Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΤελικά το πραξικόπημα στους δήμους είναι μεγαλύτερο από αυτό που φαινότανε

Τελικά το πραξικόπημα στους δήμους είναι μεγαλύτερο από αυτό που φαινότανε

Τελικά το πραξικόπημα που έγινε με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τους ΟΤΑ αμέσως μετά τις εκλογές είναι απίστευτο. Τέτοιο πραξικόπημα μόνο ο Παττακός μπορούσε να κάνει. Δεν φτάνει που αυτό το νομοσχέδιο μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, δεν φτάνει που αυτό το νομοσχέδιο κατέστησε διακοσμητικά τα δημοτικά συμβούλια που εκλέγονται από το λαό αφού το πιο σημαντικό που θα κάνουν στη θητεία τους θα είναι να εκλέγουν την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, δεν φτάνει που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έδωσε την πλειοψηφία σ’ αυτές τις δύο επιτροπές στην παράταξη του δημάρχου ακόμα κι αν αυτή η παράταξη είναι δεύτερη σε δύναμη στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά προχώρησε στο ακόμα φοβερότερο πραξικόπημα να αποκλείσει εκλεγμένες παρατάξεις από τις δύο αυτές επιτροπές που θα έχουν όλες τις αρμοδιότητες που είχαν μέχρι τώρα τα δημοτικά συμβούλια. Δηλαδή κάποιες παρατάξεις, με βάση τη δύναμή τους, δεν θα εκπροσωπούνται στις δυο αυτές επιτροπές, κάποιες παρατάξεις που τις εξέλεξε ο λαός στα δημοτικά συμβούλια, θα είναι εντελώς διακοσμητικές στα επόμενα τέσσερα χρόνια αφού θα συμμετέχουν σ’ ένα διακοσμητικό δημοτικό συμβούλιο.

Η κυβέρνηση εάν ήθελε θα αύξανε τον αριθμό των μελών των δύο αυτών επιτροπών έτσι ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις που εκλέγονται στο δημοτικό συμβούλιο, αφού το δημοτικό συμβούλιο καταντάει διακοσμητικό, αλλά η κυβέρνηση ήθελε να κάνει ακριβώς αυτό που έκανε. Έτσι στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου δύο παρατάξεις, με βάση αυτόν τον άθλιο πραξικοπηματικό νόμο, αποκλείονται από τις δύο αυτές επιτροπές και τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν σε όλους τους δήμους της χώρας. Το απίστευτο όμως πραξικόπημα δεν τελειώνει εδώ. Εάν κάποια παράταξη δεν θελήσει να καταλάβει την θέση ή τις θέσεις που τις δίνονται στις δύο αυτές επιτροπές, τότε αυτές οι θέσεις δεν πηγαίνουν στην επόμενη παράταξη αλλά στη διοικούσα παράταξη. Και αν νομίζετε ότι κάπου εδώ τελειώνει αυτό το χωρίς προηγούμενο πραξικόπημα και πάλι έχετε λάθος. Μέχρι τώρα τα αναπληρωματικά μέλη αυτών των δύο επιτροπών εκλέγονταν και από τις παρατάξεις που δεν είχαν εκλέξει τακτικά μέλη. Τα αναπληρωματικά μέλη έπαιρναν μέρος στις συνεδριάσεις όταν έλειπαν τα τακτικά. Με τον νέο νόμο τα αναπληρωματικά μέλη αυτών των δύο επιτροπών θα προέρχονται μόνο από τις παρατάξεις που εκλέγουν τακτικά μέλη σ’ αυτές τις δύο επιτροπές!

Αυτή η τραγική υποβάθμιση των δημοτικών συμβουλίων, αυτή η ποδοπάτηση της δημοκρατίας στους δήμους, αυτό το πραξικόπημα που ξεπερνάει κάθε όριο, είναι προφανώς τα νέα ήθη που κομίζει αυτή η κυβέρνηση στο όνομα της κυβερνησιμότητας των δήμων, γιατί όλη αυτή η πραξικοπηματική διαδικασία συντελέστηκε επειδή κατά την άποψη της νέας κυβέρνησης οι δήμοι δεν θα μπορούσαν να διοικηθούν με τον προηγούμενο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης! Ακριβώς ότι επικαλέστηκαν οι χουντικοί όταν έκαναν το πραξικόπημα το 1967: την ακυβερνησία! Μόνο που τώρα το πραξικόπημα είναι πολιτικό.

Βασίλης Κιμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ