Τα πάντα για το νερό

0
9
TEST

Το νερό είναι το πιο άφθονο συστατικό του ανθρώπινου σώματος και η τακτική πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Η ποσότητα του απαιτούμενου υγρού ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων και ανάλογα με την ηλικία, την εποχή του χρόνου, τις κλιματολογικές συνθήκες, τη διατροφή και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Μπορούμε να λάβουμε τις ανάγκες μας σε υγρά από διάφορες πηγές, όπως νερό και άλλα ποτά, καθώς και τα τρόφιμα που τρώμε.

Η αφυδάτωση μπορεί να βλάψει τις φυσιολογικές αντιδράσεις και τις επιδόσεις, και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Μπορεί να είναι επικίνδυνο να πίνετε πολύ νερό, καθώς η υπερκατανάλωση από το νερό μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία.

Έχουμε ευαίσθητους μηχανισμούς για να διατηρήσουμε το νερό του σώματός μας, αλλά πρέπει να δοθεί προσοχή στα παιδιά και τους ηλικιωμένους που μπορεί να μην αναγνωρίζουν τόσο εύκολα την αίσθηση της δίψας, για να εξασφαλίσουν ότι καταναλώνουν αρκετά υγρά.

Η τακτική πρόσληψη υγρών και η αντικατάσταση του νερού είναι απαραίτητες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή και αν και οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές εβδομάδες χωρίς φαγητό, δεν μπορούν χωρίς υγρά για περισσότερο από δύο έως τρεις ημέρες. Κατά μέσο όρο, το νερό αποτελεί το 60% του σωματικού βάρους (περιοχή 45-75%) και είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων του σώματος. Το νερό αποτελείται από υδρογόνο και οξυγόνο (H 2 O).

Γιατί είναι καλό το νερό;

Το νερό είναι απαραίτητο για το σώμα μας να λειτουργεί σωστά. Το νερό είναι το κύριο συστατικό του σωματικού υγρού και έχει πολλές λειτουργίες στο σώμα:

  • Λειτουργεί ως λιπαντικό για τις αρθρώσεις και τα μάτια

  • Είναι το κύριο συστατικό του σάλιου, το οποίο μας βοηθά να καταπιούμε

  • Παρέχει το μέσο στο οποίο εμφανίζονται οι περισσότερες αντιδράσεις στο σώμα

  • Λειτουργεί ως μαξιλάρι για το νευρικό σύστημα και βοηθά να απαλλαγούμε από τα απόβλητα

  • Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετό νερό για να καλύψει όλες τις ανάγκες του, έτσι το μεγαλύτερο μέρος του νερού που χρειαζόμαστε πρέπει να παρέχεται από το φαγητό και το ποτό μας. Εάν δεν καταναλώσουμε αρκετό νερό, θα αφυδατωθούμε.

Πόσο νερό χρειαζόμαστε;

Η ποσότητα νερού και άλλων υγρών που χρειαζόμαστε να πίνουμε κάθε μέρα ποικίλλει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την ηλικία, την εποχή του χρόνου, τις κλιματολογικές συνθήκες, τη διατροφή και την ποσότητα σωματικής άσκησης που κάνουμε. Οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται ιδιαίτερα σε θερμά κλίματα.

Η αφυδάτωση μπορεί να είναι πολύ σοβαρή, μια απώλεια 15-20% του σωματικού βάρους μπορεί να είναι θανατηφόρα, ενώ μια απώλεια μόλις 2% (ισοδύναμη με μια συνολική απώλεια περίπου 1.4L νερού σε έναν άνθρωπο 70kg) μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο και κόπωση.

Η FSA συνιστά να πίνουμε περίπου 6-8 ποτήρια υγρών ημερησίως, ισοδύναμα με περίπου 1,5-2L. Έχουμε ευαίσθητους μηχανισμούς στο σώμα για να ελέγξουμε την ενυδάτωση, πυροδοτώντας τα νεφρά να διατηρήσουν το νερό και να τονώσουν την αίσθηση της δίψας όταν το νερό του σώματος μειώνεται, ακόμη και σε μικρή ποσότητα. Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σε ένα εύκρατο κλίμα, οι οποίοι έχουν εύκολη πρόσβαση σε τρόφιμα και ποτά, δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αφυδάτωσης. Ωστόσο, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι ενήλικες μπορεί να μην αναγνωρίσουν τόσο εύκολα τα σήματα της δίψας και πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να καταναλώνουν επαρκεί ρευστά. Εκείνοι που είναι εξαιρετικά σωματικά δραστήριοι θα πρέπει επίσης να φροντίζουν να καταναλώνουν αρκετά υγρά ώστε να αντικαθιστούν τον χαμένο ως ιδρώτα νερό.

Λεωνίδας Β. Ναθαναηλίδης, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος