Πώς θα σχηματίσει πλειοψηφία ο Κλεάνθης Μανδαλιανός στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου;

0
10
TEST

Πώς θα σχηματίσει πλειοψηφία ο Κλεάνθης Μανδαλιανός για να διοικήσει το δήμο Κορδελιού Ευόσμου; Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός διαθέτει τους 15 από τους 45 δημοτικούς συμβούλους και χρειάζεται ακόμα 8 για να έχει την πλειοψηφία. Μετά την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών δεν διαπραγματεύτηκε με καμία παράταξη και με κανέναν δημοτικό σύμβουλο. Είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να απευθυνθεί στον Γιάννη Καμαρινό και αυτό το δήλωσε στα μεταξύ τους debates ανάμεσα στις δύο Κυριακές των δημοτικών εκλογών. Ο Κ. Μανδαλιανός δήλωσε από τότε ότι ούτε πρόκειται να απευθυνθεί στον Γ. Καμαρινό, ούτε θέλει τη βοήθεια ενός ανθρώπου που τον συκοφάντησε. Με δεδομένο ότι ο Κ. Μανδαλιανός έχει απορρίψει οποιαδήποτε συνεργασία με τον Γ. Καμαρινό, προφανώς και θα επιδιώξει κάποιου είδους συνεργασία με την παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Πέτρου Σούλα η οποία εξέλεξε 8 δημοτικούς συμβούλους αλλά ήδη δύο από αυτούς στήριξαν τη δεύτερη Κυριακή τον Γ. Καμαρινό. Βέβαια αυτό δε σημαίνει τίποτα, αφού τελικά ο Γ. Καμαρινός δεν εξελέγη δήμαρχος και οι δύο της παράταξης Σούλα που τον στήριξαν, δεν το έχουν σε τίποτα να παραμείνουν στην παράταξή τους και να συνεργαστούν, αν χρειαστεί, με τον Κ. Μανδαλιανό.

Όσον αφορά τις μικρότερες παρατάξεις είναι σίγουρο ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν πρόκειται να δώσει καμιά στήριξη στην παράταξη του Κ. Μανδαλιανού, αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται, προκειμένου να πάρει ανταλλάγματα, να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί σε ζητήματα που δεν είναι πολιτικά. Παρόμοια στάση μάλλον θα κρατήσει και η παράταξη του Νίκου Ζυγά, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δυο αυτές παρατάξεις διαθέτουν από 3 δημοτικούς συμβούλους. Η παράταξη του Γιάννη Γιαννακόπουλου με 2 δημοτικούς συμβούλους σίγουρα θα ήθελε κάποια θέση στη διοίκηση αλλά η δύναμή της μάλλον δεν επιτρέπει τέτοιες φιλοδοξίες. Σίγουρα όμως μπορεί να φανεί χρήσιμη και σίγουρα μπορεί να ζητήσει ανταλλάγματα.

Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός μπορεί να μην έταξε αντιδημαρχίες και προεδρίες σε δημοτικούς συμβούλους εκτός της παράταξής του, αλλά στην πορεία θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί, αφού με 15 συμβούλους δεν μπορεί να διοικήσει και αφού είναι σίγουρο, με βάση και παλιότερες συμπεριφορές στο δήμο, ότι θα πιεστεί με διάφορους τρόπους. Η αντιπολίτευση θα τον πιέσει με την καταψήφιση σημαντικών θεμάτων στα οποία δεν θα διαφωνεί, αλλά θα τα κάνει για να τον αναγκάσει να διαπραγματευτεί θέσεις. Θα τον πιέσει ακόμα και με την απουσία της προκειμένου να μην υπάρχει απαρτία και να μην μπορεί να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο. Τι αντιδημαρχίες έχει τάξει στους δημοτικούς του συμβούλους ο Κλεάνθης Μανδαλιανός δεν γνωρίζουμε. Υποθέτουμε, επειδή έχει στην παράταξή του και έμπειρους δημοτικούς συμβούλους, ότι όλοι γνωρίζουν πως θα πιεστούν και θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις. Τι παραχωρήσεις είναι διατεθειμένος να κάνει ο Κλεάνθης Μανδαλιανός και η παράταξή του, θα φανούν σύντομα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως το να διοικήσει ο Κ. Μανδαλιανός δεν θα είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου.

Περ.