Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Μήνυμα επιτάχυνσης των μέτρων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων με τις προγραμματικές δηλώσεις

21-07-2019

Να στείλει το μήνυμα της επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε βάρος του λαού και υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, αξιοποιώντας καταλλήλως τις «παρακαταθήκες» που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτό που θα επιδιώξει η κυβέρνηση της ΝΔ με την εκφώνηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η διαδικασία ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οπότε και θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ποιο θα είναι το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων έχει γίνει ήδη γνωστό από τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς του, από την πρώτη στιγμή, τόσο με τις δηλώσεις τους από τη στιγμή που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, όσο και με τους φακέλους που παρέδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου, με τους κατευθυντήριους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης ανά υπουργείο.

Εξάλλου, η λίστα των αντιλαϊκών «προτεραιοτήτων» της κυβέρνησης της ΝΔ έχει καθοριστεί από την επομένη κιόλας των εκλογών, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, όπου έγινε υπενθύμιση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τις τοποθετήσεις των φορέων των επιχειρηματιών.

Κ. Μητσοτάκης: Μείωση φόρων στις επιχειρήσεις, δεν αμφισβητούνται τα πλεονάσματα

Όλη την αντιλαϊκή ατζέντα της κυβέρνησης ανέπτυξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ανοίγοντας, με την ομιλία του στη Βουλή, τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η οποία ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις της ΕΕ και στα αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων, πατώντας πάνω σε όλο το αντιλαϊκό έργο που διατήρησε, συνέχισε και επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει με τη σειρά της νέα προνόμια στο κεφάλαιο, ιδιωτικοποιήσεις, με ταυτόχρονη ένταση της καταστολής.

Συγκεκριμένα, στη γνωστή λογική της συνέχειας του κράτους και στην κοινή στρατηγική βάση που ενώνει τα αστικά πολιτικά κόμματα, ξεκαθάρισε ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. «Στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά τη μείωση των πλεονασμάτων», είπε, προκειμένου να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το κεφάλαιο.

Με πρόσχημα ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ», ξεκαθάρισε ότι «όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα» και «αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση, θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής». Επίσης, ότι πωλείται το 30% του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια. «Αξιοποιείται η περιουσία του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας», επέμεινε. Άλλωστε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι στα δικαστήρια ιδρύονται ειδικά τμήματα, με εξειδικευμένους δικαστές, με στόχο της ΝΔ την ταχεία εκδίκαση προσφυγών για ξεμπλοκάρισμα «επενδύσεων».

Δεσμεύτηκε ότι μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: Τον Σεπτέμβρη θα ψηφισθεί η μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις, με στόχο την «τόνωση του κλάδου». Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15% και ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Ανακοίνωσε, εξάλλου, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επόμενη βδομάδα (ακολουθεί και δεύτερο μετά τη διακοπή του Αυγούστου), με στόχο και εδώ, όπως είπε, μεταξύ άλλων, την τόνωση της αγοράς ακινήτων. Με το ίδιο νομοσχέδιο βελτιώνεται, όπως υποστήριξε, και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο, με βασικό στόχο να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι και να παραμένουν σε αυτήν, τονίζοντας ωστόσο ότι θα είναι η τελευταία φορά που γίνεται τέτοια ρύθμιση, εξ ου και κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν.

Κλίνοντας την επιχειρηματικότητα σε όλες τις πτώσεις και αναζητώντας νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο παντού, είπε ότι «σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα καλύπτονται όλες οι ανάγκες των πρωτοβάθμιων μονάδων Υγείας». Ότι «η Παιδεία συνδέεται με την οικονομία», ότι τα πανεπιστήμια θα ιδρύουν νέα ξενόγλωσσα τμήματα προς προσέλκυση φοιτητών – πελατών. Στην Παιδεία, επίσης, είπε ότι «σταδιακά αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών», όπως και ότι «οι διδάσκοντες και όχι το υπουργείο θα καθορίζουν το περιεχόμενο των σπουδών», προχωρώντας και παραπέρα την πολυδιάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα σπουδών. Τόνισε, εξάλλου, ξανά ότι «το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα», με το πρώτο τους νομοσχέδιο, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή, παραδίδοντάς τα ΑΕΙ στην ασυλία της περιλάλητης αγοράς. Ειδικά για την ασφάλεια, υποστήριξε ότι «επιστρέφει και πάλι στις γειτονιές. Ο νόμος επιβάλλεται παντού. Αίρονται αμέσως προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί». Έκανε, εξάλλου, σαφές ότι έρχεται ακόμα πιο σκληρό ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα, λέγοντας ότι «η ανεξέλεγκτη μετανάστευση παραμένει ασύμμετρη απειλή».

Να καταγραφεί και η παρότρυνσή του, «να αξιοποιήσουμε με ενότητα τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», ό,τι λένε οι κυβερνήσεις, αντανακλώντας τους στόχους της ντόπιας αστικής τάξης. Την οποία διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, επί ημερών του, δεν θα ανήκει «απλά» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά θα συμμετέχει ισότιμα στη λήψη αποφάσεων, θα τις συνδιαμορφώνει, «αναβαθμίζοντας» εκεί την παρουσία της. Προς τούτο άλλωστε, έβαλε στόχο το υπουργείο Άμυνας να ξεκινήσει εκπαιδευτικά προγράμματα του ΝΑΤΟ και ΕΕ, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν ήδη προτάσεις (από την προηγούμενη κυβέρνηση), π.χ. για εκπαίδευση πιλότων ελικοπτέρων της ΕΕ στο Στεφανοβίκειο, στο πλαίσιο της περιλάλητης μόνιμης στρατιωτικής συνεργασίας τω κρατών – μελών της, PESCO. Σε δυο άλλα συναφή με την Άμυνα, την Εξωτερική Πολιτική και τις μπίζνες του κεφαλαίου ζητήματα, είπε για τα Βαλκάνια ότι προτεραιότητά του μένει η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της συμφωνίας των Πρεσπών, με βασική έγνοια του να προστατέψει τα εμπορικά σήματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Για Τουρκία, επιβεβαιώνοντας το πολυεπίπεδο παζάρι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πάνω στις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας, τη μοιρασιά των μεριδίων, είπε ότι πυξίδα του για τις διμερείς σχέσεις είναι το Διεθνές Δίκαιο και «η διάθεση καλής συνεργασίας». Κάλεσε, μάλιστα, τον Ερντογάν να επιχειρήσουν «μια αμοιβαία προσέγγιση, να κάνουμε ένα τολμηρό βήμα μπροστά», λέγοντας ότι «η αχρείαστη ένταση και οι κούρσες εξοπλισμών στερούν και από τις δύο χώρες πολύτιμους πόρους». Προσανατόλισε και τη δράση του ΥΠΕΞ στη διερεύνηση ευκαιριών για μπίζνες, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του ενισχύει τις δομές του υπουργείου «για την εξωστρέφεια και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων». Και όλα τα παραπάνω με σταθερή αστική εξουσία, εξ ου και υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει σταθερούς εκλογικούς κύκλους, με αποδέσμευση των πρόωρων εκλογών από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και νέο εκλογικό σύστημα αντί απλής αναλογικής, ενάντια στην «ακυβερνησία».

You must be logged in to post a comment Login