Socialize

Socialize

Socials

Reunion 165x265

Κροκοδείλια δάκρυα για την τραγωδία στη Χαλκιδική

11-07-2019

Στα «ακραία καιρικά φαινόμενα» ή ακόμα και στα ίδια τα θύματα ρίχνει η κυβέρνηση την ευθύνη για την τραγωδία στη Χαλκιδική, ακολουθώντας κατά πόδας την προκλητική τακτική που είχαν προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, συμμετείχε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Ανάλογη σύσκεψη διοργανώθηκε στη Χαλκιδική, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την «οδύνη» της κυβέρνησης και δήλωσε πως «θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ως χώρα, για να συμπαρασταθούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών». Σπεύδοντας, μάλιστα, να αξιοποιήσει την αυταπάρνηση των εργαζομένων στις αρμόδιες υπηρεσίες, θεώρησε σκόπιμο να υποστηρίξει πως «η παρουσία των υπηρεσιών της χώρας υπήρξε πρωτοφανής, γενναία, με αυταπάρνηση»…

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως «τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με βάση τους ισχύοντες νόμους». Για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, δήλωσε πως ο ΔΕΔΔΗΕ «μας διαβεβαίωσε» ότι μέχρι το βράδυ θα έχει ολοκληρώσει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, αλλά υφίσταται πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, με την υψηλή τάση, «και αυτή τη στιγμή κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια» να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο, προκειμένου να επιδιορθωθεί το δίκτυο της υψηλής τάσης που είναι αναγκαίο για να δουλέψει και το δευτερεύον δίκτυο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, δήλωσε πως θα γίνει η καταγραφή των ζημιών και «με εντολή πρωθυπουργού θα καλυφθούν κανονικά οι πληγέντες και θα ενισχυθούν με έκτακτη χρηματοδότηση οι δήμοι που έχουν πληγεί».

Από κοντά και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «η καλή συνεργασία και ο συντονισμός φάνηκε σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, γιατί η Χαλκιδική δεν είχε ξαναδεί τέτοιου είδους φαινόμενα της τελευταίες δεκαετίες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Περιφέρεια έκανε το καθήκον της…, γιατί «είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει με πολλά δελτία Τύπου τον κόσμο ότι έρχεται αυτή η κακοκαιρία»που «ήταν πραγματικά πρωτοφανής» και «από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε όλο το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και βρίσκονται έξω, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας».

Όμως αυτός που ξεπέρασε τις …προσδοκίες ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ο οποίος το μόνο που δεν είπε αυτολεξεί (το υπονόησε ευθέως) ήταν ότι φταίνε τα ίδια τα θύματα. «Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι ενώ από χθες είχαν ληφθεί έγκαιρα όλα τα μέτρα και οι ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κάποιον τρόπο το μήνυμα δεν έφτασε στους ανθρώπους οι οποίοι ήταν τουρίστες και οι οποίοι δεν έδωσαν ενδεχομένως τη σημασία που έπρεπε στις προειδοποιήσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ1.

«Πρέπει οι πολίτες να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξοικείωση με τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας», ώστε «να είναι ενήμεροι και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας», πρόσθεσε, απογειώνοντας τη λογική της ατομικής ευθύνης. Πάλι καλά βέβαια που παραδέχθηκε ότι ιδίως για τους τουρίστες υπάρχει «ένα ευρύτερο ζήτημα σχεδιασμού πώς να φτάνει το μήνυμα σε όλους όσοι βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο» και μετά ας κάνουν ό,τι θέλουν…

Φυσικά, πέραν του ζητήματος της Πολιτικής Προστασίας, που η ΝΔ προαναγγέλλει «αναδιοργάνωσή» της, δεν γίνεται κουβέντα για ευρύτερα ζητήματα όπως οι υποδομές και τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, για να μη θιγούν τα «ιερά και τα όσια» του κεφαλαίου, όπως η λεγόμενη επιλεξιμότητα των έργων, για την οποία έχουν διαχρονικές ευθύνες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων. 

You must be logged in to post a comment Login