Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΗ«Έφυγε» από τη ζωή ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης

«Έφυγε» από τη ζωή ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης

Σε ηλικία 82 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο Σταύρος Τσιώλης, ένας σκηνοθέτης που οι ταινίες του διακρίνονται για το ιδιαίτερο προσωπικό του στιλ, καθώς βασίζονται στο λεπτό χιούμορ, στους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους και στη χρήση, πολλές φορές, ερασιτεχνών ηθοποιών.

Γεννήθηκε το 1937 στην Τρίπολη Αρκαδίας και σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου – Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα. Από το 1958 και για δέκα χρόνια εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη. Η πρώτη του ταινία, η οποία βασίστηκε και σε δικό του σενάριο, ήταν «Ο μικρός δραπέτης» για τη «Φίνος Φιλμ» το 1968. Το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία «Κατάχρησις Εξουσίας». Στη συνέχεια εγκαταλείπει τον κινηματογράφο για δεκαπέντε χρόνια και επανέρχεται στην αγαπημένη του τέχνη το 1985, με την ταινία «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία», η οποία κερδίζει τις εντυπώσεις και αποσπά τα έξι πρώτα βραβεία στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Οι «Ακατανίκητοι Εραστές» του, το 1988, παίχτηκαν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Το 1992 γυρνά την ταινία «Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε» και το 1998 την εμβληματική ταινία του, που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα, «Ας περιμένουν οι γυναίκες». Τον περασμένο Δεκέμβρη κυκλοφόρησε στις αίθουσες η ταινία του «Γυναίκες που περάσατε από εδώ», η οποία κλείνει την τριλογία «Γυναίκες».

Οι ταινίες του έχουν προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Είχε επίσης γράψει στίχους για τραγούδια των ταινιών του, αλλά και για τραγουδιστές της λαϊκής μουσικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ