Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΣυνέντευξη του Γιάννη Γιαννακόπουλου στην «Αγκίδα»

Συνέντευξη του Γιάννη Γιαννακόπουλου στην «Αγκίδα»

Συνέντευξη για την κάθοδό του στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος αλλά και για τη στάση του από εδώ και πέρα παραχώρησε στην «Αγκίδα» ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως δεν ζήτησε θέση αντιδημάρχου για να συνεργαστεί με τη διοίκηση του Κλεάνθη Μανδαλιανού, αφού το κριτήριο αν θα στηρίξει ή όχι τη νέα διοίκηση είναι η θετική στάση αυτής απέναντι στην καθημερινότητα του δημότη. Ακολουθεί η συνέντευξη του κυρίου Γιαννακόπουλου.

Αγκίδα: Στις προηγούμενες εκλογές το 2014 δεν πήρατε καθόλου μέρος. Γιατί;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Ήταν επιλογή μου γιατί έβλεπα ότι από το 2006 και μετά υπήρχε μία φθίνουσα πορεία στο δήμο. Μέχρι το 2006 υπήρχε ένα δημοτικό συμβούλιο ιεροτελεστία. Μέσα δεν έπεφτε καρφίτσα. Απ’ όλες τις παρατάξεις υπήρχε μεγάλη σοβαρότητα, υπήρχαν σωστές τοποθετήσεις. Στη θητεία από το 2002 έως το 2006 ήμουν αντιδήμαρχος οικονομικών και πολιτισμού.

Αγκίδα: Από το 2006 έως το 2010;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Σ’ εκείνην την τετραετία ήμουν αντιπολίτευση αφού χάσαμε τον δήμο από τον Χατζηβρέττα.

Αγκίδα: Το 2010 προσχωρήσατε στην παράταξη του κυρίου Λαφαζανίδη.

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Δεν προσχώρησα. Συνεργάστηκα με τον κύριο Λαφαζανίδη. Είχαμε συζητήσει και ενόψει του «Καλλικράτη» αποφάσισα να συνεργαστώ με τον Λαφαζανίδη. Εάν δεν γινόταν η ενοποίηση των δήμων με τον «Καλλικράτη» θα έθετα υποψηφιότητα στον Εύοσμο ως δήμαρχος γιατί ο Αλεξανδρίδης είχε φύγει και ο συνδυασμός διαλύθηκε.

Αγκίδα: Τον συνδυασμό τον κράτησε ο Σούλας.

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Όχι δεν τον κράτησε ο Σούλας. Ο Σούλας έκανε δικό του συνδυασμό.

Αγκίδα: Είχατε κάνει μια εσωτερική διαδικασία την οποία την είχε κερδίσει ο Σούλας.

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Αυτό είχε γίνει την τετραετία 2002 – 2006 για το ποιος θα αντικαταστήσει τον Αλεξανδρίδη. Ο Αλεξανδρίδης όμως τότε έθεσε ξανά υποψηφιότητα.

Αγκίδα: Για το 2010 δηλαδή δεν κάνατε καμία διαδικασία;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Καμία διαδικασία.

Αγκίδα: Οπότε το 2010 ξεκινάτε να φτιάξετε δικό σας συνδυασμό και στην πορεία συνεργάζεστε με τον Λαφαζανίδη;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Ναι και ξαναλέω ότι εάν δεν γίνονταν οι ενοποιήσεις των δήμων θα έθετα υποψηφιότητα ως δήμαρχος στον Εύοσμο.

Αγκίδα: Με τον κύριο Σούλα δεν μιλήσατε τότε;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Με τον Σούλα δεν είχα καμία συζήτηση. Με πλησίασε όμως ο Χατζηβρέττας.

Αγκίδα: Τελικά θέσατε υποψηφιότητα με τον Λαφαζανίδη.

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Τελικά συνεργάστηκα με τον Λαφαζανίδη.

Αγκίδα: Το 2014 δεν θέσατε καθόλου υποψηφιότητα. Γιατί;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Σας είπα ότι μετά το 2006 υπήρχε μια φθίνουσα πορεία μέσα στη δημοτική ομάδα.

Αγκίδα: Το 2014 δεν θέσατε υποψηφιότητα με κανέναν. Είχατε ήδη αποχωρήσει και από την παράταξη Λαφαζανίδη.

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Έφυγα από τη διοίκηση Λαφαζανίδη γιατί έβλεπα αποφάσεις που δεν συμβάδιζαν με το νόμο, όπως εκείνη η απόφαση για τη μεταφορά της πολεοδομίας στη δημοτική ενότητα του Κορδελιού, που δεν επιτρεπόταν από τον «Καλλικράτη». Ο νόμος έλεγε ότι η διεύθυνση της πολεοδομίας έπρεπε να μείνει στον κεντρικό δήμο. Τότε δικαιώθηκα γιατί εγώ έλεγα στον κύριο Λαφαζανίδη να μην προχωρήσει σ’ εκείνην την ενέργεια που δεν επιτρεπόταν από τον νόμο.

Αγκίδα: Δικαιωθήκατε αλλά στις επόμενες εκλογές δεν θέσατε υποψηφιότητα. Γιατί; Δεν υπήρχε κλίμα;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Δεν υπήρχε κλίμα.

Αγκίδα: Στις τελευταίες εκλογές, όταν ακούστηκε για πρώτη φορά το όνομά σας, κάποιοι είπαν ότι θα προσπαθήσετε να μαζέψετε μια ομάδα ανθρώπων και μετά μαζί με αυτούς θα προσχωρήσετε σε άλλο συνδυασμό επειδή ήταν αδύνατον να καταφέρετε να κατεβείτε ως υποψήφιος δήμαρχος. Μετά, όταν τελικά φάνηκε ότι θα θέσετε υποψηφιότητα, είπαν ότι ωθηθήκατε από κάποιον άλλον υποψήφιο δήμαρχο να θέσετε υποψηφιότητα ώστε μετά τις εκλογές να κάνετε διοίκηση μαζί του. Ο νόμος άλλωστε προωθεί τις συνεργασίες.

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Όλα αυτά είναι ανυπόστατες διαδόσεις. Εγώ έθεσα υποψηφιότητα για να γίνω δήμαρχος και να βάλω ένα λιθαράκι στον τόπο μου. Εγώ θέλω να προσφέρω στον τόπο μου. Εγώ το 1994 που μπήκα στην πολιτική ήμουν επιτυχημένος. Δεν μπήκα στην πολιτική για να κερδίσω χρήματα. Σ’ αυτήν την πορεία μου έβαλα από την τσέπη μου πολλές φορές. Εγώ δεν είμαι τυχοδιώκτης.

Αγκίδα: Δεν διαπραγματευτήκατε με κανέναν;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Με κανέναν. Προσπάθησα και προσπαθώ να βάλω ένα λιθαράκι στον τόπο μου.

Αγκίδα: Όλους αυτούς τους υποψηφίους που κατήλθαν μαζί σας που τους βρήκατε;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Ξεκίνησα πριν από έναν χρόνο. Έκανα αγώνα. Ξέρω να δουλεύω.

Αγκίδα: Τις διαδόσεις ότι δεν θα κατεβάσετε τοπικά ψηφοδέλτια τις είχατε ακούσει;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Βέβαια. Έκαναν εις βάρος μου παιχνίδι, αφού ήθελαν να μην κατέβω. Και οι τρεις δεν ήθελαν να θέσω υποψηφιότητα, αλλά κυρίως ο Σούλας με τον Καμαρινό γι’ αυτό πίεσαν δικούς μου υποψηφίους για να τους πάρουν, ώστε μην μπορέσω να κατέβω. Εάν δεν κατέβαινα εγώ, ο Καμαρινός θα μπορούσε να είναι πάνω από τον Μανδαλιανό. Η διαφορά ήταν μικρή.

Αγκίδα: Εσείς απευθυνόσασταν σε μια δεξαμενή ψήφων που απευθύνονταν ο Καμαρινός, ο Σούλας, αλλά και ο Μανδαλιανός. Παρ’ όλα αυτά τα πήγατε καλά στις εκλογές. Το 5% είναι καλό ποσοστό. Περιμένατε να το πάρετε;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Ήταν καλό ποσοστό. Από την ώρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Μανδαλιανού ήξερα ότι το ποσοστό μου θα κυμανθεί από 5% έως 10%.

Αγκίδα: Σκεφτήκατε να πάτε με τον Μανδαλιανό; Σας πλησίασε κανείς;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Όχι. Δεν υπήρξε τέτοια επαφή.

Αγκίδα: Μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής έγιναν επαφές των κυρίων Μανδαλιανού και Καμαρινού, που πέρασαν στο δεύτερο γύρο, με άλλους υποψηφίους δημάρχους. Με εσάς έκαναν επαφή;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Ναι. Και οι δύο.

Αγκίδα: Και τους δύο τους ζητήσατε τα ίδια πράγματα;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Εγώ αυτό που ζήτησα και ζητάω είναι να γίνει το καλύτερο δυνατό για τον τόπο. Ότι γίνεται προς όφελος της καθημερινότητας του δημότη θα το ψηφίσω.

Αγκίδα: Αυτό είναι το γενικό. Ο «Κλεισθένης» όμως προωθεί τη συνδιοίκηση. Ο «Κλεισθένης» δίνει το δικαίωμα να δοθούν στην αντιπολίτευση αντιδημαρχίες και άλλες θέσεις ευθύνης. Εσείς τι ζητήσατε;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Ήμουν ο πρώτος που ανακοίνωσα τον συνδυασμό κι από τότε μιλούσα για συναίνεση και συνεργασία. Ήμουν ο πρώτος που είπα ότι έπρεπε να συνεργαστούμε όλοι μαζί. Άρα δεν έχουν προτεραιότητα οι θέσεις αλλά ο τόπος.

Αγκίδα: Το «όλοι μαζί» μετά την όξυνση μεταξύ Σούλα – Καμαρινού πριν τον πρώτο γύρο και μεταξύ Καμαρινού – Μανδαλιανού πριν τον δεύτερο γύρο δεν μπορεί να συμβεί. Ο κύριος Μανδαλιανός μάλιστα είπε στη συνέντευξή του στην «Αγκίδα» ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση συνεργασίας με τον κύριο Καμαρινό. Φαίνεται λοιπόν ότι θα υπάρξει συνδιοίκηση Μανδαλιανού – Σούλα, η οποία όμως θα είναι οριακή. Σ’ αυτήν τη συνδιοίκηση εσείς θέλετε να συμμετέχετε;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Σας είπα και πριν ότι εγώ είμαι άνθρωπος της συνεργασίας. Σε θέματα που ωφελούν τον δημότη σαφώς και θα στηρίζω τις προτάσεις της διοίκησης.

Αγκίδα: Αυτό είναι κατανοητό, αλλά για να συνδιοικήσετε δεν πρέπει να πάρετε κάποια αντιδημαρχία;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Συνδιοίκηση μπορείς να κάνεις σε κάποιες προγραμματικές θέσεις.

Αγκίδα: Αυτό που λέτε είναι άλλο. Η αποδοχή θέσης ευθύνης όμως σε δεσμεύει απέναντι στη διοίκηση. Θα παίρνατε θέση ευθύνης;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Δεν θα απέφευγα να πάρω θέση ευθύνης.

Αγκίδα: Στις επαφές όμως που είχατε δεν ζητήσατε και δεν σας προσφέρθηκε αντιδημαρχία.

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Όχι.

Αγκίδα: Δηλαδή θα στηρίξετε τη διοίκηση και χωρίς να σας δοθεί κάποια αντιδημαρχία αρκεί να υπάρχει δέσμευση της διοίκησης σ’ αυτά που ζητάτε σχετικά με τη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη;

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Βεβαίως.

Γιαννακόπουλος Γιάννης: Δεν ζήτησα αντιδημαρχία για να στηρίξω τη διοίκηση
Γιαννακόπουλος Γιάννης: Εάν δεν ήμουν εγώ, ο Καμαρινός μπορούσε να ξεπεράσει τον Μανδαλιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ