστορία των καταγγελιών θα σταματήσει;

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Έτσι πιστεύω.

Αγκίδα: Ανάμεσα στις δύο Κυριακές μεμονωμένοι δημοτικοί σύμβουλοι συζήτησαν έξω από την παράταξή τους για συνεργασία με τον έτερο υποψήφιο.

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Εγώ είπα στον έναν από αυτούς ότι η συμπεριφορά του ήταν απαράδεκτη, τον «έλουσα» με ένα σωρό κοσμητικά επίθετα και του τελικά τον κάλεσα αν θέλει να με βρίσει γι’ αυτά που άκουσε κι αν θέλει να καθίσει να πιούμε καφέ. Κάθισε και μου απάντησε ότι κάποιοι τον παρέσυραν και τον πίεσαν. Με τον άλλον δεν αξίζει ο κόπος να ασχοληθείς. Αυτός ήρθε τη δεύτερη Κυριακή να μου δώσει συγχαρητήρια ενώπιον 15 ανθρώπων και δεν του έδωσα ούτε το χέρι μου. Τον έδιωξα. Αυτό το έκανα μόνο στον συγκεκριμένο και σ’ έναν ακόμα.

Αγκίδα: Αυτή όλη η κατάσταση δεν πρέπει ν’ αλλάξει με τη νέα διοίκηση;

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Έτσι πρέπει. Οι άνθρωποι να ασχολούνται με τα κοινά γιατί έχουν όρεξη κι όχι για να βιοποριστούν. Δεν είναι επάγγελμα ο δημοτικός σύμβουλος.

Αγκίδα: Αυτό η διοίκηση μπορεί να το σπάσει. Θα το κάνει; Γιατί είδαμε στις προηγούμενες διοικήσεις ότι μόλις ορίζονταν νέοι αντιδήμαρχοι, δυσαρεστούνταν οι παλιοί και να ανεξαρτητοποιούνταν. Στη νέα διοίκηση υπάρχουν πολλοί οι οποίοι εκλέγονται για πρώτη φορά, οι οποίοι δεν έχουν ζήσει την κατάσταση της αντίληψης της θέσης του δημοτικού συμβούλου ως επαγγέλματος, την εκφυλιστική κατάσταση. Θα το κερδίσει το στοίχημα ο Κλεάνθης Μανδαλιανός και θα ξεφύγει ο δήμος από τις παλιές αντιλήψεις;

Μανδαλιανός Κλεάνθης: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκτήσουν τέτοια νοοτροπία οι σύμβουλοι που εκλέγονται για πρώτη φορά. Πιστεύω ότι θα το κερδίσει το στοίχημα ο νέος δήμαρχος. Αυτό εξαρτάται βέβαια και από τον χαρακτήρα των δημοτικών συμβούλων της παράταξης, που εγώ θεωρώ ότι είναι άριστα παιδιά όλοι. Ο νέος αντιδήμαρχος καθαριότητας για παράδειγμα είναι 27 χρονών παιδί και έχει όρεξη. Γυρίζει από τώρα και επισημαίνει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Αγκίδα: Θέλετε ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη να πείτε κάτι άλλο;

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Θέλω να ευχηθώ στον Κλεάνθη να πετύχει στο έργο του. Θα είμαι ένας σκληρός κριτής γι’ αυτά που θα κάνει και βοηθός όπου μου ζητήσει τη γνώμη και τη βοήθειά μου.

Αγκίδα: Ο κύριος Μαγόπουλος στη συνέντευξη που μας παραχώρησε είπε ότι ο Κλεάνθης Μανδαλιανός μπορεί να μάθει και σε τρεις μήνες το δήμο. Συνερίζεστε αυτήν την άποψη;

Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Το πιστεύω. Έχει γυρίσει όλον το δήμο, έχει πάει σ’ όλες τις υπηρεσίες, μπορεί να τον μάθει και μπορεί να ανταπεξέλθει. Έχει όρεξη ο Κλεάνθης και θα τα καταφέρει αρκεί να σας πω ότι φέτος το πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Κορδελιό, ένα πανηγύρι με παράδοση πολλών δεκαετιών, έγινε με δικές του προσωπικές ενέργειες στην Αστυνομική Διεύθυνση.

«Τόλμησε να αποκαλέσει τον Κλεάνθη “παιδί του μπαμπά” ένας που πούλησε την παράταξή του για 200 ευρώ»
«Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός έχει μια σπουδαία προσφορά στην κοινωνία του δήμου»
Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Ήταν η συμπεριφορά του Καμαρινού, συμπεριφορά υποψηφίου δημάρχου;
«15 υποψήφιοι από τον συνδυασμό του Καμαρινού στήριξαν τον Κλεάνθη Μανδαλιανό στο δεύτερο γύρο»
«Τις εκλογές τις κέρδισε ο Κλεάνθης και δεν τις έχασε ο Καμαρινός»
2.800 ασταύρωτα ψηφοδέλτια πήρε ο Κλεάνθης Μανδαλιανός
Σοβαρή αιχμή του Αλέξανδρου Μανδαλιανού για τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου
Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Θέλω να δείχνουν τον Κλεάνθη με το δάχτυλο για το έργο του
Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Ο Κλεάνθης μπήκε αμέσως στο νόημα των προβλημάτων και των αναγκών όλου του δήμου
Μανδαλιανός Αλέξανδρος: Ο Κλεάνθης κατά βάθος ήθελε να είναι υποψήφιος δήμαρχος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ